torsdag 5 juli 2012

Sorgligt är bara förnamnet.


Det är många tankar som tumlar runt sedan jag läst Peter Sundes blogginlägg där han vädjar om nåd, samtidigt som han ger sin syn på rättsprocessen mot honom som talesperson för The Pirate Bay. Som lekman kan man resa en rad frågor kring agerandet från en del av rättvisans tjänare. Att vränga lag på sätt som här skett må vara rätt enligt lagboken, men jag förstår att Peter Sunde tvivlar på att domstolen varit opartisk vid sin prövning. Hur som helst har SvD:s Adam Svanell skrivit en artikel på Kulturbloggen under rubriken Sunde betalar priset för piraternas triumfer och där ger jag honom helt rätt. Därför blir jag djupt tagen av Sundes situation och har ställt frågan till dem som följer mig på Twitter och Facebook: - Vad kan vi göra för att hjälpa honom? Emma Opassande skriver också om Peter Sunde och gör en liten inventering. Hon sammanfattar ”Några nedslag, knappast heltäckande och varierar i stort och smått, men menat att ge en bild av det oärliga i kampanjerna mot fildelning. Peter Sunde är inte dömd för att låtskrivare inte får betalt — han är dömd för att vissa aktörer vill äga marknaden” Hennes nedslag sträcker sig från 2004 fram till idag och talar sitt tydliga språk.

Spontant tycker jag att musik- och filmindustrin, som med TPB:s hjälp tvingats lära sig att vi lever i en ny tid med ny teknik, borde helt avskriva eller kraftigt reducera sina krav. De har grovt försummat att satsa på forskning och utveckling. Svanell skriver bl a ”På sistone har diskussionen kring nät och upphovsrätt nyanserats och börjat ta sig upp ur skyttegravarna. När jag förra sommaren var på ett seminarium med Universal Musics vd Per Sundin sade han rakt ut att skivbranschen aldrig hade kommit lika långt i sitt digitaliseringsarbete om det inte vore för The Pirate Bay”.

Sedan undrar jag naturligtvis vad jag och andra pirater runt vårt klot är beredda att göra för att visa Peter Sunde att vi vill bära en del av hans börda? Vi och andra, som kämpar för ett öppet internet, har onekligen haft nytta av hans arbete som talesperson för The Pirate Bay. Men också att statens agerande mot Peter Sunde och andra tidvis har gett rejäl vind i piratskutans segel både här hemma och i andra länder. Emma påminner oss om att vi alla har en skyldighet att göra nå´t. Hon skriver bl a nöj dig inte med att säga ´så jävligt det är´ utan att samtidigt stålsätta dig inför det engagemang du som medborgare behöver bidra med, för att det ska förändras. Sverige är du, och gör Sverige fel behöver du vara med och justera det”.

Själv har jag tvingats lära mig hur uppköparna av upphovsrätter d v s aktörerna inom nöjesindustrin stegvis har tagit sig in under beskydd av FN genom att bli medlemmar i de verkliga upphovsmännens organisation, som idag heter WIPO. Det skedde i slutet av 1960-talet. Sedan dess har man legat på politikerna för att utsträcka skyddstiden upp till idag, kreatörens livstid +70 år. Var finns sans och balans i en sådan lagstiftning i förhållande till folket, som i alla tider utvecklat sitt kulturintresse – inte alltid genom att köpa och konsumera kultur utan genom utbyte med andra och varandra. För drygt 300 år sedan var skyddstiden för upphovsrätten 7 +7år med hänsyn taget till tiden från idé fram tills en färdig produkt var ute på marknaden! Då insåg man att immateriella rättigheter kunde hota folkets behov av kulturell utveckling. Var finns den insikten idag?

