tisdag 25 augusti 2009

Staten tvingar fram avstängning.

Läser ett pressmeddelande från Piratpartiet om agerandet från en tingsrätts sida mot en internetleverantör, som därmed gjorts ansvarig för innehållet i det som sänds via nätets kablar. Hittills har ledande politiker menat att jag och andra sett spöken på ljusan dag när vi skrivit om att budbärarimmuniteten är hotad i EU:s olika länder om inte EU i samband med direktiv för det så kallade Telekompaketet mycket tydligt uttalar att Common Carrier eller Mere conduit skall råda alldeles oavsett val av leverantör. Idg.se skrev igår bland annat följande:


Black Internet har valt att följa tingsrättens dom utan att ta strid i ärendet. Vd Victor Möller betonar att bolaget varken har tid eller pengar att ge sig in i den infekterade striden om upphovsrätt och piratkopiering.


Beslutet fattades av tingsrätten i fredags och nådde oss idag. Vi har valt att följa beslutet, vi har framförallt valt att inte gå i svaromål, slå på stora trumman och lägga miljoner kronor på jurister, säger Victor Möller.


Vi är ett litet bolag och vi har inte de ekonomiska resurserna att gå in i en sån här grej. När jag tog över den här verksamheten i mars kände jag, fasen vad kul, nu ska jag sälja internet. Plötsligt hamnade jag i årtiondets största politiska strid, fortsätter han.”


Till saken hör att företaget Black Internet enbart säljer internetkapacitet till The Pirate Bay, inga servrar finns hos dem och inga ip-adresser, men genom bortfallet av kapacitet blir andra leverantörer överbelastade, vilket gör att svårigheter uppstår för alla berörda av trafik via The Pirate Bay. Tingsrättens dom är enligt en annan artikel formulerad så att Black Internet istället för att stänga av all trafik skulle kunna välja att filtrera bort en del av trafiken, vilket för oss som konsumenter skulle vara minst lika illa. Istället för att staten snokar anser Tingsrätten uppenbarligen att internetleverantörer ska ägna sig åt detta. Men sista ordet är inte sagt, skriver Computer Sweden.


Vad jag känner inför det som pågår, klarar jag just nu inte av att sätta ord på, varför jag överlåter ordet till Karl Sigfrid; MinaModerataKarameller; Deepedition; Opassande; Rick Falkvinge; Tommy k Johansson; Scaber Nestor; Christian Engström; Hax; Skönt notera att Centerpartiets rättstalesperson Johan Linander känner oro efter Tingsrättens beslut. Alltid något i ett land, där vi, som lever delar av våra liv på nätet, ser ut att behöva leva med att det är internetleverantören, som ska stå upp för våra medborgerliga fri- och rättigheter. Medan jag skriver känner jag hur blodtrycket stiger, vilket inte är hälsosamt.


Henrik Alexandersson skriver också om vad som pågår inom EU. Han har tidigare skrivit om hur vi alla kan bidra när det gäller Telekompaketet, vilket kan vara mera konstruktivt än att svära ve och förbannelse över mjukryggade politiker, som med sin lagstiftning sätter rättssäkerheten ur spel.


Samtidigt pågår det en annan diskussion om yttrande- och tryckfriheten med anledning av att någon skrivit något, som inte behagar ledande israeler och deras sympatisörer. Om detta skriver bland många andra Det progressiva USA; Mitt i steget; In your Face; Mark Klamberg och Mårten Schultz. Den diskussionen är helt omöjlig att delta i om man inte lovsjunger Israel.

Intressant.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Många människor är bedrövade av utspelet mot BI. Vi är ett land i framkant på IT-sidan. Invånarna spenderar gladeligen flera timmar att skapa framför datorn. Varför vill regeringen strypa denna källa av rikedom?

- Det ska vara enkelt, roligt och lönsamt att driva företag i Sverige. Därför vill regeringen att Sverige ska ha ett företagsklimat i världsklass. Jag är själv entreprenör och vet hur det är att vara företagare. Sverige behöver fler företagare, fler hjältar, som vågar starta eget eller satsa för att företaget ska växa.

Tillsammans gör vi Sverige till världens mest företagsvänliga land.

Maud Olofsson
Näringsminister

Tor sa...

"Tingsrättens dom är enligt en annan artikel formulerad så att Black Internet istället för att stänga av all trafik skulle kunna välja att filtrera bort en del av trafiken, vilket för oss som konsumenter skulle vara minst lika illa"

Till saken hör ju att det inte går att filtrera bort den del av trafiken som tingsrätten meddelat krävs. Det som är illa är alltså att tingsrätten inte har förstått detta och därför inte tagit med det i sin proportionalitetsbedömning. Det är också illa att inte Black Internet förklarat hur det ligger till.

Black Internets nonchalanta inställning får mig nästan att undra om saken är uppgjord bakom kulisserna och vi ser ett spel för gallerierna för att inte Black Internet ska tappa ansiktet och för att skiv- och filmbolagen även ska kunna använda detta som ett propagandaverktyg. Inte en enda lagparagraf åberopar Black Internet till stöd, vad jag kan se. Det kan i och för sig bero på en i backspegeln sett omotiverad segervisshet, men vem vet...

Jag har ingen juridisk skolning och jag tror att jag lätt skulle kunna komma upp med ett bättre försvar. De som skriver mest intressant om saken tycker jag är Juristens Funderingar och Blågrön Röra.

Anonym sa...

Viktig uppdatering:

http://skyddsrummet2.blogspot.com/2009/08/det-varas-for-oratten.html

- Peter Ingestad, Solna

Mike sa...

STATEN ÄR KRIMINELLA.

Ett gäng stofiler lögnare och barnmördare.

SAtansdyrkande frimurarstofiler.

Lol vad patetiska folk är som inte ens kan agera lol landet är fullt med hjärntvättade muppar.

Josef Boberg sa...


...”Vilka är det idag som faktiskt begår de värsta brotten mot mänskligheten, med mest lidande, svält och död som resultat :?: Jo, regeringar i olika länder. Inte terrorister och vanliga kriminella. Så vi har faktiskt större anledning att frukta regeringar än terrorister och kriminella.”
- slut citat härifrån.

Gun Svensson sa...

@Anonym: Just nu verkar alliansens ledare säga ett och verka för något annat.

@Tor: Alla har inte samma guts som företagen i nätverket Integrity.se - jag kan förstå om ett litet företag utan resursstarka vänner och som inte har råd med skickliga advokater viker ner sig sig. Det finns säkert en strategi bakom Ifpis val; ett lagakraftvunnet beslut genom ett företag som lämnat walkover. Om den matchen är en läggmatch lär vi aldrig få veta.

@Kraxpelax: Länken fungerar inte, men det är kanske lika bra om den ändå inte har med inlägget i sak att göra.

@Mike: Det är med politiker som med alla andra - det finns olika sorter. Man tjänar inte på att utmåla alla som mindre vetande även om man kan tycka att en del är det.

@Josef Boberg: Tack för länken till Rehbinder - fick en ny favoritblogg på det viset. Det behövs många människor av hans sort för att väga upp alla perukstockar, som ser ut att vara i majoritet i riksdagen.

Josef Boberg sa...

Jo, tyvärr tyvärr... :cry: - FarmorGun - men det skall i vart fall jag - trots min överårighet - försöka gåra något konkret åt i kommande val, faktiskt... :idea: