tisdag 19 januari 2010

Näringsutskottets Johan Linander svarar.

Det kom ett svar från Johan Linander ( C) på det mejl som jag skrev den 10 januari om ACTA-avtalet.

Hej, som Centerpartiets ansvariga talesperson för immaterialrättsliga frågor så har jag insyn i ACTA-förhandlingarna. Tyvärr måste jag säga att det sprids många felaktiga rykten om vad som sker inom dessa förhandlingar, t.ex. uppmärksammas enstaka länders förslag som om det skulle vara något som kommer att finnas med i ett framtida ACTA-avtal.

Centerpartiet, Sverige och övriga EU jobbar hårt för att öppna upp förhandlingarna, tyvärr finns det några länder som har en helt annan agenda. Diskussioner pågår.

Mvh Johan Linander

Uppdatering med Johan Linanders svar på min replik här nedan:

Hej, vi är alldeles överens. Det enda du har fel i är vem som sitter med vid förhandlingsbordet. Det är förhandlingar mellan länder: EU och dess medlemsländer, Australien, USA, Japan, Kanada, Marocko, Mexico, Nya Zeeland, Schweiz, Singapore och Sydkorea. Att sedan något eller några länder har kontakter med upphovsrättsorganisationer är en annan sak. Jag har som riksdagsledamot kontakt med såväl upphovsrättsorganisationer som med Piratbyrån, ja, till och med med piratpartister.....-)

Mvh Johan Linander

Idag har jag replikerat:

Tack för ditt svar!

Brist på transparens gör att det tomrum, som uppstår, fylls med funderingar med bäring på det, som trots allt läckt ut. Att upphovsrättslobbyn är så starkt representerad vid förhandlingsbordet gör att de idéer om en modernisering av lagstiftningen kring upphovsrätten inte kan göra sig gällande, eftersom många av våra politiker ser på upphovsrätten som om det gällde fysiska ägodelar. Ett tidsbegränsat monopol för kreatörer att utvinna ett ekonomiskt resultat ur det, som de har skapat, har jag inget att invända mot. Men jag är starkt kritisk till de långa skyddstiderna, då det därmed uppstår inlåsningseffekter, som hindrar den "remix", vilket all kunskapsuppbyggnad och allt skapande egentligen handlar om. Idag borde det räcka med 5 -6 år.


Tycker mig se att ytterst få av våra folkvalda lyckats att sätta sig in i de behov, som internetnvändare har, när det gäller tillgång till en allmän intellektuell digital domän både för sin egen och andras kunskapsutveckling. Därför gör de hemliga ACTA-förhandlingarna mig allt annat än trygg. När jag ser vad jag själv har kunnat lära mig på den tid, som jag själv använt bloggen och internet, som läroredskap och tänker på att det finns journalister och kulturarbetare, som kan se mig som en snyltare på deras verk, då undrar jag om de riktigt vet vad detta att vara människa egentligen handlar om.


Hela verksamheten i det hus, där du verkar, bygger ju på detta att föra dialog och "remixa" tankegods och införliva detta med det, som varje ledamot ser som sitt eget, men egentligen är en mix av allt, som kommit i deras väg tidigare under livet, genom media, egna erfarenheter och umgänge med andra. Att det dessutom finns politiker som liknar mediegodset, som använts i detta meningsskapande umgänge människor emellan, med en gräsklippare, gör mig totalt matt.


I den lokala diskussionen om ACTA här i Norrtälje är det en lokal politiker (M), Gail Watt, som förklarat att Sverige inte kan ändra ACTA-förhandlingarna spelregler, däremot tycker han att Sverige kunde stranda förhandlingarna. Jag håller med. Det är inte OK att en industri, som hellre sysslat med jakt på fildelare än utvecklat betalmodeller för den, som vill betala för sig, ska styra och ställa i denna fråga världen runt.


Allt efter som jag insett Internets roll som verktyg i läroprocesser, har jag gått från att vara en väljare, som röstat på olika partier i alliansen, till att gå med som aktiv medlem i Piratpartiet. Igår fick jag veta att jag fått förtroendet att vara med i det gäng, som valts att kandidera för Piratpartiet till riksdagsvalet 2010. Detta sagt för att du ska veta var du har mig. Såg att debatten i morgon kommer att sändas på riksdagens webb.

Tack än en gång för ditt tillmötesgående!

- - -

När det sedan gäller uppgifterna om Piratpartiets avslutade primärval och vilka som kommit med länkar jag till Rick Falkvinges blogg, där det även finns en bild, och Sagor från livbåten, som länkat till alla kandidater med blogginlägg samt gett oss ett ord på vägen: Röster förtjänar man inte innan man får dem. Man förtjänar dem efter! Tänker på hur mycket annorlunda en hel del hade varit, om de som nu sitter i riksdagen hade insett detta. Men å andra sidan hade jag i så fall (i likhet med dem) fortsatt leva med min vanföreställning om vad Piratpartiet står för och missat möjligheten att lära känna alla dessa engagerade människor. Ett stort TACK till alla som bidragit till detta!!!

Intressant.

2 kommentarer:

Olof Bjarnason sa...

Vilken vacker och genomtänkt beskrivning av remixkulturen och dess bäring på kulturell utveckling hos individ och samhälle! Tack farmorgun för din livserfarenhet och den remixkultur du står för i ditt bloggskap - tänker också på det du sade i JWM-intervjun jag såg med stor behållning häromdagen. Länka gärna till denna film på din blogg igen!

Gun Svensson sa...

@OlofB: Det är verkligen roligt att bli förstådd, när jag brottas med att finna ord för att beskriva det som jag själv är med om. Tänker ofta på Kahlil Gibrans ord att "tanken är som en fågel, som i en bur av ord, möjligen kan breda ut sina vingar, men inte flyga". Fast när du säger som du gör, då förstår jag att mina tankar för en stund lyckats få luft under vingarna :-). Tack för ditt råd ska tänka på det.