torsdag 28 januari 2010

De goda exemplens makt – finns den?

Igår var jag inbjuden till WSA-dagen av Andreas Krohn, tidigare informationschef hos Stockholms Handelskammare, idag rådgivare hos Geelmuyden.Kiese, expert på Corporate Communications & Public Affairs och vice VD för GK Sweden. Temat för dagen var ”Framtiden för webben” och 10 årsjubileum. Det var ett mycket intressant program och föredömligt har det nu lagts presentationer på nätet. Synd bara att det hela inte spelades in för en eftersändning, då just föredragningen säger så mycket mer. Operans Martin Bondeman rev ner många goda skratt, vilket blev en extra bonus för alla som var där. Det jag tagit med mig hem var att kundfokus kräver en lyhörd kundtjänst, som också håller koll på det som skrivs i sociala medier och ger en juste respons. Någon talade om kundtjänst som en guldgruva. Sociala medier kräver en social organisation, sa Pia de Gysser. Då håller det inte att förbjuda medarbetare att använda FaceBook och Twitter. Martin Källström ansåg att chefer måste ge mandat till medarbetare att använda sitt sunda förnuft. Gillade också hans metafor om chefer, som feta kattor, när de inte ser nyttan i att hantera kritik på ett positivt och konstruktivt sätt – inte minst som ett led i utveckling och kvalitetssäkringen.


Den som vill satsa på utveckling av sin webbplats kan ta hjälp av Web Service Award AB, som genomför undersökningar på beställning. Har dock inte en susning om kostnaden. Undrar om Norrtälje kommun känt behov av att göra något sådant. I vart fall så försöker man hos WSA att ta hjälp av goda exempel och korar varje år vinnare i olika kategorier – i år Samhällsinformation, Information & Service, E-handel och Intranät. Nästa skutt framåt i utvecklingen är att internet nu flyttat in i mobiltelefonerna, men då är det frågan om tjejerna hänger med. Rapporten "Men var är brudarna?" talar sitt tydliga språk. Spontant undrar jag om det bara är för att det går att trycka in så mycket grejer i mobilen, som detta görs och att brudarna vill tänka efter till vilken nytta, som det ska finnas där :-) Nej, det där sista var nog ett utslag av att jag själv knappt kan komma överens med min gamla väl använda SonyEricsson-mobil.


Självklart for det genom mitt huvud att det finns vissa paralleller man kan dra mellan att förmå väljare till att rösta på ett politiskt parti eller att kryssa ett partis kandidat och att marknadsföra varor och tjänster med hjälp av webbsidor och sociala medier. Detta med att lyssna, föra dialog och vara engagerad i mötet och ta kritik och invändningar på allvar, det vore väl något att drömma om för de ledare, som kväser opinionsyttringar från sina egna medlemmar och sympatisörer. Det andra att ge ett öppet mandat till partiets alla aktivister att dra igång olika aktiviteter för att stödja partiet och dess kandidater i valrörelsen – d v s att myndigförklara dem och låta dem använda sitt sunda förnuft för att dra sitt strå till stacken, det låter kanon tycker jag. Men då måste det vara solklart att man kan tala om både sådant, som partiet står för och sådant, som man själv vill påverka som medlem och aktivist. En social organisation som lever ett fritt pulserande liv, där människor ses som kapabla att ta ett eget ansvar och där ledningen inte blir stressad av uppriktig kritik, utan tvärtom är tacksam, eftersom han/hon/hen därmed undgår att bli en fet välmående katt, som inte längre anstränger sig. Sedan undrar jag naturligtvis hur uppriktigt man besvarat Politikerbloggens frågor.


I vart fall ett varmt tack till Andreas Krohn, som bjöd in mig. Fick inte tillfälle att tacka på plats, då måste smita iväg före prisutdelningen. Jag var rejält inspirerad när jag senare kom till Stockholmspiraternas möte nere i Café Gråmunkens källarvalv. Goda konstruktiva idéer och en mycket trevlig stämning. Ett tack till Caspian Rehbinder, som sedan lotsade mig genom snöyran till Gla stans T-banestation. Och även om en eller rent av flera av turerna mot Norrtälje var inställd, kom jag och alla ombord lyckligt fram till Norrtälje. På grund av blåst och ymnigt snöfall var sikten stundtals i det närmaste obefintlig, men trevligt ressällskap gjorde ändå att tiden flög iväg.


Avslutningsvis: Ser att det kan uppstå palaver kring Piratpartiets ställningstagande när det gäller SWIFT-avtalet, som Hax berättar mera ingående om. Mark Klamberg har, vad jag kan förstå, lusläst detsamma och tycker sig se att avtalet uppfyller de krav, som partiledningen ställer när de för partiets del tagit ställning till förslaget. Hos Henrik finns därutöver en intressant kommentar, värd att lyfta fram för ett noggrannare studium. Det är länken till en artikel hos InfoTorg Juridik med anledning av den i upphovsrättssammanhang välkände Jan Rosén och hans föredrag om ”nätets juridik” under Juriststämmans första dag. Det intressanta är att Rosén vill göra skillnaden i synsätt mellan honom och andra mera modernt orienterade jurister till en generationsfråga – men, är det verkligen det?

Intressant.

Inga kommentarer: