torsdag 4 juni 2009

PP - en röst på Integriteten i dubbel bemärkelse.

Idag är mitt debattinlägg publicerat i Norrtelje Tidning under rubriken Min röst är inte bortkastad, dock utan länk på nätet, varför jag lägger ut det här:

Från de etablerade partierna höjs nu många röster, som påstår att en röst på Piratpartiet är en bortkastad röst. – Inte alls, säger jag, som redan lagt min röst på detta parti, därför att jag vill visa mitt missnöje med att de partier, som jag röstade på i kommunen, landstinget och riksdagen var de partier, vars riksdagsledamöter röstade igenom FRA-lagarna och nu är på väg att signera detta kluster av lagar med ytterligare tillägg, som alltsammans kan sägas vara Integritetens död och begravning – med krans.


Låt oss leka med tanken att vi väljare skulle ”gå på” att det nymornade intresset för folkets integritet hos M, FP, C, KD och S, skulle kunna hålla i sig och att vi därför skulle ge dem en ny chans. Är inte risken då väldigt stor att Piratpartiet hamnar utanför? Skulle det inte omedelbart tolkas som att väljarna är totalt ointresserade av allt detta snack om Integritet?


Ordet Integritet har enligt Nationalencyklopedin (NE) en dubbel betydelse. Det är både ”en rätt att ha ett (visst) eget område skyddat mot intrång” och ”en förmåga att handla helt efter eget samvete utan att vara bunden av ovidkommande yttre hänsyn.” I frågan om FRA-lagarna är beslutet i sig ett allvarligt brott mot allas integritet, då det förutsätter tillgång till en avsevärd mängd privat kommunikation. Men, dessutom tillkommer sättet på vilket beslutet kom till, vilket innebar att ett otillbörligt tvång riktades mot flera av riksdagens ledamöter, som då antingen lät sig kuvas eller kvittas ut från omröstningen. Regeringens tvång var så starkt att de inte klarade att värna om sin egen integritet. Vilka signaler sänder detta sätt att utöva makt på, till folket?


Den, som fortfarande sätter värde på att staten respekterar folkets integritet samt förbehåller sig rätten att markera när staten har gått för långt, den kan visa det genom att rösta på Piratpartiet och i den meningen är din röst inte en bortkastad röst. Tvärtom. Värnar du om din integritet – lägg din röst på Piratpartiet.

Gun Svensson


Intressant?

5 kommentarer:

Anonym sa...

Genomtänkt och bra skrivet, i sedvanlig ordning!

Anonym sa...

På pricken! Ytterligare ett argument för PP är att välformulerade inlägg och fina ord om våra grundläggande rättigheter inte funkar i praktiken. Endast antalet mandat i valbara församlingar räknas när det blir allvar. Därför måste vi alla ta vårt ansvar och rösta PP!

Markus "LAKE" Berglund sa...

Fruktansvärt bra inlägg!

Jag pratade om dig i radion idag Gun. Du är ett föredöme för alla oss som är yngre än dig!

Jag med i Ring P1 om EU-valet

Vi hörs!

Gun Svensson sa...

@Anonym(1), Anonym(2) och Lake: Tack för alla vänliga ord, de laddar mina batterier ;-) Därutöver ett särskilt tack till Lake för länken till Ring P1 - var på väg till tandläkaren då så jag missade detta. Kommer nog att återanvända den länken 8-D

LeoG sa...

Du är bäst farmorgun!! Alltid så sansad men med knivskarpa formuleringar som alltid hamnar mitt i prick. Jag har redan röstat och på det enda (pp) partiet i dessa dagar men det känns skönt med lite uppbackning från ditt håll. Stort tack för ditt fantastiska engagemang i medborgarrättsfrågor!