måndag 29 december 2008

Ur detta växer något nytt

Har själv varit där och vet hur det är att upptäcka att ledningen för det parti man i stort sett vigt sitt liv åt går åt ett håll, som man måste ifrågasätta utifrån ett i demokratiskt perspektiv. Efter år av tappra försök till en intern konstruktiv debatt återstår till sist bara att rösta med fötterna. Därför rörs jag i djupet av mitt hjärta när jag läser Hultins tankegång, Lars-Ericks blogg och Anders Widén, som alla brottas med att de partier de röstat på har ledare som visar att de tycker att det är OK att på olika sätt kränka människors integritet på nätet. Andra tar steget fullt ut och lämnar parti och politiska uppdrag på direkten, vilket UNT berättade om strax före jul. Det handlar om moderaten Kristian Persson i Tobo, som har en gräns för vad han kan tolerera. Karl Sigfrid kommenterar detta och argumenterar för att kritiska moderater gör mest nytta som opinionsbildare inom partiet inför allt som är på gång runt om i världen. Det tror också MinaModerataKarameller som håller fast vid sin kritik och hoppas att partisekreteraren ska lära sig något av den interna kritiken. Alla visar på sitt sätt att det är en konst att hitta ett förhållningssätt, där man kan leva med inre tankar trots att de skaver mot upplevelser av ledande politikers syn på tillvaron. Men, då detta är skapandets drivkraft kommer ur detta något nytt att växa fram.

Noterar att Mitt i steget varit på resande fot och då fått pröva på den censur, som Egypten tillämpar mot Blogger med adress blogspot.com, sedan opposionella skribenter använt sig av detta verktyg. Säkert en nyttig erfarenhet. FRA-debatten har synliggjort att det i alla partier finns människor, som inte längre känner sig väl till mods sedan de synat den egna partiledningens bevekelsegrunder för ett Ja till GD Åkessons ”säkerhetsshop” och reflekterat kring dess effekter. I dess spår följer nu EU:s datalagringsdirektiv och IPRED, där korten blandats bort så att viktiga principer om rättssäkerhet kommer till korta i infekterade diskussioner om påstådda men högst fiktiva ekonomiska förluster på grund av fildelning. Tycker att Rhodin har fångat detta på ett bra sätt.

Sedan kan man naturligtvis undra om någon partiledare tycker att detta är något större problem så länge som det på en och annan politiskt medvetna medborgare går ett stort antal, som föredrar att sysselsätta sig med annat. Alltför världsfrånvända kan de ju alltid ”tillrättaföras” med hjälp av censur i olika former. Fick i en kommentar till ett inlägg en länk till en artikel från The Independent där Englands kulturminister med stort allvar berättar om planerna att införa åldersgräns på nätet. Och det som finns i ett enskilt EU-land är snart här hos oss via ett EU-direktiv – var så säker. Därför är det viktigt att vi röstar på upplysta politiker i EU-valet om ett halvår.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jaha, åldersgräns på nätet... det blir väl bara du och jag kvar här ute då? :-) Eller kanske de inför en övre gräns också.
Gott Nytt År!

Leo sa...

Därför är det viktigt att vi röstar på upplysta politiker i EU-valet om ett halvår.

Japp, det är väldigt viktigt.

Efter nyår släpper jag ett verktyg online som ska hjälpa oss att göra just det (det är lite hemlis-hemlis än så länge ;) ). Stay Tuned!

Gott Nytt År!

Anonym sa...

Tittar in för att önska dig ett riktigt Gott Nytt ÅR!
Du ska veta att jag alltid satt mycket stort värde på dina uppskattande ord och kommentarer både i din egen blogg och hoss "Gubben". Dessutom är du ju en mina allra första bekanta i den här bloggvärlden...
Sköt om dig väl och må bra av ditt engagemang - det är viktigt ur fler aspekter.
Kram!

Gun Svensson sa...

En liten tant: En övre åldersgräns? Torde knappast behövas eftersom våra jämnåriga anser sig var alltför förståndiga för att befatta sig med detta som katten släpat in. Glad att du fått ordning på din dator och återkommit bland oss i denna sfär. Gott nytt år själv!

Leo: Det låter intressant. Väntar med spänning. Tack - önskar dig detsamma!

Gubben: Rart av dig. När jag läste att du väljer att göra annat än att blogga en tid framöver blev jag sorgsen i hjärtat för en stund, men kom raskt fram till att det säkert är av omtanke för någon del av mänskligheten och bestämde mig för att tycka att det är helt OK. Även om jag kommer att sakna dig och ditt kluriga sätt att se på livet och tillvaron. En varm och innerlig kram till dig och alla andra som förstår hur viktiga de är för egna och andras barn och barnbarn!

Anonym sa...

Hej Gun, jag kikar bara in för att önska dig ett riktigt Gott Nytt år!

Hälsningar Daniel, Buddhas blogg och Socialdemokratins röst

Anonym sa...

Sverige inte ensamt i sin iver att övervaka/spara all trafik.

Läs dagens The Independent:
http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/uks-database-plan-condemned-by-europe-1218246.html

I övrigt, ber få önska Ett Gott Nytt År

Anonym sa...

Gott nytt år Farmorgun.
Förhoppningsvis kan det växa fram, något som är bra. Men det kommer att kräva, en stånhård kamp.

Leo sa...

Då var väntan över =)

För att på ett bättre sätt mäta våra politikers (och andras) åsikter i demokratifrågorna, lanserar jag idag The Political Chart, The 3:rd Dimension, som adderar en tredje dimension till det klassiska testet Political Compass.

Mycket nöje, och Gott Nytt År!

Gun Svensson sa...

Daniel: Tack! Önskar dig detsamma.

Bo B: Tack detsamma! Tyvärr har skräcken för terror skrämt vettet ur deras ledare - allt fler börjar undra vart det kommer att föra dem.

Jens O: Tack Jens, detsamma! Du har rätt att nu gäller det att hålla i med en granskning av lagrådsremissen och Grundlagsutredningen samt alla de övriga integritetskränkande lagar som är på G. Såg att en ändring av lagen om partistöd också är på G.

Leo: Intressant. Ska testa. God fortsättning på det nya året.