lördag 6 juni 2009

Internet och Nationaldagen.

Inleder med att länka till Veckans Affärer, som lagt ut den i torsdags anordnade debatten om lagstiftningen på nätet. Arrangör var projektet Ambient Sweden, som går ut på att både säkra och flytta fram Sveriges positioner inom framtidens internet. IT- och Telekom-företagen var närvarande, liksom Dataföreningen och IVA, vilka kom in i slutet före panelens slutplädering i del 2. Det kanske mest häpnadsväckande var nog Oscar Wenell, strategiansvarig hos operatören TDC, som inte ville tala klarspråk om telekomföretagens förhållningssätt till innehållet i kundernas trafik. I Frankrike pågick samma dag en annan debatt, vilket Anaïs rapporterar om.


Sedan något i dagens anledning. Såg förut TV4:s program Ett tal till nationen (om den finns) där Göran Rosenberg med rötter i Södertälje letade efter någon som kunde förklara innebörden i Svenskheten. Han var inbjuden att hålla tal där idag. Det var ett bra program, som rörde om i tankarna. Som Göran Rosenberg hoppas jag att vi svenskar ska våga ta diskussionen mellan varandra om vår rädsla för det okända, som gör det lätt för politiker att dyvla på oss den ena integritetskränkande lagen efter den andra. Ser programmet ännu en gång på webben, medan motorcyklar från när och fjärran invaderar Norrtälje. Jag råkar bo vid en av infarterna till utställningsområdet vid hamnen, där det sedan finns en gångbro över till Societetsparken, som är något av Norrtälje stads finrum så här års. I parken ställs de flesta motorcyklarna i de olika klasserna ut. Custom bike show har blivit ett årligen återkommande arrangemang som de flesta av stans invånare gillar, även om det gruffas en del över buller och avgaser bland dem, som bor alldeles intill området för utställningen.


Twin club och Norrtälje Motorklubb/Yankee Ranch, med sitt arrangemang American Car Show har gjort Norrtälje till en plats, som motorintresserade människor från när och fjärran har ett personligt förhållande till. 2004 fick de båda klubbarna dela på Norrtälje kommuns kulturpris Inte illa med tanke på att omvärlden inte alltid sett med blida ögon på dessa knuttar och raggare. Med detta i tankarna, vågar jag påstå att alla de pirater, som kämpar för Internets frihet och framtid, med tiden kommer att bli rumsrena. Läser sedan Staffan Heimerssons kolumn i Aftonbladet och njuter ”Jag röstade på Piratpartiet därför att, inte trots att, det är ett enfrågeparti. En fråga, en enda, räcker för mig de kommande fem åren i Bryssel och Strasbourg. Frågan är: Internets frihet och vår personliga integritet.”, skriver han bland annat. Jag instämmer. Läs gärna hela hans inlägg.


Så min lilla runda, där jag börjar med Karl Sigfrid som skriver om det, som kanske är alla politikers våta dröm; vidare till Jens O som deltagit i en Integritetsdebatt på Stockholms Central; MinaModerataKarameller som blivit topp tunnor d v s visar en sund reaktion i en verkligt sjuk situation; Christian Engström som säger tack till Staffan Heimersson; Zac som också resonerar kring röstandet; Opassande som menar att man inte behöver ”förstå” internet för att respektera mänskliga rättigheter; Krohniskt, som oroas av att Sverige riskerar att tappa i inflytande inom EU, medan jag tänker att debatten som jag inledde med förklarar en hel del; Scaber Nestor gläds åt att Junilistan enligt DN m fl ser ut att få behålla åtminstone ett mandat – spänningen stiger; och dessutom Deepedition, som har en riktigt intressant post om en tvist under uppsegling, där frågan gäller om man inom PR-branschen får tala högt om andra, som bryter mot reglerna när det gäller SEO (sökmotorsoptimering). Mycket ska man läsa innan ögonlocken sluts. Avslutar med Kulturbloggen som kommer med en helt sensationell nyhet.


Inga kommentarer: