måndag 7 september 2009

Krukan går efter vatten ...

... tills den spricker – ett gammalt ordspråk till tröst för alla, som känner sig uppgivna inför överdrifter, där makten likt allt andra rusmedel gjort dess bärare oförmögen att hantera den. De gamla grekerna tog sig i akt då de trodde på gudarnas straff och de gamla romarna, höll sig med en slav på triumfvagnen med uppgift att viska i sin härskares öra ”Kom ihåg att du är dödlig”. I vår tid ser det inte ut att finnas vare sig något inre eller yttre hinder mot övermod, varför ett elände måste delas av rätt många innan någon tar på sig uppgiften att sätta en gräns – hit men inte längre.


Nu ser det ut att ha hänt. I vart fall när det gäller den lettiska gästspelet Sound of silence på Stadsteatern, vilket SvD skriver om idag. Sent omsider har även DN snappat upp detta. Bakgrunden är att Kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt själv skrev ett mejl till Paul Simon, något jag berörde för drygt en vecka sedan. Då hade det strulat till sig för Stadsteatern med bland annat det lettiska gästspelet, som var en del i Stockholms olika arrangemang inom ramen för Ordförandeskapet i EU. Hon har nu blivit uppringd av Eddie Simon, ansvarig chef i Paul Simon music. I ett svarsmejl skriver han ”Universal publishing talar inte för Mr Simon i detta ärende. Universal representerar Mr Simon i rutinmässiga förlagsärenden i Sverige och andra länder, men vårt samarbete inkluderar inte teaterrättigheter.” Nu skyller man inom Universal ifrån sig – det är så mycket folk inblandade. Ju flera kockar desto sämre soppa!


I kommentarstråden på inlägget Kultur och Tillväxt med Internet har Väderkvarnen bjudit in till ett besök, vilket hörsammats. Men det är knappt jag vågar länka till hans satiriska inlägg om en tänkt framtid. Tänk om upphovsrättslobbyn läser och får för sig att det vore en bra idé? Men, det finns kanske något specialavtal för musikskolor hos landets kommuner. Det finns ju avtal om kopiering av andra läromedel eller ryms kanske inom dessa. Skolelever är ju trots allt en viktig kundgrupp när det kommer till framtida intäkter och då håller det inte att vara alltför girig. Något jag tycker att Väderkvarnen ska forska i. Man vet aldrig vilken krydda som kan finnas där.


Annars sprider sig informationen om Piratpartiet runt om i Europa – här rapporterar Rick Falkvinge på väg hem från en träff med en ny frihetlig nätaktivistgrupp i Italien. I det sammanhanget vill jag påminna om seminariet som De Gröna anordnar i Bryssel i dag kl 14 – 18 om Telekompaketet. Håller som bäst på med att försöka ta mig in till den med hjälp av den länk jag fått av Erik Josefsson samt ett mejl till EU-kontoret i Stockholm med en förfrågan om hur jag loggar in.

Intressant.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det är ett skumt fel i den där länken. Gå stållet direkt till

http://greens-efa-service.eu/live/telecom/ så ska det funka!

Gun Svensson sa...

@Mikael Nilsson: Fick denna länk från EU-kontoret i Stockholm
http://www.greens-efa.org/cms/default/rubrik/6/6270.htm
där det ligger en länk som ännu inte fungerar.

Gun Svensson sa...

Här en länk till Bambuser där det finns en länk att kopiera och bädda in vilket jag nu gjort och kan lyssna på.
http://bambuser.com/channel/telecomix

Väderkvarnen sa...

Väderkvarnen tackar å det varmaste för komplimangerna, och rodnar lätt om vingspetsarna. Research i den kommunala byråkratin tillhör dessvärre inte mina starka sidor. Vi får enkelt vänta och se om Universal och BMG nappar på idén...

Lars-Erick Forsgren sa...

Farmor.
Såg det där om Paul Simon någon annanstans också. Verkligen skönt att Universal (o indirekt mediaindustrin) fick sig en näsbränna.
Och heders åt Madde Sjöstedt som tog tag idet!

Gun Svensson sa...

@Väderkvarnen: Väl bekomme! Med ett förflutet som kommunal tjänsteande får jag väl kolla saken med någon av lärarna i musikskolan - utan att eventuellt väcka den björn som sover ;-)

@Lars-Erick: Ja, all heder år Kulturborgarrådet, som ville höra det från Mr Simon him self! Så spräcker man en bluff!

Magnus Carlbring sa...

Himla tur att upphovsrätten både skyddar Paul Simons verk och ger honom ansvar, frihet och möjlighet att kliva in och säga ifrån.