tisdag 22 september 2009

Fråga och du kan få svar.

Sedan jag skrev tidigare inlägg Fråga om du vill veta har svaren från Bryssel droppat in. Inte riktigt från alla, men en del vet mer än andra. Nu vet jag att fem av de 27 är svenska MEP:er, vilket visar vilken het potatis detta är. En uppgift så god som någon för Sverige att klara av under sitt Ordförandeskap. Men det är väl inte mer än rätt och lagomt åt oss med de politiker vi haft som dragit på oss det ena direktivet efter det andra, vilket lett till den ena tvångslagen efter den andra. Som Hax skriver börjar detta slag på måndag i nästa vecka. Kontaktuppgifter hittar du här. Christian Engström bloggar också om detta och inbjuder intresserade att lämna kommentarer. Hos .se pågår en febril verksamhet inför Internetdagarna den 3 – 5 november 2009 och idag medverkar CenterUppropets Erik Hultin med inlägget Teknikneutralitet som alibi.


Erik skriver bland annat ”Telekompaketet innehåller alltför många principer som primärt värnar t.ex. upphovsrättsinnehavare och alltför få som värnar användare/medborgare. I telekompaketet finns det även öppningar för att låta internetoperatörer blockera inte bara sidor, utan även viss programvara och vissa protokoll. Dessa programvaror/protokoll är inte olagliga på något sätt, men de kan möjligen användas av s.k. fildelare. Sanningen är att det finns mängder av lagliga användningsområden, men sådana hänsyn tas inte. Än värre är att dessa blockeringsmöjligheter även medges för stater, utan att man i sak specificerar anledningen. Man talar om ”national measures”, utan någon som helst form av specifikation. Därmed öppnar man för ren politisk censur och annat som doftar lika illa.”


Det finns all anledning att höra av sig till de som ska sitta vid EU:s förhandlingsbord. Och glöm inte att Ministerrådet och Kommissionen är motpart, vilket innebär att det finns ett segt motstånd, samtidigt som parlementets förlikningskommitté inrymmer personer som MEP Malcolm Harbour med bilden av Internet som Bookshops och MEP Gunnar Hökmark som blev rejält upprörd när den tidigare kompromissen sprack. Det vore intressant att vara en liten fluga i de rum där de olika diskussionerna förs. Undrar också hur många politiker som prioriterar medborgarperspektivet i de överläggningar som kallas Visbyagenda? Här en kort sammanfattning på svenska av den IKT-policy för ett grönt kunskapssamhälle (pdf-fil), som utgör underlag för högtflygande planer, medan politikerna i praktiken sysslar med något helt annat.


Medan detta pågår i Europas högre environger påbörjas på torsdag utskottsbehandlingen av signalspaningslagstiftningen, en del av ett kluster av lagar, som i folkmun går under beteckningen FRA-lagen. Min fråga till riksdagsledamöterna från Stockholms län har hittills besvarats av endast en person. Det är en sekreterare hos Lars Ohly (V), som översänt dels de Röd-Grönas motion i juni 2009 och dels Västerpartiets egen motion, men inget svar med handen på hjärtat på mitt mejl, som löd:


Hej! Med hjälp av en länk till Olof Bjarnarsons blogg (som klargör vad som avses med trafikdata) vill jag be dig att med handen på hjärtat berätta för mig hur du ser på det lagkluster som finns idag och som är på väg när det gäller FRA:s verksamhet: - Tycker du att det är något som svenska folket måste vänja sig vid och tvingas leva med? Tacksam för ett uppriktigt svar.


Istället för ett rättframt Ja eller Nej har jag fått en mängd ord. Genom mitt huvud flyger ett citat ur Hamlet: – Vad läser du min prins? – Ord, ord, ord. Tack Johan för det!


Undrar om riksdagsledamöterna har en susning om Titandatabasen och den särskilda PUL (pdf-fil), som gäller för FRA:s verksamhet där allt är tillåtet, som annars är förbjudet enligt ordinarie Personuppgiftslag (PUL). För att inte tala om EU-projektet Indect. Det är givet att allt detta kostar en massa pengar och jag läser i IDG.se att det regnar miljoner över FRA den nya budgetproppen. Det sägs att man behöver utrustning för kryptering eftersom allt flera använder krypteringsteknik – inte för att de sysslar med något olagligt, utan för att de vill hävda sin rätt att slippa statens intrång som borde vara skyddade enligt grundlagen och Europakonventionen. Men jag undrar om inte detta bara är snack – Titandatabasen och Indect kostar, det kan vi utgå från. Ju mer jag lär mig om EU, desto svårare har jag att se att denna skapelse är ett fredsprojekt.


Hax, som jobbar på EU-nivån, anser att alla kritiska till den FRA-lagstiftning som drivits fram nu bör göra gemensam sak och rösta nej när frågan läggs på riksdagens bord den 14 oktober. Men för att komma dit måste de påbörja den processen redan i försvarsutskottet. De Röd-Gröna är inte trovärdiga om de inte påbörjar detta med Riv upp – Gör om – Gör rätt redan i samband med utskottsbehandlingen. Lakes Lakonismer påminner sitt partis ledare om att ord kräver handling för att vara trovärdigt. Häpnadsväckande minst sagt att Annie Johansson och Fredrik Federley på Newsmill på nytt slår ett slag för värnet om integriteten. Som den kloka människa MinaModerataKarameller är, tycker hon att vi ska vara förstående – det kan inte ha varit så lätt den där dagen i riksdagshuset då FRA:s rätt att förfoga över svenska folkets trafikdata drevs igenom. När jag tänker på Titandatabasen och den särskilda PUL märker jag att den förståelsen sitter långt inne. Sagor från livbåten visar att jag inte är ensam. Scaber Nestor ger oss en inblick i andra lägen, då makthavare lagt sanningen till rätta.

Intressant.

2 kommentarer:

Lars Holmgren sa...

Vill bara tala om att du länkar till fel sida din länk miljoner regnar över FRA pekar på en INDECT sida.

Gun Svensson sa...

@Lars Holmgren:Tack så mycket för det - fixat!