fredag 5 december 2008

MUF Roslagen vågar ifrågasätta Göran Pettersson.

Läser SvD och ser att Sanna Rayman gett upp sin intellektuellt hederliga argumentation i fråga om IPRED1 och lutar sig mot vad som är politiskt korrekt. Ser dessutom i Norrtelje Tidning att MUF Roslagen står på sig när det gäller MUF:s ståndpunkt. – Sverige är ålagda att införa vissa lagar och om vi inte gör det kommer vi att dömas vid EU-domstolen, säger Göran Pettersson i artikelns slutkläm, men vad han talar tyst om är att det svenska lagförslaget går längre än vad direktivet från EU stadgar. Hax har på sin blogg lagt ut ett dokument som bevisar den saken. Läste där ett annat inlägg om hur justitieminister Beatrice Ask sågar MUF:s ordförande Niklas Wykman, där hon (i likhet med Göran Pettersson) talar i kraft av sin ålder och vägrar inse att ny teknik bäddar för nya lösningar. Intressant att finna dessa båda i samma läger som kulturdebattören Mikael Timm. När jag hörde honom i SR:s Kulturnyheterna idag vid lunchtid, tänkte jag att det är talande att människor inom kultureliten så envist stirrar sig blinda på de former för försäljning av deras alster, som hittills varit förhärskande och att de gör allt för att även i fortsättningen vara beroende av alla dessa mellanhänder, som tar sin beskärda del och mer därtill av den skapande artistens produktion. Vill minnas att Timm talade om lagens motståndare som historielösa, medan min bild är den rakt motsatta.

Med kunskap om den historiska utvecklingen står de unga upp för de förändringar som tekniken möjliggör. Ett exempel bland många är t ex detta inlägg från Copyriot och här ett inlägg, som visar att det handlar om kunskap inte ålder – MinaModerataKarameller. Jag blir jag alldeles matt av att ta del av det tyckande som Göran Pettersson, Beatrice Ask, Mikael Timm och många andra uppvisar. Land ska med lag byggas och då göras så att rättssäkerhet garanteras, vilket bland andra Mårten Schultz argumenterar för. Per Ankersjö argumenterar för röstning efter den egna uppfattningen när frågan kommer upp i riksdagen. Andra som skriver är Anders Widén, Jens O, Scaber Nestor, Opassande och Det progressiva USA för att bara nämna några. Intressant.

10 kommentarer:

Anders sa...

Farmor. Det är härligt att se att du skriver igen!
Det var ett chockerande besked att få och jag har saknat dig.
Kram
Anders

Anonym sa...

Hej farmor! Stor bamsekram från västkusten! Roligt att du är tillbaka med kloka ord. Din röst har saknats.

Anonym sa...

Farmorgun, jag känner en annan besvikelse inför Sanna Rayman än just att hon "gett upp sin intellektuellt hederliga argumentation". Jag undrar om man överhuvudtaget kan kalla diskussionen intellektuell, den känns bara dum och okunnig.

IPRED är ett paket. IPRED1 är civilrätt, IPRED2 är straffrätt. Om man läser helheten kanske det klarnar: Vems önskelista är det? Vem höll i pennan i Bryssel? Vad ligger i den Europeiska pipelinen?

Detsamma gäller Sanna Raymans filisofiska problem. Jag ser inte nån filosofi att tala om, bara nån slags ytlig moralism. Tycker snarare problemet handlar om läskunnighet, eller bättre, läsvillighet.

Kommissionen beställde en översiktsstudie om upphovsrätten förra året. Den ligger här tillsammans med annat material som vilken seriös debattör som helst skulle utgå ifrån: This page contains, besides the study, an overview of the European legislative history, an overview of the national European implementation laws and a brief overview of relevant literature and case law regarding the Directive.

Det blir jättebra Sanna, det är just med okunnighet, tunnelseende och moralkakor vi ska klara globalisering och internationell konkurrens.

Anonym sa...

Det känns fint till att se, att du är tillbaka Farmorgun.

På måndag är det dags för Mark, till att möta FRA-Ingvar. Hoppas på att få ta lite foton, under det seminariet.

Lars-Erick Forsgren sa...

Än en ggn welcome back, Gun.
Jag befinner mig en bit bort nu, men de nyheter som når mig känns om möjligt ännu värre än tidigare i somras o i höstas.
Vart är samhälle, demokrati och moral och upplysthet på väg?

Mörker. Medeltid.

Gun Svensson sa...

