fredag 4 september 2009

Life begins at 40.

Läser IDG.se en artikel, som igår var en hyllning till Internet på dess 40-åriga födelsedag. DN har under sommaren haft en helt artikelserie om nätet ur olika aspekter. Då för fyrtio år sedan hade jag inte en susning. Det tog ytterligare nästan trettio år innan jag vågade mig ut på linan, trots att jag hade hört min bror lovsjunga datorn och dess möjligheter sedan 1974. Han blev något av en pionjär på sin arbetsplats i Ludvika. När metallarbetarnas fackförening reflexmässigt satte sig på bakhasorna mot sådan utbildning på betald arbetstid, ställde han upp ideellt och ordnade utbildningen på deras fritid istället.


Senare har jag lärt mig att denna reflexmässiga rädsla är helt naturlig och hanteras av amygdalan varifrån försvarsreaktioner styrs och ju mer intresserad man är inför det nya som tränger sig på, desto lättare har man att ta till sig att man gör klokt i att söka mer kunskap. Låter man rädslan styra, tar man avstånd och bygger upp ett försvar. Detta mönster tycker jag att man tydligt kan se hos dagens kulturelit när det gäller upphovsrätten och nätet. Säg The Pirate Bay eller Piratpartiet och normalt kloka människor kan koka över av ilska. Tänker på en dikt av Kahlil Gibran, där han ser våra känslor som vind i seglen och förnuftet som roder. Alla, som någon gång har seglat, förstår hur farligt man lever om man går för fulla segel i hård vind med rodret ur funktion.


Den bilden hjälper mig ofta att tänka mig för, när jag känner att känslorna vill ta överhand. Å andra sidan kommer man ingen vart i stiltje med enbart ett stadigt roder. En bidragande orsak till sakernas tillstånd är naturligtvis att hela kultursektorn är utsatt för en mördande konkurrens, när det gäller att fånga människornas uppmärksamhet och därmed deras tid och pengar. Samtidigt står mediaföretagen inför en revolution på grund av internet med dess möjligheter och hot. Idag är det många som försörjer sig på att jaga fildelare, medan det är mycket tveksamt om de, som skapar de kopierade produkterna, får ut något annat än bad will för egen del. Hax skriver om reaktioner i England.


Igår hade The Ekonomist en utförlig artikel (tack Oscar för länken) om den kamp så pågått i åratal och där får vi också en förklaring, varför upphovsrättsindustrin ändrat sin strategi. Nu ger man sig på internetleverantörer, vilket vi sett vid rättegången mot The Pirate Bay och föreläggandet mot Black Internet här i Sverige. I artikeln sätter man in Piratpartiets valframgång i Europavalet i ett sammanhang, som många i Sverige ännu inte har fått upp ögonen för. Mycket på grund av att ledande politiker inte kommit längre i sina tankar än att de talar om stöld och jämför en nedladdning med stöld av en gräsklippare. Eftersom jag här ovan utmanat mig själv med att länka till en artikel i en engelsk tidning, trots att jag behöver lexikon för att läsa och förstå, fortsätter jag på den inslagna vägen och ser detta som dagens lektion i EU-språket engelska. Men först en kommentar av Hax om telekomföretagens roll när det gäller internet i demokratins tjänst. Karl Sigfrid har grävt efter den lagliga grunden till föreläggandet mot Black Internet. Budbärarimmuniteten eller mere conduit, som det också kallas, är en viktig beståndsdel i Telekompaketet, vilket De Gröna mfl ordnar ett seminarium om nu på måndag den 7 september kl 14 - 18. Erik Josefsson har sänt ut ett webmail innehållande länk till sändningen.


Sedan till Scaber Nestor, som här skriver på engelska, eftersom han har läsare runt om i världen i nätverket Freedom not Fear. Nätverket Svart Måndag är arrangör för dagen Freedom not Fear här i Sverige. Notera Sergels Torg, Stockholm den 12 september kl 17.00 samt sprid uppropet bland vänner och bekanta med intresse för demokrati och mänskliga rättigheter. Scaber Nestor visar i sitt inlägg hur det, som nu pågår bland politiker i Sveriges riksdag, regeringen, Europaparlamentet, Ministerrådet och kommissionen, när det gäller direktiv, lagar och avtal med fokus på internet, står i strid med flera centrala artiklar i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Tänkvärt.


Apropå tänkvärt – Opassande skriver om Läs- och tänkvärt; Mark Klamberg skriver intressant om NSA:s signalspaning mot 11/9-terroristerna: Lars-Erick är strålande glad – Camilla har hela fp:s grupp med sig; Christian Engström och Hax samt R&D rapporterar från Europaparlamentets olika utskott. Citerar ur R&D:s slutkläm som tål en omläsning ”Ask höll med om att det behövs mer utvärdering av de politiska besluten. Men unionen ska inte vänta med att ta nya steg tills allt är utvärderat. – Man kan inte stoppa världen i väntan på vi har alla svaren.”. Sug på den karamellen.

Intressant.

PS. Ett glädjetjut för Gubben vid Rämen som återvänt till bloggen efter ett långt uppehåll. Jag har saknat hans skrönor. DS.

2 kommentarer:

Anonym sa...

DU är då för rar!

Gun Svensson sa...

@Gubben: Tack detsamma!