söndag 14 mars 2010

Kränkthet hör till normaltillståndet ...

... i ett fritt samhälle. Och att uthärda att en del politiker tar till vilka fångstmetoder som helst, när de fiskar efter röster, vill jag tillägga. När jag lyssnade på Ekots lördagsintervju med Mona Sahlin (S) upplevde jag något som jag inte kan minnas, när jag senast drabbades av. Jag blev illamående. Det som orsakade detta var hennes enögda argumentation till försvar för riksdagens beslut häromdagen, som måste betecknas som en seger för en del historierevisionister. Som partiledare har Mona Sahlin tagit på sig uppgiften att slå fast att även assyrier/syrianer varit utsatta för folkmord i samband med det Ottomanska rikets sönderfall år 1915.


Med draghjälp av den förföljelse, som då drabbade armenierna har en grupp flyktingar och invandrare här i Sverige lyckats göra troligt att även de varit utsatta för folkmord. Genast ställer jag mig frågor: - På vilka grunder har riksdagens beslut kommit till och hur kommer det sig att detta sker just nu? Sydsvenskan ger en bakgrund, där vi kan se att vägen röjdes på S-kongressen, där Anders Lago, kommunalråd i Södertälje, stod på barrikaden. På Ronnaskolans hemsida läser jag att det finns en motsättning inom gruppen assyrier/syrianer, vilket kan förklara varför Anders Lago (S) har ett intresse av att stärka sina aktier inom dessa grupper. De utgör ca 25 % av Södertäljes befolkning och har etablerat två olika biskopssäten samt två olika TV-kanaler. Men nog undrar jag om Socialdemokraternas agerande är så välbetänkt? Skärvor från skäret skriver Enfaldigt, okunnigt, ensidigt och väldigt pinsamt.


Begreppet folkmord är ett juridiskt begrepp, som inte kan användas hur som helst och definitivt inte retroaktivt, om ledande politiker vill ses som seriösa i umgänget inom världssamfundet. Mark Klamberg har redovisat vilka svårigheter som hänger samman med ett avgörande om begreppet kan vara tillämpligt när det gäller armenierna. Elisabeth Özdalga, föreståndare för Svenska forskningsinstitutet i Istambul, skrev igår på Brännpunkt om de krafter som tjänar på detta beslut i den svenska riksdagen. Bland en del assyrier/syrianer, vilka som folkgrupp historiskt aldrig haft ett eget hemland, närs en dröm om att skapa sig ett hemland här i Sverige. Kan det förklara deras intresse av att hålla liv i berättelserna om förföljelse och utrotning? Hur som helst, ger det en stark legitimitet åt deras politiska engagemang i det nya hemlandet. Mot det har jag inget att invända, men jag ställer krav på sans och balans hos de politiker, som fått uppdraget att vara lagstiftare. Johan Linander, Centerpartiets rättstalesperson, bekräftar att saken krävt sina offer bland de mest insatta hos Socialdemokraterna.


Därför vågar jag påstå att svaret på frågorna om Socialdemokraternas bevekelsegrunder är möjliga att finna i den politiska situationen i Södertälje, där samregering pågått mellan de röd-gröna och alliansens partier sedan förra valet för att förhindra främlingsfientliga SD och ND i en vågmästarroll? Med det har politikerna från höger till vänster lagt locket på den segregation som råder mellan de olika befolkningsgrupperna i Södertälje. Där kan man inte enkelt förklara motsättningarna med att en del av befolkningen är kristna och andra är muslimer. Det är annars dessa motsättningar, som odlas på andra håll för att motsätta sig ett juste mottagande av muslimska flyktingar och invandrare.


