måndag 8 juni 2009

Rösten på PP inte bortkastad.

Börjar valvakan med att kolla på nätets olika kanaler och ser att vallokalsundersökningen (Valu) leder till en rad funderingar både vad gäller ungdomarnas och pensionärernas val. Att Piratpartiet och Miljöpartiet lyckats fånga ungdomarnas intresse är den stora snackisen. När sedan riktiga resultat rapporterats in kan man se att valdeltagandet i Norrtälje ökade från 34,5 till 37,0, vilket är drygt 11 procent lägre än i länet som helhet. När alla 38 valdistrikten räknats har M ökat med 2,1 %, FP med 8,0 %, MP med 4,9 % och SD med 1,4 % medan förlorarna är Junilistan -14,5 %, V – 4,7 %, S – 1,7 % och övriga – 2,9 % medan PP fått 6,7 % och FI 1,7 %. De senare är nya i detta val. Det är för övrigt en suverän service som Valmyndigheten ger oss på nätet.


Efter att ha hört Piratpartiets partiledare Rick Falkvinge tala om att det var medborgarrättsfrågor, som fått väljarnas stöd, kändes det bra. Journalisterna verkar har svårt att ta in att det kan handla om något annat än illegal fildelning. Ser sedan att DN har en artikel om resultatet i hela EU och tycker att det verkar som att MP:s framgång handlar om att klimatfrågorna varit viktiga, men också att de tagit frågorna om demokrati och mänskliga rättigheter på allvar. Sedan kan jag personligen känna ett stygn i hjärtat när jag ser att Vänstern gått så kraftigt tillbaka, så att Erik Josefsson, som dragit ett sådant lass för att väcka folk till medvetenhet om innehållet i direktiven i Telekompaketet, inte kommer in i parlamentet. Det är en förlust för oss alla från vänster till höger! Men, för mig var det viktigare att kunna protestera och bidra till en markering att det är dags för de etablerade partierna att intressera sig för demokratifrågorna och förstå att ett mandat i valet inte innebär rätt att köra över folket under åren där emellan. Intressant?


Kollar sedan runt i landet litet på måfå och ser att t ex Jämtland skiljer sig markant från resultatet i Stockholms län och tänker på om detta inte kan ses som en effekt av det jobb, som Anders Widén lagt ner – en pirat i hjärtat, som gett sig sjutton på att baxa sitt parti Socialdemokraterna till en ny insikt. Sedan gäller det att det håller i sig över den kongress i höst, som Anders m fl har skrivit en rad motioner till, om bland annat stopp och belägg, när det gäller den integritetskränkande lagstiftning, som kommit som trädd på ett snöre. Kollar Hax, men orkar för övrigt inte med någon runda, utan tar nya tag i morgon.

Inga kommentarer: