tisdag 5 januari 2010

IT-politiken på sparlåga i valrörelsen?

Läser Idg.se där Marcus Jerräng i CS förutspår att valrörelsen inte kommer att bli särskilt IT-intensiv. Det får vi lov att bli minst två om, inte minst med tanke på spelet kring ACTA-avtalet och datalagringsdirektivet. Undrar hur många som egentligen vet att ACTA-avtalet i grund och botten inte är ett handelsavtal? Som jag har uppfattat det är ACTA-avtalet ett nytt spår, som USA och en rad industrialiserade länder öppnat upp, när de inte lyckats kuva utvecklingsländerna till underkastelse genom en anslutning till TRIPS-avtalet. Om lobbyn lyckas i sitt uppsåt att få politikerna med sig, kan vi vara säkra på att detta kommer att påverka den lagstiftning som kringgärdar användningen av Informations- och Kommunikationstekniken d v s Internet. ACTA-avtalet är således inte ett handelsavtal och ska inte hanteras som ett sådant.

Politikerna i Sverige och EU måste börja inse skillnaden i synsätt när det gäller immateriell rätt här i Europa och i USA och ställa sig frågan vilket synsätt som bäst gagnar utveckling av handel och innovationer. Dessutom är det absolut inte OK att advokater hos bolag, som köpt upp upphovs- och patenträtter, har tillgång till såväl handlingar som tillträde till förhandlingsbordet, medan våra folkvalda politiker stängs ute från både det ena och det andra. Opassande ställer sig också frågor. Karl Sigfrid bidrar med att visa det absurda i dagens ordning.

Dessutom ligger i resans riktning, det som redan är sjösatt i Frankrike och på gång i Storbritannien – avstängning från nätet sedan beskyllningar om olagligheter framförts tre gånger, under minst sagt rättsosäkra förhållanden. Säger bara Ipred … Risken finns att ACTA-avtalet åsidosätter internetleverantörernas budbärarimmunitet och att nätägarna – i likhet med Norrtelje Energi, som äger stadsnätet – anser sig behöva ta in regler i användarvillkoren som ger dem rätt att kolla såväl innehåll i de trafikdata, som en kund sänder i deras kablar liksom innehållet i kundens dator. Det finns klara tendenser till detta redan idag.

Håller med Ola Wong i dagens SvD – hans slutkläm tål att läsas om och om igen: ”För varje islamist som blir stoppad går det oräkneliga affärsmän, forskare och studenter som nekas visum, förnedras i säkerhetskontroller, som inte vågar investera i väst längre: som kort sagt hellre stannar i Asien med sina pengar och hjärnor, Det är det stora hotet mot EU och USA. Inte terrorister som Umar, de är patetiska muppar och man borde skratta åt dem, då krymper de.”

Nog är det märkligt att det fortfarande finns de som ställer sig frågande inför mitt engagemang i Piratpartiet?! Annars är dagens snackis Sociala medier; här dessutom en länk som Brit Stakston twittrade om för en stund sedan.

Intressant.

6 kommentarer:

Johan Ronnestam sa...

Hej och tack för länken :) God fortsättning!

johan wouters sa...

Hej Farmorgun.i min förre blogg i http://morfarjohansblogg.blogspot.com antog jag att de flesta väljare måste vara lätt korkade för att demokratin skall fungera.Du undrar om:" IT-politiken på sparlåga i valrörelsen?" Jag tror inte det, för politiker är inte LÄTT korkade.

TACK FÖR ALL INFO DU SPRIDER!

Gun Svensson sa...

@Johan Ronnestam: Tack själv! Tycker att det är guld värt att du delar med dig av dina kunskaper. Och att du gör det med humor. En god fortsättning själv!

@Morfar Johan: Gillar ditt häcklande, men glöm inte att vi d v s folket har de politiker som vi förtjänar.Tack själv - inte minst för alla goda skratt dina blogginlägg lockar till.

Lars-Erick Forsgren sa...

Visst kommer de etablerade partierna, spec då de i Alliansen, vilja ligga lågt betr IT-frågor, internet, integritet.
Det får vi nog inse.

Men desto viktigare att påminna om detta.

Liksom kopplingen till hur terroristbekämpning används som ursäkt för fler och fler integritetsinskränkningar för vanligt folk.

Skrev just en snutt som också kommenterar detta.

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/01/om-artister-experter-och-formaga-att.html

Anonym sa...

Jag kan inte sluta läsa din blogg sedan jag själv skaffade blogg.. du är så klockren ! det är kul & se.

Anonym sa...

IT är just nu nada, men det är samtidigt en sådan typisk fråga som i en valrörelse kan bli hur stor som helst. PP har med all säkerhet sparat några provokativa utspel som de andra partierna helst inte vill ha på den inrikespolitiska valagenden, men som kan tvinga ut alla i debatten. Med IT you never know, som vi säger vid Brooklyn Bridge ;-)