Häromdagen skrev filosofiprofessorn Per Bauhn ett inlägg i SvD:s Brännpunkt Friheten får inte tas som gisslan med anledning av den debatt, som blossat upp på grund av en konstnärs behov av provokation för att bli världsberömd. Ingressen till inlägget ska jag klippa ur och klistra upp vid min dator: ”I ett fritt samhälle hör känslan av kränkthet till normaltillståndet. Vi har rätt att ge svar på tal, men inte rätt att förbjuda själva talet. Därför kan den islamistiska vreden mot Muhammedbilderna inte hanteras genom eftergifter.” Per Bauhn skriver också ”För de regeringar som vill bygga broar över samfundsgränser, så borde det vara rimligt att hellre öppna dialog med de sekulära muslimerna än med imamer”. Med en travestering på detta goda råd bör ledande politiker i Södertälje inte göra sig beroende av dem som har makten i de kristna kyrkorna. För övrigt håller jag med Svensson – det finns bättre föredömen för yttrandefriheten än Vilks. I försvaret av våra demokratiska fri- och rättigheter, måste vi hålla balansen även när vi visar medkänsla med flyktingar och invandrare. Om inte, kommer det rejält surt efter.


Detta sagt, då det finns de, som vill göra gällande att Piratpartiet inte är tillräckligt tydlig med vart partiet står när det gäller främlingsfientligheten. Mångfalden förutsätter en sekulär stat, där religionen hänförs till den privata sfären.

Intressant.

15 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Oj Farmor, här har vi mycket olika åsikter.
Jag sitter just o går igenom dina länkar, men hittar inte en fungerande länk till den statligt avlönade "forskaren" (dvs under Bildts fögderi) Özdalgas artikel. Men nu hittade jag den hos Jan Rejdnell, vilkens olika inlägg jag rekommenderar till läsning!!!

Jag har också läst o reagerat på Lennart Rohdins text (Skärvor fr skäret) om detta. "Normalt" uppskattar jag hans uppfattning, dock ej här. Han förefaller mena att samernas öde i SVerige skulle göra folkmordet i det Osmanska riket mindre värt. Jag menar att det inte är jämförbara storheter.

Men nu ska jag läsa vidare i dina länkar.
Om sossarnas motiv kan jag inte uttala mig, och jag grundar mig inte på vad olika partier anser. Det är sakförhållandet och respekten för demokrati och människovärde som intresserar mig.
Och då är det intressant att se hur andra ställer sig till det. Till folkmord, till förhållandet riksdag och regering, m fl aspekter.

Lars-Erick Forsgren sa...

PS.
Rejdnells blogg om detta:

http://blog.janrejdnell.se/2010/03/131-130-demokratin-segrar.html

http://blog.janrejdnell.se/2010/03/parlamentarismen-vinner-nar-riksdagen.html

http://blog.janrejdnell.se/2010/03/carl-bildt-och-regeringen-struntar-i.html

http://blog.janrejdnell.se/2010/03/skall-historien-skrivas-av-carl-bildt.html

Det han skrev om Johan Pehrson i inlägg dessförinnan gissar jag att du inte har några större invändningar emot...

Lars-Erick Forsgren sa...

Farmor, den sista delen av ditt inlägg har jag inga invändningar emot.
Betr första delen, om Folkmordet, se denna min bloggpost, som delvis resonerar kring vad du skrivit också.

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/03/folkmordsfragan-uppror-varfor.html

Gun Svensson sa...

@Lars-Erik: Som vanligt sönderfaller diskussionen i olika delar, som var för sig skymmer sikten och gör det svårt att se de egentliga bevekelsegrunderna. Om jag inte sedan lång tid tillbaka haft mina funderingar kring situationen i Södertälje, där olika kristna konstellationer odlar sin särart och där kyrkorna har ett osedvanligt starkt inflytande på människorna både i det dagliga livet och politiken, hade jag nog i likhet med dig och många andra dragit förhastade slutsatser av Carl Bildts förhållningssätt. För många Södertäljebor är det trist att vår utrikesminister av och till uppträder så arrogant att många slår dövörat till eller rent av känner sig provocerade till en motsatt ståndpunkt.

Att kräva av riksdagens ledamöter att man ska tänka längre än näsan räcker betyder inte att jag förnekar att assyrier/syrianer varit utsatta för svåra övergrepp. Vad jag menar är att begreppet folkmord måste hanteras på ett sådant sätt att det inte går inflation i dess användning. Det bör vara reserverat för beslut i en för ändamålet avsedd domstol. Debatten visar hur inflammerad situationen är och att vädja om förnuft är inte detsamma som att ta ställning för turkarnas tolkning av situationen. Vad jag här vänder mig mot är att ett statsbärande parti, som socialdemokraterna gör anspråk på att vara, bortser från detta inför utsikterna att vinna en viss religions anhängares röster.

Lars-Erick Forsgren sa...

Farmor. Som sagt, jag utesluter verkligen inte att sossarna försöker utnyttja frågan för inrikespolitiska poäng.
Men - inte minst Carl Bild samt regeringen med den fladdrige Reinfeldt bidrar till dessa misstankar. Dock gör det ju inte katastrofen mindre.

Jag menar också att det finns få händelser av sådan dignitet som så kvalificerar dem för benämningen folkmord som detta massmord. Låt inte klanterier på olika sidor fördunkla detta faktum.
Ett faktum som bör leda till eftertanke för att inte legitimera till nya nationalistiska övergrepp. Och att inte låta gamla fortfarande öppna, blödande sår átt få läka.

Rickard H. sa...

Piratpartiet bör hålla sig till dom fokusområden dom lovat att hålla sig till; internet och integritet och inte ge sig in på andra populistiska områden som att bekämpa SD med både demokratiska och odemokratiska medel. Hoppas innerligt att Ung Pirat inte föll i fällan som antidemokraterna inom "antirasistiska" rörelser hade gillrat förra året. Ansluter sig PP till drevet mot SD så kommer dom INTE att komma in i riksdagen. Och det med all rätt.

Och på tal om inflation av begrepp, så har nog begreppen rasist och främlingsfientlighet nått botten och är relativt uttömda på värdeladdning. Och detta tack vare politiskt korrekta propaganda-megafoner som tar orden i sin mun i tid och otid och använder mot sina meningsmotståndare i syfte att tysta debatten.

Anonym sa...

Bara för att förtydliga för föregående postare, farmor Guns åsikter är inte alltid likvärdiga med PP's åsikter och detta är farmor Guns privata blog.

Anonym sa...

Vad säger världsledandehistoriker och akademiker om den armeniska frågan?

De är överens...det var uppror/konspiration/förräderi (armenier gick ihop med invaderande krigsmakter som Ryssland och Frankrike i förhoppningen om att ha regionen kring det heliga Ararat för sig själva och i gengäld fick de pengar, uniformer och vapen) Akademiker konstaterar... det var landsförräderi/landssvek mot Osmaner och därmed påföljande inbördeskrig samt förflyttning av armenier boende i östra delarna av osmanska riket till Syrien som då fortfarande var ett osmanskt territorium.

Akademiker och historiker uttalar sig om Armeniers landsförräderi där 5 miljoner Osmaner förlorade sina liv. Se gärna nedanstående videon:

http://www.youtube.com/watch?v=hCmg7AdM1tU

http://www.youtube.com/watch?v=o7Q77jAaIhk

http://www.youtube.com/watch?v=fr0kWla0UFs

Anonym sa...

Jag rekommenderar alla att läsa amerikanska åklagaren Samuel A. Weems bok: "Armenia: Secrets of a Christian terrorist state" där han berättar om armeniska terroristorganisationer som ASALA och Tashnak samt redogör hur den armeniska diasporan som huvudsakligen driver denna fråga från USA och Frankrike gjort seklets största lögn till en miljondollarindustri.

Går att beställa via Amazon:
http://www.amazon.com/Armenia-Secrets-Christian-Terrorist-State/dp/0971921237

Anonym sa...

Farmor Gun, apropå att fiska nya röster...

Läs gärna nedanstående artikel som är skriven av armenier i USA. Armeniska diasporan i USA berättar själva hur de manipulerar amerikanska politiken eller "demokratin" genom att avge löfte om att rösta på Obama på villkoret att han godkänner det så kallade armeniska folkmordet.

Det är exakt på samma sätt, dvs. mha påtryckningar från diverse lobbygrupper som svenska riksdagen lät sig manipuleras till att fatta ett sådant beslut med en röstsmarginal i förhoppningen om att fiska nya röster.

Här kommer artikeln:

http://www.ethnicnewz.org/en/obama-disappoints-armenian-americans-opinion/Jan

Anonym sa...

Formor Gun, återigen om att fiska röster...

Obama och Hillary Clinton gör allt för att det så kallade armeniska folkmordet INTE ska godkännas av senaten i USA även om det var ett vallöfte:)(Utrikesutskottet hade erkänt det fiktiva folkmordet med en röst övervikt: 23-22) till armenier boende i USA efter alla påtryckningar från armeniska lobbyn...

"The Obama administration had urged the House Foreign Affairs Committee NOT to pass the resolution, warning it could damage U.S.-Turkish relations and jeopardize efforts to normalize relations between Turkey and its neighbor Armenia. The two do not share formal diplomatic relations.

Secretary of State Hillary Clinton told reporters Friday that "the Obama administration strongly opposes the resolution that was passed by only ONE VOTE (23-22) in the House committee, and we'll work very hard to make sure it does NOT go to the House floor."

Mer om den:
http://www.cnn.com/2010/POLITICS/03/06/us.turkey.genocide.debate/index.html

P.S. Armeniska fanatiker/extrema fraktioner/armeniska lobbygrupper borde satsa sina pengar, tid och energi på sitt hemland Armenien i stället. De armenier som bor i armenien går tandlösa pga fattigdom och 60% är utan arbete/Jan

Tony sa...

Farmor Gun,

Du borde nog läsa lite historia!!
Läs lite om assyriska riket och då ser du att vi haft ett eget land.

Gun Svensson sa...

@Rickard H: Som Anonym redan påpekat här ovan är detta min personliga blogg och även om jag kandiderar för Piratpartiet i riksdagsvalet 2010 är jag inte förhindrad att ha funderingar kring andra frågor än partiets fokusområden. Om jag genom det kan medverka till att begränsa inflytandet för S D gläder det mig då jag verkligen inte delar deras främlingsrädsla. Hittills med fokus på muslimer, varför situationen i Södertälje är intressant eftersom merparten av flyktingarna och invandrarna ingår i kristna grupper.

@Anonym 1: Tack för påpekandet om min yttrandefrihet!

@Anonym 2 och 3: Jag medger att jag behöver skaffa mig mer kunskap. Inte minst för att kunna freda mig när jag blir utsatt för påhopp från revisionisternas sida.

@Anonym/Jan: ska ta mig tid och kolla de länkar som du bidragit med - tack så länge.

@Tony: Har läst en del och funnit följande: Det assyriska rikets storhetstid räknas från 800-talet f.Kr till 612 f.Kr då det besegrades fullständigt av en babylonisk-medisk koalition. Därefter försökte det assyriska folket upprätta en ny stat i norra Mesopotamien, men detta stoppades 609 f.Kr. b.

Det jag skrivit om gäller det som hände i Turkiet 1915. Om jag förstått saken rätt så är de med assyriskt ursprung och födda i Turkiet sedan mycket lång tid tillbaka ingenting annat än turkar. Jag tror att det fungerar där ungefär som här när tidigare invandrares barn och/eller barnbarn blir svenskar.

Tony sa...

Ska dra lite paraleller med nazitysklands förintelse och ungturkarnas massmord.

Judarna(assyrierna) i tyskland(turkiet) var ju tyskar och blev utsatta för ett massmord. Inga problem att erkänna det??
Idag finns det fortfarande nazister(turkiska nationalister) som förnekar förintelsen(massmordet), har dessa rätt???

Idag har judarna fått en egen stat (Israel), är det fel?

Gun Svensson sa...

@Tony: Har svårt förstå vad det tjänar till att hålla liv i så gamla konflikter.

Konvention om förebyggande och bestraffning av brottet folkmord (genocide) antogs den 9 december 1948 och trädde i kraft den 12 januari 1951. Staten Israel skapades när FN i november 1947 beslutande om en delning av Palestina, som efter det första världskriget varit ett brittiskt mandatområdet under Nationernas förbund. Om jag förstått saken rätt hade FN möjlighet/rättighet att göra så.

I artikel IV stadgas: Personer, som anklagas för folkmord eller annan i artikel III uppräknad gärning, skola lagföras vid behörig domstol i den stat på vars område gärningen begåtts, eller vid den internationella straffdomstol som må vara behörig i förhållande till de av denna konventions parter vilka erkänt dess domsrätt.

Folkmord är således en sak för en behörig domstol och inget som Sveriges Riksdag ska avhandla.