Det har hänt att jag tänkt att mediamänniskor verkar vara försedda med förvrängningsfilter i sina öron, eftersom det är så svårt att prata om människans sociala och kulturella behov av att kunna kopiera olika underlag för sin dagliga interaktion med andra, utan att fastna i resonemang kring fildelning och The Pirate Bay. Men, en sådan fundering måste jag raskt tränga undan, eftersom jag förstått att det är min skyldighet att göra mig förstådd. Uppenbarligen lyckades jag inte heller igår, trots att jag tog hjälp av Pelle Snickars och hans artikel i SvD och talade om människans sociala och kulturella behov av kopiering, som är något större och viktigare än olika tekniska lösningar för fildelning. Av gårdagens inlägg kan vem som helst se att mitt intryck var att samtalet med NT:s reporter rörde just detta och att The Pirate Bay ska ses som en teknik för att underlätta kopiering för ett sådant personligt bruk i en svärm av användare utspridda runt om i världen. För var och en av dem torde detta vara tillåtet i livet vid sidan av datorn.
Tyvärr ligger resultatet av vår pratstund inte ute på nätet, men helt klart är att jag talade för öron, som inte var inställda på samma våglängd. Av ledaren i dagens NT kan man dock se att tidningen företräder uppfattningen att Piratpartiets kamp för medborgerliga fri- och rättigheter mot statens och olika ekonomiska intressens intrång i våra privata liv och rätten till fri information och kunskapsbyggande med hjälp av internet är något alldeles för smalt för riksdagen. Med sådan press är det inte att undra på att de etablerade partierna gör som de behagar. Och att Centerpartiet kommer undan med sveket mot sina väljare i valet 2006. Något som manifesterats i Centeruppropet och borde oroa även chefredaktören för det tidigare flaggskeppet – Norrtelje Tidning. Rätt intressant för övrigt att Centerpartiet stärkt sina finansiella och därmed sina ideologiska muskler genom försäljningen av sina tidningar och samtidigt kan behålla sitt inflytande över tidningarnas politiska profil.
Skrev i ett tidigare inlägg om vikten av att medborgarna samlar glödande kol på politikens och mediemaktens huvuden. Har sedan dess snappat upp att DN lagt märke till att USA vill kunna bugga nätet. SVT:s Rapport har också lagt märke till detta. Men, finns det här i vårt land någon som bryr sig? Här finns det kanske rent av politiker som gläder sig åt att FRA-modellen sprider sig runt klotet. Det sägs ju att skälet till FRA:s övervakning och avlyssning av oss alla, bland annat handlar om att skydda våra svenska soldater i Afganistan. Men om kriget där gör med dem, detsamma som det gör med de norska grabbarna, då kan man börja undra till vems nytta Försvarsmakten fått uppdraget att sända dem dit. Alfa-hannens ... nej, jag menar herrtidningen Alfas chefredaktör uppvisar en attityd i en klass helt för sig själv. SR:s Ekot har också uppmärksammat livet i Telemarksbataljonen. Sedan ska de inbilla oss att missionen i Afganistan syftar till fred. Hå hå ja ja.
Och nog kan man dessutom undra om journalisterna hos herrtidningen Alfa inbillar sig att de kan sätta feministerna på plats med hjälp av den här sortens journalistik. De bevisar nog bara att de till skillnad mot alla andra män endast har två huvuden – ett struphuvud och ett längre ner, som inte har en chans i konkurrensen med upplevelsen av att döda en taliban. Undrar om det finns någon som kan komma med en bra förklaring till den sortens sexualneurotiska beteende?
Avrundar med Anna Trobergs holmgång mot upphovsrättslobbyns Per Strömbäck. Vi må vara i ett medialt underläge, men skam den som ger sig. Hax ger också eldunderstöd. Han har dessutom funnit viss sympati för Göran Greiders tankar. Intressant.
7 kommentarer:
Läste också Reidars ledare i NT, och måste tyvärr ge honom delvis rätt; frågorna om fildelning och integritet är för smala om man ENDAST ser till de frågorna.
Problemet är bara att PPs politik är så mycket större än de två frågorna. PP bygger på informationspolitik, rätten till ett fritt internet, rätten till din egen integritet och rätten till att fritt få ta del av kultur och kunskap. På dessa områden finns det MASSOR att ta av, inom alla områden.
För att sammanfatta PPs grundideologi i en mening; "Människan skall ha friheten att själv få söka bland information, bilda sin egen uppfattning och göra sina egna val." Det är det PP alltid har handlat om IMO... :)
Funderar på att skriva ett svar till Reidar som tar upp det jag nyss sagt, men har en del annat att ta itu med först. Jag ska försöka skriva någonting till helgen men kan inte lova något...
Hej Gun
Jag skriver inte i min ledare att jag tycker att de frågor som Partipartiet driver är för smala för riksdagen. Däremot tycker jag, vilket ju också valresultatet visar, att ett parti som bara driver dessa frågor är för smalt för att komma in i riksdagen. Självklart skall riksdagen diskutera integritet och fri information på internet. Detta gör också riksdagen redan i dag, och det kommer man att fortsätta med, oavsett om Piratpartiet finns eller inte.
Reidar Carlsson
Politisk chefredaktör
Norrtelje Tidning
Ytterst handlar det om för "Adapt or die" för mediebranschen. När Gutenberg tog fram tryckpressen för ca 500 år sedan var det samma visa.
Idag är boken var mans/kvinnas egendom och lika naturligt som att andas.
Tryckpressen kom att revolutionera vårt sätt att kommunicera, att sprida och utbyta tankar och ideér över lands- och generationsgränser.
Med Internet går denna process nu lika fort som ljuset färdas i optpfibrerna, nästan med ljusets hastighet.
Ur denna nya smältdegel av tankar och ideér så kommer nya tankar, ideér och kunskaper att födas, och på sikt förändra världen till det bättre.
Kunskap kan man aldrig få nog av. Det är roligt att lära sig nya saker. :-)
Var hade vi varit idag utan boktryckarkonsten??
Kul att se Reidar på plats i bloggsfären också!
Är det du som lyckats "omvända" honom Gun? ;-)
@Reidar Reidar: Jag önskar att jag kunde vara lika tillitsfull som du. Tvärtom ser jag alltför många exempel när politiker tar till lösningar på olika problem, som anses ha sitt upphov i att internet finns, utan att de vet om de fungerar. Ett mycket bra exempel är den filtrering av barnporr, som anses vara verksam i kampen mot pedofilers övergrepp på barn. Denna svenska modell avser nu EU-kommissionären Cecilia Malmström överföra i ett direktiv för hela EU. Symtomatiskt är att det är medborgarrättsorganisationer som tvingats ta på sig uppgiften att granska om Sveriges barnporrcensur varit särskilt effektiv. Detta skriver Nyheter24 om, som även länkar till rapporten ifråga. Länk: http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/467508-svensk-barnporrcensur-pa-natet-blev-jattefiasko
Och nog är det anmärkningsvärt att DN och andra mera etablerade medier är intresserade först efter det att saken varit uppe i ett samråd inom EU-nämnden. DN.s artikel finns här
http://www.dn.se/nyheter/sverige/overgrepp-pa-barn-svart-stoppa-pa-natet-1.1179726
Efter att ha läst dessa artiklar kan man undra om polisen använder sina resurser på ett optimalt sätt, vilket jag tycker att media borde sätta under lupp.
@wertigon: Du har helt rätt i att vi i PP har haft svårt att mejsla ut vår politik. Men jag är vid gott mod. Så länge vi känner att uppgiften att förklara ligger hos oss och vi kan hantera vår frustration över att inte vara förstådd kommer vi framåt. Lyckligtvis är inte Reidar Carlsson lika okunnig om tekniken som många av våra riksdagsledamöter, utan han lever på hoppet att Centerpartiet och andra ska flytta fram sina positioner i dessa frågor.
@Dennis Du har rätt att vi befinner oss i en tid då många är rädda inför alla förändringar. Inte så sällan ser många internet och informationstekniken som roten till det onda eftersom den snabbar på olika processer. Som du tycker jag att det är helt fantastiskt att kunna interagera med andra och skaffa mig information och kunskap om sådant som intresserar mig.
@Markus :-D Nu var du rolig. Jag har gott hopp om Reidar som i andra sammanhang visat att han kan vända och vrida på saker för att se dem ur olika perspektiv.
Skicka en kommentar