lördag 27 juni 2009

Som man sår får man skörda.

Man sår vad man skördar skriver Isobel Hadley-Kamptz i Expressen. Dessförinnan läste jag Thomas Gür i SvD. Sedan ser jag att MinaModerataKarameller utgått från samma texter i sin kommentar. Mary ser också behovet av ett ändrat fokus när det gäller frågor om frihet och integritet, men undrar om gamla bastioner kan raseras så snabbt, då det finns starka krafter som vill annorlunda. Mårtensson noterar dock att allt fler värderar sin frihet. Men, allt handlar om vad väljarna vill stödja med sina röster. Här har våra public service-media ett särskilt stort ansvar för att de olika partiernas program belyses på ett opartiskt sätt.


Det är dock ingen enkel uppgift att spegla konflikten mellan de medborgare, som tycker att den enskilde har ett eget ansvar att hantera de utmaningar som kommer i ens väg, och de medborgare, som tycker att politiker och samhällets institutioner ska skydda dem från allt ont. Det förefaller som om den senare gruppen är i majoritet och mot den bakgrunden, tolkar jag att skräcken för allt ont används av politiker och säkerhetsinriktade aktörer för att driva igenom en växande och allmän övervakning av oss alla genom filtrering av internet. Det underlättas genom att media fokuserar mera på brottslingars användning av internet än illgärningarna som sådana och hur man skulle kunna mobilisera människor i det lokala samhället i ett förebyggande arbete främst genom att ge akt på och ta ansvar för sig själv och de egna insatserna för att skapa ett tillitsfullt umgänge i närsamhället. Jag är osäker på vad Brottsförebyggande rådet gör för att bidra till det.


Har lyssnat på sändningen från Kristdemokraternas riksting i SVT och kunnat notera att även det parti som har en högre makt, som ledstjärna och därför kan förstå den s k subsidiaritetsprincipen (beslut ska tas på lägsta möjliga nivå) också har svårigheter med människors inneboende lust att ta beslut över andra människors huvuden i tro att de därmed äger rätt att styra och ställa över andra och deras beteenden. Nu fick ledningen mer än en gång åberopa kommunala självstyrelsen för att undvika alltför långtgående beslut i frågor, som upplevdes som hjärtefrågor hos de olika ombuden.


Nu väntar den valstart, som Almedalsveckan, utgör. Mårtensson bjuder på en hel del länkar för den som vill följa det hela. Annars är det många som intresserar sig för Michael Jacksons bortgång. Så många att Google fick problem läser jag i Bloggtidningen, som även kan berätta att en skvallersajt var först med nyheten. Tycker dock att många visar ett seriöst intresse att beskriva ett människoöde, som betytt så mycket för många musikintresserade världen runt. Andres Lokko i SvD skriver initierat. En del av mina bloggvänner känner sig också manade – Lakes Lakonismer; Oscar Swartz; och Stefan Stenudd.


Efter den utflykten till olika eftermälen, känns det helt rätt att uppmärksamma alla på Josh och hans funderingar kring lämpliga namn åt sonen, som föddes den 14 juni kl 21:07 – grattis!


Avslutar med en uppmaning – avprogrammera en tillväxtskeptisk civilingenör. Inte för att jag begriper vad det ska vara bra för, eftersom tillväxtoptimisterna, i likhet med många andra, behöver tuggmotstånd. Tuggmotstånd bjuder även denna tänkare. I likhet med denna, som visar varför det är viktigt att kunna kommunicera i skydd av tillgänglig teknik.

Intressant.

2 kommentarer:

Joshua_Tree sa...

Stort tack för gratulationen. Och, om jag inte sagt det förr, ett ännu större tack för ditt inspirerande engagemang. Skulle det vara så att jag har sagt det förr så är du ändå värd att höra det igen. :)

Nennen sa...

När jag läser Din blogg vindlar mina tankar till Kirkegaard där han skriver "för att kunna hjälpa en medmänniska måste man leta upp denne där den befinner sig för att försiktigt kunna ge vägledning ut från bekymmerna" Ja - något i den stilen iallafall. Det verkar som om politikerna är på väg att skapa en "dark side" och en "sunny side" of the street. Detta verkar ju långt ifrån alla partiers visioner (förutom SD) som jag tolkar verkligheten. Tack för Din blogg farmor Gun. Är inte dock inte farfar än men mycket goda förutsättning för att få denna fina titel. mvh Lennart