Diskussionens vågor går fortfarande höga, även om det görs vissa försök att klara ut vad EU-domen i målet mellan Byggnads och företaget Laval handlar om. DN:s ledare ”En rimlig dom” är ett försök att ge ett bra svar på frågan: - Vad handlar det om, egentligen? Ett annat bra inlägg med en liknande ambition står bloggen Mullvaden för. Sedan finns det bloggar och artiklar där dragkampen om sanningen gör arbetsmarknadsminister Littorin till måltavla för aggressionerna oavsett om de kommer från vänster eller från nyliberalt håll. Här finns bloggaren Svensson, som frankt deklarerar att han tror att Sven-Otto Littorin ljuger när han säger att EU-domstolens domslut i Vaxholmsmålet inte innebär att man öppnar upp för en låglönemarknad i Sverige. Här finns också en s k analys i Europa-Nytt under rubriken ”Littorin största hotet mot den svenska modellen”. Jag citerar: ”När den fullt logiska domen väl faller, blir det en lika stor gåta varför Sven-Otto Littorin blir besviken och vill ändra så lite som möjligt för att komma undan beskeden från domstolen. De är svårtolkade, sa han vid presskonferensen.”
Efter en genomgång av vad Europa-Nytt anser vara självklarheter, avslutas inlägget ”Den svenska modellen överlever bara om den anpassas till dagens verklighet, som är den att Sverige numera befinner sig på en gemensam arbetsmarknad. Att sticka i huvudet i sanden och göra så små ändringar som möjligt (...i lex Britannia, som dessutom råkar vara en separat fråga) är det bästa sättet att ta död på den.”.
Efter några timmars surfande i bloggosfären och till olika inlägg i andra media har jag en varm och innerlig önskan: - Hoppas att landets arbetsmarknadsminister står pall för alla angrepp och osakliga påhopp från såväl mindre väl pålästa på vänsterkanten som den nyliberala falangen inom allianspartierna och deras thinktanks. Sanningen ligger nog någonstans där mitt emellan, och det är den som parterna måste hålla sig till när de ska träffas för att analysera vad domen egentligen innebär i praktiken.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar