torsdag 25 juni 2009

Galen i Almedalen ...

... är en av många intressanta rubriker som möter läsaren av Dagens Samhälles senaste nummer. Kommunernas och Landstingens tidning tar i detta specialnummer en närmare titt på Almedalsveckan och vad den betyder för kommuner och landsting, vilka är de organ som förväntas förverkliga det som riksdagens majoritet från tid till annan bestämmer. Dags att rensa bland lagarna tycker de lokala politiker som tidningen ställt sina frågor till. Samtidigt visar reportern Magnus Wrede att lokala politiker är Självstyrelsekramare med kluvna tungor och inbjuder till dialog med frågan Är lokala politiker för mesiga? Tyvärr finner jag ingen länk på nätet, men ser att vi kan följa redaktionen på deras blogg.


Andra som skriver om Almedalen är Cecilia Axelsson, E24/SvD Näringsliv, där hon visar att synen på denna företeelse pendlar mellan jämförelsen Kiviks Marknad och Sveriges svar på World Economic Forum i Davos. Mest beroende på var man befinner sig på skalan när det gäller synen på politikers roll i det som sker. Vad jag snappat upp kommer det att finnas ett antal intressanta bloggar, som kommer att följa det som pågår under veckan: Makthavare.se ; som också puffar för att DN.se kommer att bevaka en del seminarier av de drygt tusen som ingår i arrangemanget. Som bloggare har jag och andra fått ett mejl från Stockholms Universitet som arrangerar två seminarier – det ena med fokus på klimat och det andra på fildelning. Det senare känns litet snävt för mig, som kämpar för internets frihet, där en rad olika intressen anser sig ha fullgoda skäl att kräva övervakning genom filtrering för att beivra olika brott. En fördel för oss, som inte har möjlighet att vara där, finns möjligheten att chatta samt följa det hela genom en direktsändning på nätet med start kl 14.00 måndagen den 29 juni.


Annars är det händelserna i Iran som fångar vårt intresse. Läser SvD:s artikel Brutalt polisvåld mot demonstranter i Iran (tyvärr utan länk på nätet) och noterar att oppositionsledaren Mousavis hustru Zahra Rahnavard tagit bladet från munnen och krävt att de som gripits under demonstrationerna ska släppas fria. Hon visar med detta att kvinnorna i Iran har en talan i kraft av sin status i familjen och sina kunskaper och att de – burka och huvudduk till trots – inte sticker under stol med sina åsikter. Det ovanliga är väl att hon går ut offentligt med sin åsikt. Visserligen kan vi se att hennes man är mer försiktig och är angelägen om att markera att demonstrationerna pågår utan att han har ett finger med i spelet. Samtidigt pågår möten mellan honom och ledande parlamentariker i sällskap med förre presidenten Ali Akbar Hashemi Rafsanjani, vilket DN skriver om. Jens O bloggar om att Feministiskt Initiativ inbjuder till en demonstration mot våldet mot det iranska folket Lördagen den 27 juni kl 14 – 16 på Medborgarplatsen i Stockholm kl 14 -16.


Övrigt av intresse idag är Piratpartiets val av partigrupp i Europaparlamentet vilket bl a DN skrivit om. Noterar dock att Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson i viss mån distanserar sig. Men många andra är nöjda. Här Oscar Swartz och Calandrella. Man kan leka med tanken vad en etablering av Piratpartiet vid 2010 års val lokalt och nationellt skulle kunna leda till. I övrigt noterar jag att Mårtensson funderar kring de senaste turerna med anledning av påståenden om upphovsrättsintrång; Opassande ser att rättssäkerheten gått förlorad; Rick Falkvinge skriver om två rättsskandaler samma dag; Mårten Schultz tycker dock annorlunda; Jakob Heidbrink tar sig an frågan om musikbranschens varningsbrev kan klassas som brott mot marknadsföringslagen; samt MinaModerataKarameller med ett (som alltid) fullödigt inlägg. Varje gång jag läser Marys inlägg förundras jag över hennes tålamod med Moderaterna – det parti, som hon ger all sin energi. Droppen urholkar stenen?


För övrigt anser jag att DN borde skämmas över att gång på gång hänvisa till en granskning av FRA-protesterna, som tidningen gjort och som slirar rejält på sanningen. Varje gång det sker förstår jag varför så många människor triggats att engagera sig i Piratpartiet. Intressant!


Inga kommentarer: