fredag 26 mars 2010

Effekter av den beskäftiga godheten?

Inleder med en mycket intressant och tänkvärd artikel av Hans Rosén i DN. En artikel som visar att medielandskapet har förändrats vare sig vi vill det eller ej. I den meningen är de senaste dagarnas debatt om händelserna i Bjästa ett bra exempel. Om det inte finns några etiskt stabila styrstavar i den publika processen leder det hela till en härdsmälta. Efter SvD Debatt där Belinda Olsson skickligt förde diskussionen fram till en avslutning där en ansvarig för skolan såg möjligheten i utmaningen att vända det som avslöjats till något utvecklande för alla, kände jag en viss tillförsikt. Men, när jag nu ser och hör hur olika public service media kommenterar saken blir jag mindre hoppfull. Upprördheten i kombination med den beskäftiga godheten och kampen om läsare och tittare är en kombination som känns allt annat än uppbygglig.


Därför är jag tacksam för ett tips jag fick av Jerker Wågström i en kommentar till gårdagens inlägg med länk till Mikael Nordenfeldts blogg där han kommenterar skriften ”Med eller utan filter” av Stig Roland Rask – den kan laddas ner hos KK-stiftelsen. Presentationen lyder: "Frågan är inte vilka tekniska filter vi kan installera i datorerna, utan vilka etiska filter vi kan installera i eleverna", säger Stig Roland Rask, lärare och tidigare projektledare för "Etik och Internet" vid Fredriksdalskolan i Lidköping.” Med tanke på att den funnits tillgängligt sedan maj 2005, undrar jag varför den inte fått ett bättre genomslag. Men det är naturligtvis enklare att inbilla sig att det går att lösa glappen i det etiska förhållningssättet människor emellan, med installation av filter i datorer och internetcensur, istället för det mödosamma jobbet där dialogen ska leda framåt. Tron på att politikerna sitter inne med möjligheten till en quick fix är det stora självbedrägeriet. Mikael Nordenfeldt skriver ”Ungdomsrebellen som åldersfenomen finns kvar sedan de gamla grekerna. På 50 generationer har det mänskliga släktets genetiska uppsättning inte ändrats nämnvärt. Kom ihåg det. För det enda som skiljer är sociala förhållanden, skriftligt nedärvd kunskap och teknik. Formandet av individen – uppväxt och uppfostran – har fortfarande exakt samma metodiska grunder som alltid gällt under civilisationens framväxt.” Techrisk ger oss ett annat intressant lästips. Här passar det också med länkar till Mymlan, Lars-Erick och Scaber Nestor.


Av en tillfällighet, som ser ut som en tanke, skriver Hax under rubriken The Great Firewall of Europe att handlingar läckt ut som visar att internetcensur är på G inom EU. Världen har uppenbarligen blivit helt stollig! Men tack och lov finns det också journalister som Julia Skott, som väljer att visa att nätet rymmer mer än farligheter.Tack Julia du har gjort min dag!


Avslutar med en liten fredagsrunda: Opassande; Josh; Lakes Lakonismer; Anna Troberg; Anders Widén och sist men inte minst Badlands Hyena.

Intressant.

5 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Hm, jag har hittat en person som verkar vara en av Ask-Pehrsons beundrare, Dick Erixon. För honom är straff detsamma som en samhällets hämnd, ju hårdare desto bättre.
Alltid kan det trösta Ask o co, men jag blir förfärad över denna pöbelaktiga attityd.
Och förskräckt av att han inte kan läsa och förstå en text. Har haft en lång mail-debatt med honom. Han förstår inget. Inte ett dugg. T o m värre än Johan Ph. Och Dick är ju en debattör som är mkt aktiv o flitig, av vissa uppskattad.

Men jag förstår varför han inte har en kommentarsfunktion på sin blogg. Han kan ju inte läsa, då kan man inte diskutera.

scaber nestor sa...

Ett problem med Dick Erixon är också att han sitter som ordförande i Medborgarrättsrörelsen (MRR) - ej att förknippas med Den Nya Medborgarrättsrörelsen (DNMR).

Dvs, denna person som skriker högt om hårdare och längre straff, mer än gärna väljer sida i en konflikt etc, ska samtidigt vara en opartisk person i en medborgarrättsrörelse.

Det hade varit ett roligt skämt om det inte varit på riktigt.

Grundaren Gustaf Petrén måste vända sig i graven över att se hur hans skapelse blir våldtagen av de som tillskansat sig plats i toppen på den organisationen.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Medborgarr%C3%A4ttsr%C3%B6relsen

Erica sa...

Tack för din ihärdighet att berätta om sånt som händer på nätet, sånt som är av vikt och nödvändigt för oss alla! Tack!

Gun Svensson sa...

@Lars-Erick: Dick Erixon har gjort sig känd som en nyliberal debattör aktiv inom Centern och som Scaber påpekar aktiv inom organisationen Medborgarrättsrörelsen. Där det är som i alla andra organisationer att det är MEDLEMMARNA som bestämmer vilka som sitter i toppen. Inget hindrar någon som känner för det att engagera sig.

@Scaber: Som jag nyss skrev med adress till Lars-Erick så är den gode Dick vald av medlemmarna och inget hindrar väl att den som vill se en annan ordning att gå med?! Men det kräver ju en del arbete, vilket gjort att jag slagit de tankarna ur hågen för min del.

@Erica: Tack själv för support! Det känns genast mindre tröttsamt, nej, jag menar mycket roligare att hålla på, när läsare kommer med glada tillrop.

Lars-Erick Forsgren sa...

Scaber. Ja, Gustaf Petrén var en man som i mycket förtjänade uppskattning. Sanningen är väl att efter honom hör man inte mkt av MRR. Lyckligtvis, om nu Dick Ex är ordf där. Har ju stött på denne Dick nu och då, men aldrig imponerats. Är han center fortf el var det bara ett steg i hans "karriär"? Trots centerna utveckling är Dick väl ändå alltför extremt nyliberal åt det mest vulgära hållet för att känna sig hemma där?

Som sagt, jag förstår att han inte har ngn kommentarsfunktion på sin blogg.