Det är intressant att läsa Per Strömbäcks debattinlägg i DN i ljuset av vad bland andra Opassande, Hax och Anna Troberg känner till om Strömbäcks roll i upphovsrättsindustrins anspråk på makt över internet och ett samtal som jag hade igår med ett par medlemmar i Sigtuna-Märsta Seniornet. De senare var välgörande fri från indignation över att allt det som finns i samhällslivet i övrigt också finns på nätet. De väljer att fokusera på allt gott som de får ut av att träffas både på nätet och i den datasal som de har möjlighet att träffas i för att umgås och lära av varandra. Vi talade också om våra erfarenheter av övervakning och kontroll i förhållande till att vara betrodd att göra vad gott är. Vi hade inte svårt att se effekterna av att upphovsrättsindustrin valt att jaga datakunniga människor med hjälp av advokater och lobbyverksamhet för skärpt lagstiftning – potentialen för utveckling har tagits i anspråk för mer övervakning och kontroll samt lösningar för att undgå detta. Hur konstruktivt har det varit på en skala 1 till 10?
Anna Troberg borrar idag djupare i den nya aktören bakom vilken upphovsrättsindustrin idag agerar. Hon blottlägger att de ser Piratpartiet som sin slagpåse, men slår fast
”Piratpartiet kämpar inte mot lagar och regler på nätet. Vi kämpar mot fullkomligt oproportionerliga speciallagar som inte bara tullar på folks privatliv, utan dessutom är beställda av stora privata ekonomiska intressen. Det är en väldig skillnad.” Hon avslutar sitt inlägg ”Och om någon har lust att bjuda på en bulle och en kopp kaffe, så kommer jag gärna och hälsar på vid just ert förlagsfikabord och berättar mer.”
Undrar om intresset att diskutera saken sträcker sig så långt, eller om dessa aktörer helst håller sig till megafonmodellen, där de talar om för hela mänskligheten vad som är det enda saliggörande. Uppdatering: Ordväxling pågår med hjälp av respektive blogg - här Anna Troberg.
Vid sidan av den kraftmätningen, finns en annan, som Thomas Tvivlaren engagerat sig i. Det började med en artikel i Aftonbladet Kultur, som Thomas gav sig i kast med, då den mera präglades av åsikter än insikter. Genom hans mejlväxling med Aftonbladets Martin Aagård har jag nu lärt mig att vi inte kan ställa samma krav på saklighet på innehållet i Kulturdelen, som på nyhetssidorna, vilket är minst sagt häpnadsväckande. Jag säger bara – läs och lär. Men, när nu artikeln tagits bort, vet jag inte om jag ska tolka det som att han även tagit tillbaka vad han sagt i kommunikationen med Thomas?!
Medan detta ordbyte pågår har Kent Persson (M) tagit ett initiativ till veckans debatt, som denna vecka gäller svaret på frågan Vilken fråga tror du kommer att avgöra valet?
Sagor från livbåten antar utmaningen och jag känner trycket. Spontant känns det som att Görans fokus också är mitt, men då ligger utmaningen i att bära hans fackla vidare. För att hans fråga ska bli mer än ett önsketänkande gäller det att jag och andra i Piratpartiet satsar all vår kraft på att lyfta fram hur regeringens och riksdagens val av metoder för att bekämpa brottsligheten sätter rättssäkerheten i allvarlig fara. Flera av Advokatsamfundets yttranden är intressant läsning i det sammanhanget. Det är inte utan att jag tycker att det går att spåra upplägget att Piratpartiet är för laglöshet, när vi kräver rättssäkerhet, även hos de nya aktörer, som detta inlägg inleddes med. Avslutar med Mårten Schultz inlägg Straffbart röstfiske? Detta som en påminnelse om vad Brottsbalken säger i saken. Kan vara bra att ha i åtanke under ett valår. Uppdaterat: Johan Westerholm ger också bra ord på vägen.
2 kommentarer:
Tack för uppskattning Gun!
@?: Kommentaren borttagen då den var obegriplig.
@Thomas Tvivlaren: Tack själv!
Skicka en kommentar