Domen i Europadomstolen häromdagen, där det slogs fast att den som har köpt ett spel har rätt att sälja detta vidare, torde dock kunna ses som ett tecken på rättsväsendets tillnyktring. Men det är väl som vanligt - Money talks. Min mejlväxling med Marielle Gallo inför ACTA-omröstningen visar att hon gärna vi vara den som bestämmer i vilken utsträckning politiker och tjänstmän inom EU tänker i nya banor när det gäller industrins makt över lagstiftningen. Lyckligtvis har allt fler börjat förstå att vi måste stå upp för våra demokratiska fri- och rättigheter - annars naggas dom i kanten bit för bit av andra intressen. Men vi behöver bli flera. För egen del är jag glad att jag efter riksdagens beslut om lagklustret kring FRA kunde övervinna mina fördomar om pirater och bli aktiv i Piratpartiet.

Agerandet mot Peter Sunde och andra visar att de etablerade partierna behöver en rejäl konkurrens när det gäller synen på Informations- och Kommunikationsteknikens möjligheter. Men det är inte utan att Carl Bildt sätter myror i huvudet på mig och många andra med sitt agerande i FN. Frihet att prata politik, men inte dela filer innehållande musik med varandra?

9 kommentarer:

Ola Andersson sa...

Jag har funderat på detta hemska ärende jag med. Horribelt är bara förnamnet och jag begriper verkligen inte hur detta kan ske i Sverige. Jag inbillade mig jag bodde i en rättsäker demokrati men så är det ju inte.

Några osammanhängade ideer, inga nya direkt, är dock dessa:

* Gör en dramadokumentär av brevet? En dramadokumentär har fördelen att vara visuell och intressant och kan göra ett djupare intryck än twitter, facebook och blogginlägg och kan vara riktigt pedagogisk också. Film är kul men tidsödande. Att skriva ett intressant och visuellt manus utifrån brevet och annan info är rätt lätt tycker jag efter att ha läst brevet några gånger, kul är det också! Spela in är lite klurigare.

* Vem som helst kan ansöka om nåd för vemsomhelst. http://www.regeringen.se/sb/d/2296/a/76819 Säg att man sätter upp en kampanjsite där man kan ladda hem ett dokument, lägga till sitt namn på rätt plats, skriva ut, underteckna och skicka in till regeringen? Om 1000 människor gör det, så blir det kanske någon effekt av det?

* Mera ideer för en kampanjsite: presentera bovarna "name and shame" (SEO FTW) med CV och var är de nu. Domen, brevet och vad man kan göra som är följande saker:

1. Underteckna en protestlista, namninsamling. Skriva under krav på ändring av lagstiftning och se till att någon politker motionerar om saken så att en sådana här idiotisk dom inte kan förekomma i framtiden. Kanske en färdig lagtextförslag kan arbetas fram och skickas till favoritpolitiker, så kan de motionera om saken.

2. Kontakta politiker och ministrar via siten eller via brev och epostadresser som står på den. Tips om att hur man skriver och att handskrivna brev på papper är effektivare än mail.

3. Anmäla sig till en demonstration (via facebook). En stor en på Sergels Torg som även den behöver en kort promofilm. "Peters sak är vår" eller "Rättvisa för ThePirateBay".

4. Se filmen.

5. Diskutera saken.

6. Skicka upp filer. Tex vore det toppen om de som tagit bilder under resans gång kan ladda upp dem för användning i filmen och på siten.

Bra ideer, men oj så tidskrävande och jag har ingen aning om det finns intresse att hjälpa till med något av detta. De flesta har förmodligen som jag ont om fritid och brist på pengar. Motivationen är förstås att det är hemskt att det får förekomma och upphovsrättsindustrin är ju glada av framgångarna i detta mail och slipar väl just nu på att åtala alla och envar. Kanske dags att agera före tankebrott är en verklighet?

Gun Svensson sa...

@Ola Andersson
Tack för många inspirerande förslag - En kan inte göra allt, men alla kan göra något.
När det gäller dina förslag är det mesta suveränt, men Skampålen eller "name of shame" som du nämnde, ställer jag mig tveksam till. Det är inte rättssäkert och dessutom kan det vara kontraproduktivt. Alla skarpa verktyg måste hanteras med varsamhet ;) Får fundera över hur vi kan väcka intresse hos andra möjliggörare.

morr sa...

