torsdag 11 mars 2010

Delar med mig av guldkorn.

Inleder med Marcus Fridholms inlägg Det är svårt att låta sina ”älsklingar” dö. Jag kan bara hoppas att någon av de 50.000, som nätverket Kulturskaparna säger sig företräda, läser och låter sig påverkas. Vi lever i en ny tid där vi måste komma bort från kriget mellan tekniken och juridiken, men med andra metoder än en allmän bredbandsavgift eller -skatt för att hålla liv i döende elefanter.


Ett varm tack till Full Mental Straightjacket, som avslutar sitt inlägg med ett YouTube-klipp med Larry Lessig. Ta dig tid med dessa 20 minuter där Lessig förklarar varför det är nödvändigt för nätverket Kulturskaparna och andra bromsklossar att ta till sig möjligheterna att använda informations- och kommunikationstekniken på ett mera utvecklande sätt. Det leder inte framåt att krampaktigt hålla fast vid en företagskultur, som vägrar anpassa sig till en ny tid. Lessig har kommit fram till att lösningen heter Creative Commons License och att kreatörerna själva är de som bana ny väg med hjälp av tekniken. Scaber Nestor ställer frågor kring fackföreningarnas roll i den debatt som pågår. Anna Troberg, själv författare och tidigare förlagschef belyser saken utifrån sina erfarenheter.


Avslutar med en kort runda till en del av mina favoriter – Karl Sigfrid; OlofB; samt sist men inte minst Juridikbloggen där Mårten Schultz synar en av våra främsta lagstiftare Johan Pehrson (FP) i sömmarna. Sans och balans förefaller vara en bristvara i kungariket Sverige.

Intressant.


3 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Betr Johan Pehrson, se mina tre bloggposter om denne... och närbesläktat. Med länkar till intressanta kommentarer och principdiskussioner.

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/03/brott-och-straff-eller-att-aterfora.html

med flera

Michael Gajditza sa...

Jag kommenterade Lagrådets slutsatser i en bloggpost innan jag upptäckte vad batong-Pehrson hade skrivit så det blev ju en bloggpost till. Att den mannen utpekas som en kandidat till justitieministerposten är helt obegripligt. Han använder sig av den allra enklaste och billigaste retorik man kan tänka sig innebärandes att om man inte är för hans linje med drogtester så innebär det, enligt honom, att man är för att barn knarkar. Det är inte bara billiga argument, de är dessutom ohederliga.

Gun Svensson sa...

@Lars-Erick: Har länkat till alla dina tre i mitt senaste inlägg - det verkar som det blir en batalj mellan s och alliansen om vem som är tuffast på brottsbekämpning - eller hur man nu ska tolka Thomas Bodströms förkärlek för datalagringen.

@Michael G: Det är bra. Det är främst den mannen som gör det helt uteslutet att rösta på FP.