Anders och alla andra - ingen nämd och ingen glömd - det är verkligen rart med sådana vänner. Det behövs verkligen när vi så gott det sig göra låter ska hantera våra känslor inför det kunskapsmörker som råder inom detta område. Inte blir det enklare när Beatrice Ask omger sig med populistiska artister, som tydligen behöver industrins kryckor.

Göran Pettersson sa...

Välkommen tillbaka Farmor Gun! Du har en viktig uppgift att fylla genom att hålla liv i debatten.

Jag tycker att det är bra att MUF Roslagen har en egen uppfattning som inte alltid sammanfaller med min, det är ett friskhetstecken.

När det gäller frågan tycker jag inte att den är så svart vit som den lätt blir i debatten. Samtidigt som det behövs skydd för ägandet av imateriella rättigheter så krävs det samtidigt att "branschen" utvecklar sina affärmodeller. Jag tror inte att den nu föreslagna lagstiftningen kommer att vara en evig lösning utan medel och motmedel kommer att utvecklas. Därför tror jag att vi om fem år kommer att se helt nya tjänster där konstskapare kan få betalt för sitt arbete.

Anonym sa...

Hej Göran:

Som ledamot av Svenska Linuxföreningen, har jag haft en direkt insyn, i hur samtalen runt IPRED gick till.
Vårat remissvar kan du hitta här.
Nu kan jag som enskild ledamot, inte uttala mig på styrelsens vägnar, utan gör det som en enskild privatperson.

Som du säkert förstår, kan nu den kraftigt växande och lukrativa näringen, äventyras av den typen av lagstiftning.
Även om det inte var lagstiftarens "syfte" med lagen, men dess konsekvens kan bli det resultatet.
När man använder ord, som att "fildelning av upphovsskyddat material är olagligt", är det en direkt och medveten sliring på sanningen.
Det är på inget sätt att betrakta fildelning, av vårat upphovsskyddade material för olagligt, när det är lagligt och en förutsättning, för vår infrastruktur.

Fri och öppen källkod, är även en kommande viktig del, av det offentliga sveriges infrastruktur.
Förstår du nu bättre varför industrin, lägger ned så mycket krut på att förstöra?

Vid 46:års ålder kommer jag att för första gången, i det kommande riksdagsvalet. INTE att rösta på, ett borgeligt parti.
Detta var droppen vilket fick bägaren, till att rinna över.
Först var det FRA-frågan och nu IPRED. Trots det enorma arbete vilket kunniga politiker, som Karl Sigfrid och Mark Klamberg har lagt ned.
Förändrar det inte det faktum, att inkompetensen enbart tycks vara förordet, i toppen på Allianspartierna.

Gun Svensson sa...

Göran: Tack för din omtanke. Bra att det är högt i tak och att ungdomarna får utrymme, men det vore naturligtvis än mer glädjande om många flera än Karl Sigfrid i riksdagsgruppen lyssnade. I den här typen av frågor, där forntid står mot framtid, borde den enskilde riksdagsledamoten får använda sig av sin lagliga rätt att rösta efter sitt eget hjärta. Du ser ju ut att själv vara på väg att inse att det finns en annan sida av detta mynt. Särskilt tråkigt är det att behöva se Beatrice Ask i lobbyisters sällskap när hon trots alla goda argument i annan riktning väljer att gå på deras linje. Det luktar populism lång väg.
Jens O: Det var just jämförelsen med Open Source när det gäller mjukvara för ICT som gjorde att jag började inse att riksdagen måste vara mycket samvetsgrann när det gäller lagstiftning på detta område. Men mot sådana kapitalstarka lobbyister, som vi har att göra med här, står vi medborgare oss slätt när riksdagen sviker. Ibland undrar jag hur det skulle se ut om vi, som det heter, röstade med fötterna d v s vände musik- och filmindustrin ryggen under en tid.

Anonym sa...

Scaber Nestor är inne på dina tankegångar om en bojkott, nu till julen Farmorgun. Men det är inte bara media, men vad göra med politiker?
De politiker vilka enbart lyssnar åt ett håll, utan någon hänsyn åt det andra hållet.

Nu är det Beatrice Ask som får klä skott, när hon är uppenbart opåläst på sin egen propp.

Nu skall hon givetvis ta ansvar, för den och sina beslut. Men fokus måste även riktas in, på Reinfeldt som den regeringschef han är.
Det är en stor miss, till att enbart skylla på Ask för IPRED.

Han kan på inget sätt, fly från sitt egenansvar. Lika lite som de andra i regeringen, kan göra det. Vilket tenderar till att glömas bort i debatten.