Gillar verkligen tanken på att söka nåd åt Peter. Jag ska baskene mig göra det. I övrigt borde ju en namnlista startas för att "Bevilja Peters nådeansökan".

Hmm... man behöver
den dömdes namn, personnummer, adress och telefonnummer,
vilken dom som avses; domstolens namn, datum för domen och målnummer,
vilket beslut man vill att regeringen ska fatta, samt
vilka skäl som åberopas till stöd för att nåd ska beviljas.

Vettigt, men svårare att göra i större skala om Peter inte vill att hans info ska ligga öppet på nätet.

Ola Andersson sa...

Morr: Min ide var att man skriver ett dokument med all den informationen i som efterfrågas, så att man uppfyller de formella kraven och sedan någon generell fullmakt, underskriven av tex Peter att vara ombud åt honom. 1000 olika ombud vore rätt kul faktiskt. :)

Jag är säker på att all den informationen som behövs finns på nätet redan, domar mm dyker ju upp på tex Flashback regelbundet och det finns säkerligen en torrent med det hela i också. Jag har inte letat bara. Det är ju offentlig handling.

Angående film så tycker jag fortfarande att ett manus till detta vore kul att skriva. Det kan jag avsätta tid för. Att fundera på hur man spelar in det kan man ju göra senare när man har ett manus.

Vill man ha inspiration för film och kampanj-site så finns tex detta jag läste om idag: En grupp aktivister sökte först stöd för en dokumentär om sina protestaktioner inför Köpenhamns klimatkonferens på IndeGogo (en crowdfunding-site). De uppnådde inte riktigt målet för insamlingen men filmen blev inspelad, visades på festivaler osv. Idag läser jag att en den släppts som bittorrent. Notera att filmen har en kampanj-site åt det hållet jag tänkte mig för Bittorrenträttegången som exempel på rättskandal i Sverige (större än Haijbyaffären som beskrivs på Wikipedia):

http://boingboing.net/2012/07/05/just-do-it-doc-on-direct-actio.html

Artikeln ovan ger bakgrunden och länken längst ner i den leder till kampanjsiten där filmen kan laddas ner som bittorrent och förstås där kampanjen finns.

Gun: Ledsen för alla länkar och WallOfText du fått av mig den senaste veckan på olika ställen! Du behöver inte läsa någon av dem, promise! :)

Gun Svensson sa...

@Ola Andersson Sätter stort värde på dina kommentarer. Är själv en person som brer ut mig så jag har inga problem med att andra tar plats när det har något viktigt på hjärtat. Försöker dra i några trådar för en genomgång av olika förslag och välja ut det som är genomförbart. Själv är jag rudis på tekniken när det gäller Fejan och vet inte heller hur mycket jobb det var med tekniken bakom svärmarbetet med Riksdagssvar.se då när det begav sig och vi skrev till riksdagsledamöterna för att ta reda på vad de visste om FRA.

Gun Svensson sa...

@morr Hoppas att Du och Ola A. kan slå era huvuden ihop och skriva ett dokument som fyller de generella kraven. Undrar om vi behöver Peters fullmakt för att göra en framställan?

Ola Andersson sa...

Kan tipsa om en annan typ av kampanj - Anonymous i Japan har protesterat mot repressiv lagstiftning genom att städa bort skräp från en park.

http://www.news.com.au/technology/masked-hackers-attack-rubbish/story-e6frfro0-1226420065106

Det är ett annat bra sätt att bedriva kampanj, aktivism och få uppmärksamhet i media?

Gun Svensson sa...

@Ola Andersson Smart jobbat. Och det vore verkligen nå´t att se - symboliska handlingar för att städa bort orättvisor:)Just nu har jag dock fullt upp med min födelsedag. Välkommen till Öppet Hus imorgon - se min senaste bloggpost.

Gun Svensson sa...

Här en länk till den namninsamling som påbörjats för att stödja hans nådeansökan http://www.avaaz.org/en/petition/Grant_Peter_Sundes_of_The_Pirate_Bay_plea_for_pardon/?wHqzsbb