Likt många andra har Piratpartiets ledare Anna Troberg lagt in en bredsida mot Copyswedes tilltag att från och med den 1 september 2011 ensidigt besluta om ett uttag av koperingsavgifter på lagringsmedia, d v s externa hårddiskar och USB-minnen. Det gäller alla, oavsett om man där lagrar upphovsrättsskyddat material eller inte. Många bäckar små blir till sist en hel å. Läs även Tomas Zirn i Computer Sweden. Där finns en rad länkar till tidigare artiklar om saken.
Till att börja med kan man tycka att det handlar om så små belopp att det är försumbart, men satt i ett större sammanhang kan man undra vilka andra organisationer, som med riksdagens goda minne getts rätt att korpa åt sig en egen skatt baserad på enskilda medborgares behov av att spara digitalt framställt material?! Ett fullkomligt lysande exempel på hur politiker uppväxta i en analog värld, struntar i att sätta sig in i vad som krävs när allt fler medborgare lever sina liv både i den analoga och den digitala världen. Vad händer om jag bygger mig en egen hårddisk – kommer kopieringsskatten att tas ut på de enskilda beståndsdelarna? Om inte, låt oss bli ett elektronikbyggande folk ;-)
Läser med stort nöje – om och om igen – sidorna 120 – 126 i Chris Andersons bok ”Free Radikalt pris – ny ekonomisk modell” där han beskriver Microsofts kamp mot Linux och öppen källkod i fem stadier: Förnekande, Ilska, Köpslående, Depression och Accepterande, där man kan se att det finns utrymme för alla varianter, eftersom företag är villiga att betala för sin mjukvara oavsett om den kommer från Microsoft eller från kommersiella Linuxvarianter som Red Hat. Det beror på att de får ett kontrakt när de skriver ut en check och med det kontraktet följer ett serviceavtal, vilket betyder att de har någon att ringa när programmen inte fungerar, skriver Anderson. Bland privata användare finns också denna spridning och marknaden räcker till för dem alla. Men, när Microsoft och andra stora drakar försöker stoppa denna fria konkurrens genom att köpa upp mer eller mindra aktiva patent och stämma konkurrenter genom att påstå sig ha patent på delar av en kod, då är konkurrensen inte längre sund. Utvecklingsklimatet blir helt enkelt riktigt sunkigt när konkurrensen sätts ur spel på det sättet. För att inte tala om vad man känner när hackare tar sig in och förstör för den part, som bäst gagnar människor med minst pengar.Omdömeslöst!!!
Läser ledaren i Handelskammartidningen där Maria Rankka, VD vid Stockholms Handelskammare, bland annat skriver att huvudstadsregionen med Stockholm och Uppsala i centrum har den starkaste ekonomin i Skandinavien. Eftersom tidningen ännu inte ligger ute på nätet, citerar jag: ”En professor i ekonomi och stadsutveckling vid Köpenhamns universitet, som uttalade sig i Sydsvenskan, tycker att det är märkligt att Öresundsregionen ligger efter Stockholm med tanke på geografisk placering och storlek. Allt detta har fått Köpenhamns överborgmästare att tillsätta en särskild grupp som ska presentera förslag på vad som krävs av dem för att Köpenhamn ska stå sig i konkurrensen med städer som Hamburg och Stockholm.” Efter ännu en lovsång till konkurrensen som pådrivande faktor, kommer sedan Maria Rankka in på att allt ändå inte är bra och talar om tillväxtskadliga skatter, som regeringen borde åtgärda. Häri ligger en del av näringslivets och politikens dilemma. - Mer vill ha mer, fan vill ha fler och helvetet blir aldrig fullt, brukade min mamma säga, när hon beskrev det tunnelseende, som alltför ofta drabbar dem som brinner för sin sak. Man förlorar sinnet för sans och balans och går för långt i sin iver, vilket leder till bakslag. Hökarna i näringslivet och många ledande socialdemokrater håller på att lära sig den läxan med Anders Borg och Fredrik Reinfeldt som magistrar.
