tisdag 23 mars 2010

Sverige behöver en ny justitieminister.

I går gick jag med i en Facebook-grupp som kräver Justitieminister Beatrice Ask´s avgång. Vanligtvis tillhör jag inte dem som kräver ministrars avgång, när de håller fast vid sin uppfattning. Men, när Justistieministern – rättssamhällets viktigaste utpost – uppträder på detta sätt, då återstår bara att resa ett sådant krav. Detta har inte med partipolitik att göra, det tror jag att statsminister Fredrik Reinfeldt inser. Men, han har uppenbarligen valt att blunda i hopp om att folket ska tro att det som utspelar sig hör till ”den allt smutsigare” valrörelsen, där politiska näthuliganer enligt SVT Aktuellt igår påstås härja.

Uppdatering: Expressen skriver nu att statsministern avvisar avgångskrav. Något förslag i den här riktningen ska inte läggas fram. Kan det möjligen vara så att han tagit intryck - Vlt noterar att Lagrådet har synpunkter.


Lyckligtvis finns det journalister, som vet vikten av att hålla rent framför den egna dörren, även om man, vid en snabb anblick, kan tala om att spela motståndarlägret i händerna. Heder åt Sanna Rayman som förstår att den laglöshet, som justitieministern uppvisar, inte kan få passera opåtalat i ett rättssamhälle. Juridikbloggen har gjort flera inlägg om bakgrunden till den upprördhet som kokar främst i bloggosfären. Tokmoderaten har förslag på en bra ersättare. I övriga media slipper regeringschefen följdfrågor, vilket tyder på att tankegodset räknas till detta som bara ledarsidor sysslar med. När det gäller medias agerande har Thomas Hartman lyft fram den dubbelmoral som råder. Men, det står väl mera för att journalister i likhet med politiker inte är någon homogen grupp, utan ser olika på sin uppgift. Allt från ”att ge folk vad folk vill ha” till att se sin roll som en aktör med en folkbildande uppgift.


Och att situationen skulle varit annorlunda under socialdemokratisk styre, är det väl bara de mest indoktrinerade som tror. Här är det också så vist ordnat att det finns de som kan vittna om det tidigare spelet bakom kulisserna. Mark Klamberg har ytterligare en fråga. Anders S Lindbäck gör också sina jämförelser. Sidvind menar att Beatrice Ask bara är en del av problemet. Därför är det inte helt enkelt för Johan W att vinna några poäng på sitt inlägg, men iakttagelsen att en trängd Beatrice Ask försöker släta över sin blunder med skamgreppet att hon med sina idéer är den enda som visar omtanke om brottsoffren, gillar jag. Omtanke kan inte förutsätta att myndighetspersoner ska ha möjlighet att godtyckligt åsidosätta individers demokratiska fri- och rättigheter.


Avslutar med gästbloggaren Henrik Brändén hos Sagor från livbåten med den intressanta berättelsen om ett genpatent. Det visar en allt annat än sund utveckling. Och det är bland annat denna osunda verksamhet som ska skyddas av ACTA-avtalet. Mathias Klang är i Manchester på konferensen Counter 2010 där intryck väcker berättigade frågor. Själv undrar jag över om inte detta är bondfångeri modell 2010: ”Du är vår 999.999 besökare online idag kl 21:06:05! Grattis! Därmed har du möjlighet att vinna en Iphone 3GS. Om du är utvald, gå vidare här”.

Intressant.

9 kommentarer:

Thomas Tvivlaren sa...

Bra skrivet Gun!

Angående FB-gruppen så är jag rädd att du är en av flera som kan ha hoppat på Sverigedemokraternas initiativ döpt till "Vi som kräver att Beatrice Ask avgår".

Gå ur den och gå istället med gruppen där skaparna inte betraktar demokratin enbart som en valkampanjsteknisk petitess:

Justitieminister Beatrice Ask måste avgå!

Josef Boberg sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Gun Svensson sa...

@Thomas Tvivlaren: Tack! Ibland är det så många erbjudanden om olika grupper att det är svårt att veta vad som är av vikt. Försöker kolla men det är inte lätt när jag trodde att andra piraters närvaro var garanti nog.

@Josef Boberg: Du får ursäkta, men jag begriper inte på vilket sätt ditt blogginlägg ska ses som en kommentar till mitt.

@Anonym på okänt språk: Förstod inte ett ord och valde därför att radera.

Josef Boberg sa...

Farmor Gun - det är ju Din blogg - och där är Du ju enväldigt bestämmande.

Tyvärr kan jag ej svara på Din fråga - för jag kommer ej ihåg hur min kommentar såg ut.

Allmänt sett så har jag upptäckt att det NUMERA är åt hållet svårt att få kommentarer godkända på piratpartisters bloggar allmänt sett + att en del gör som Du = raderar + att vissa har "bannlyst mig" för tillfället som kommentator.

Cristian Engström, Carl Johan Rehbinder m fl är goda undantag ifrån detta = dom har ALDRIG raderat någon ENDA av mina "tossiga" kommentarer.

Min reflektion över detta blir - att det är VÄLDIGT lätt att prata om frihet - men det är en helt annan sak att TILLÅTA den. / Josef

Gun Svensson sa...

@Josef Boberg: Utan stränder - inget hav, som Gunnar Ekelöf uttryckte det. Med detta i sinnet funderar jag om min respekt för andras frihet måste manifesteras med att jag tillåter kommentarer på min blogg som jag inte begriper än mindre förstår hur de hänger samman med mitt inlägg.

Josef Boberg sa...

Nej, naturligtvis behöver Du ej det. Dock... - måhända kan det vara så att någon ENDA av Dina många besökare förstår, kanske... - och det kan ju vara en "annorlunda" utgångspunkt. / Mvh Josef

”De flesta människor är andra människor. Deras tankar är någon annans åsikter, deras liv en efterapning, deras passioner ett citat !”

Gun Svensson sa...

@Josef Boberg: Jag ber om ursäkt för att jag inte håller måttet i din värld.

Josef Boberg sa...

Det är fullständigt ointressant - ifall Du håller någon form av mått i "min värld".

Det ENDA som HÅLLER hela vägen är att Du håller måttet i "Din egen värld". Om den vet jag i princip ingenting - därför att den är UNIK för ALLA och envar - som jag ser det i vart fall.

I o f s så kan jag ha fel i detta - men det tror jag ej alls själv på.