Gillar dock Handelskammarens initiativ att tillföra diskussionen om ett sunt näringsliv nytt bränsle genom en serie webb-tv-sändningar om huvudstadsregionens utmaningar, där Peter ”Poker” Wallenberg, inleder. Det ska bli intressant att följa.
Avrundar sedan med ett rad blogginlägg och börjar med ett om ACTA-avtalet från Christian Engström, MEP i Bryssel; Enligt Min Humla om kontraproduktiva kampanjer; Integritet och Frihet om att vi måste frigöra oss från det gamla och invanda tänkandet; Ankersjö, som funderar kring relationer mellan S och andra partier; Scaber Nestor, som tycker sig se en historierevision dyka upp kring Centerpartiets Annie Lööf, när det gäller FRA-saken; Oscar Swartz, som skriver tänkvärt om Pilträdsmorden och ser det som tecken på något i tiden; Magnihasa – om kommentarer, vilket varit ett högaktuellt ämne, inte minst i de etablerade medier, som vill fostra oss som gillar sociala medier; Kunskapssamhället om domen vid Uppsala Tingsrätt, som gav en aningslös man 2 års villkorlig dom för fildelning; Alliansfritt Sverige om hur Alliansen monterat ner djurskyddet; Bodströmsamhället om det nya uppdraget som gästkrönikör på Aftonbladets ledarsida; Göran Pettersson, som håller oss uppdaterad om sitt skötebarn – NATO; Johan ”Mitt i steget” Westerholm som söker svar på den intressanta frågan: - Hade Olof Palme varit socialdemokrat idag? Nicklas Lundblad om att bygga mötesstrukturer; In Your Face om att ta debatten istället för att ta till knytnäven, där det tycks mig som om den gode Kristian har en bit kvar innan han förstått innebörden i att ogilla någons åsikter, men ändå slåss för vederbörandes rätt att få uttrycka dem. Gillar dock att han inte är någon "prinsessa på ärten" utan tål en del verbala smällar; Kent Persson om det paradoxala politiska livet i Örebro; och Staffan Danielsson, som fokuserar på hur många flyktingar, som kommer till Sverige och Europa, istället för att lyfta fram att det är oroshärdarnas ofta skuldtyngda grannländer som får ta emot de allra flesta människor på flykt. Sätt procentsatserna i relation till helheten – om du vill ge en sannare billd av problematiken. Men, med det kan man inte locka till sig SD-sympatisörer, förståss.
Slutligen - sist men inte minst - Opassande, som skriver uppfordrande under rubriken Jag, en extremist. Här säger hon på och mellan raderna det mesta om debattklimatet i Sverige just nu.
Se där något av det som intresserat mig denna fredag förmiddag. Och i sista stund såg jag artikeln hos IDG.se om svårigheten att intressera polisen för en insats mot datortjuvar, vilket naturligtvis ställer deras insatser mot fildelare i ett särskilt ljus. Vilket näringsliv gynnas av den prioriteringen?
7 kommentarer:
"Vad händer om jag bygger mig en egen hårddisk – kommer kopieringsskatten att tas ut på de enskilda beståndsdelarna? Om inte, låt oss bli ett elektronikbyggande folk ;-) "
Kan någon utveckla detta, vad kan jag köpa hos Elfa/Dustin.
Jag vill bli åtalad för olaga fildelning, och satt i fängelse för detta. Kostar nämligen STATEN mycket pengar, Liten hämnd kanske men i alla fall
Hax är inne på samma spår.
"Även den som aldrig fildelat en enda fil tvingas betala pengar till musik- och filmindustrins organisationer.
Det är närmast en uppmaning till att börja fildela, för den som inte redan gör det."
Om alla fildelar, måste då alla straffas och hur ser straffskalan ut. Kanske Monique Wadsted kan ge svaret.
Härligt Gun att du är still going strong och delar med dig av klokheterna i norra Europas skarpaste hjärna (din), stor kram från svärdottersbror Magnus!
@Bo Bengtsson Visst är det upplyftande att vi människor blir så kreativa när "uppfostrare" tror sig om att kunna kringgärda oss med en föråldrad inställning. Som du hoppas jag att någon kan instruera mig och då ska jag banne mig försöka bygga en hårddisk. Hax - en annan frihetlig själ - leker med tanken att jag och andra som aldrig använt mig av The Pirate Bay eller någon annan plattform och hämtat hem eller delat ut bitar till andra i en svärm, borde i ren protest sälla oss till alla andra eftersom vi nu tvingas betala för något som Rättighetsalliansen Europa AB påstår att vi sysslar med. Mina synder stannar vid att jag tycker och tänker samt länkar till artiklar och sidor utan att fråga om lov. Samtidigt känner jag att jag verkligen inte sticker under stol med att jag prenumererar på Svenska Dagbladet och Norrtelje Tidning, även om den senare låst in det mesta av sitt material i hopp om att kunna fånga en del lösnummerköpare. På morgonen vill jag gärna gotta mig i papperstidningarna, som jag gärna sätter saxen i, för att sedan kunna processa mina intryck och se vad andra har för syn på saken. Den interaktivitet som uppstår, ser jag som en viktig beståndsdel i demokratin. Att vi bloggare inte alltid är så välpolerade får de fisförnäma inom kultureliten lära sig leva med. Det är mycket som kommer från deras håll och som vi tvingas stå ut. Det gäller att mera stillsamt gilla läget när man inser att man inte kan fostra någon annan än sig själv.
@Magnus: Tack, det var väldigt rart skrivet, men håll ett vakande öga så att inte allt beröm som kommer mig till del stiger mig åt huvudet. Känner dock att den "nära döden-upplevelse" som jag haft under sjukhusvistelsen gjort mig mindre försiktig. Utan att kunna skryta med några akademiska poäng vågar jag idag ta ut svängarna i trygg förvissning att ett ständigt sökande efter sannare bilder av företeelser i tillvaron och den förtrogenhetskunskap som jag förvärvat under ett intensivt yrkesliv räcker för att jag ska kunna delta i diskussionerna.
Än så länge har Copyswede inte vågat kräva skatt på hårddiskar som är avsedda att monteras inuti en dator. Det kommer kanske i nästa omgång, men tills dess är det enkelt att sätta ihop sin egen externa hårddisk.
Köp en helt vanlig hårddisk, till exempel en sådan här för att bara ta en ur högen, eller kanske ett flashminne i hårddiskformat (ljudlöst och strömsnålt men rymmer mindre data). Stoppa disken i ett externt kabinett (ett skyddande hölje med litet elektronik och en sladd). Plugga in i en USB-port, eller en eSATA-port om din dator har en sådan. Klart.
Det finns några saker som den ovane bör se upp med:
Hårddiskar finns i olika fysiska storlekar som kallas 3,5 tum, 2,5 tum och 1,8 tum. Se till att disken har rätt storlek för att passa i kabinettet.
Det finns fyra standarder för hårddiskanslutningar: IDE, SATA, SCSI och SAS. Köp SATA i det här fallet. IDE är på väg ut och rekommenderas bara om man behöver vara kompatibel med gamla prylar. SCSI och SAS används mest för servrar som behöver maximala diskprestanda.
Det finns också adaptrar som den här. En sådan är mycket behändig som tillfällig lösning för att rädda data med mera, men är inte lämplig för långvarigt bruk eftersom den lämnar hårddiskens kretskort oskyddat.
När man mekar med elektronik måste man vara försiktig med statisk elektricitet. Vidrör inte några kretskort om du inte är jordad. Ett jordningsarmband är bra att ha.
Underbart inlägg från Björn Persson. TACK.
Hänvisningen till:
ESD Armledsband för avledning av statisk el. Perfekt om du ska hanskas med känsliga produkter så som t.ex, interna datorkomponenter. får mig att fundera.
Finns liknande armband för avledning av idiotiska idéer från klåfingriga politiker.
@Björn Persson Tack snälla för den utförliga informationen. Har kopierat till ett eget dokument och lagt i mappen för teknikfrågor.
@Bo Bengtsson Kul tanke med ett särskilt armband för avledning av idiotiska förslag från klåfingriga politiker :-)
Skicka en kommentar