fredag 7 december 2007

Många fler kan berätta

Hallå där...

... Erik Eriksson, författare från Grisslehamn, som i det granskande TV-programmet Studio S på 1970-talet rapporterade mycket om bordellhärvan”. Så inleder Norrtelje Tidning idag en redovisning av Erik Erikssons svar på journalisten Hanna Bäckmans tre frågor. Tråkigt nog finns idag inte möjlighet att länka till NT:s artikel och tiden medger inte att jag själv ger mig in på en sammanfattning även om både frågor och svar är mycket intressanta.

Men, eftersom författaren Erik Eriksson skriver idag i SvD under Perspektiv Bordellaffären väljer jag att kort referera till denna artikel samt ansluta mig till Erik Erikssons uppfattning att regering och riksdag borde tillsätta en medborgarkommission, som skulle kunna utreda saken en gång för alla, då de har möjlighet att höra olika personer under ed men också ge dem som inte kan framträda offentligt ett skydd.

Erik Eriksson skriver att det bland poliserna, som vet mycket, finns chefer inom Säpo och Stockholmskriminalen, pensionerade yrkesmän, som fortfarande mår illa av allt de tvingas hålla inne med. Ove Sjöstrand, som nu framträtt, är en av de få modiga män som inte kunde hålla tyst längre. Det finns fler, det vet jag, skriver Erik Eriksson och avslutar: Bara den fullständiga sanningen kan ta död på den sorgliga bordellhistorien.

Själv tänker jag att vi nog aldrig kan få veta den fullständiga sanningen, men är helt säker på att en medborgarkommission skulle kunna hjälpa oss att få fram en sannare bild av vad som hänt. För demokratins skull må vi göra allt för att ledande politiker ska tänka sig för mer än en gång innan de med hjälp av en lögn tar ära och redlighet av andra, så som Olof Palme gjorde när det gäller journalisten Peter Bratt och DN:s ansvarige utgivare.

5 kommentarer:

Nils Dacke sa...

Erik Eriksson är en hjälte och
det känns skönt att några kan stå
rakryggade i denna soppa. Go Erik!

Gun Svensson sa...

Jag kan bara hålla med dig!Hur kan vi skapa opinion till stöd för honom?

Nils Dacke sa...

Hej Gunsan,

en annan hjälte vår egen JK ska nu utreda varför inga åtalades då på 70 talet. Han har visat sig rakrryggad förut så vi får se.

Annars får vi göra som jag gjorde för 500 år sedan, bilda ett garde och tåga mot Stockholm ;)

Anonym sa...

Jag förstår sakskälen, men tvekar lite ändå. Kan verkligen med medborgarkommission få fram sanningen. Ubåtskommissionen, tsunamikommissionen, estonia etc - efter slutrapporterna har vi ju faktiskt inte blivit klokare på vad som var sanning och vad som var lögn. Ord har fortfarande stått mot ord.

Men ok, låt de försöka. Jag är ändå pessimistisk när det gäller förmågan att så lång tid efteråt - sanningsvittnen tll trots, få fram the truth and nothing but the truth.

Gun Svensson sa...

Nyss hemkommen efter farmorsdag, noterar jag att många har sina dubier om vad som är rätt att göra i denna sak. Det är kanske så som Leif GW Persson sa i SVT:s dokumentär "Makten och sanningen" tidigare i år, att det ser ut att finnas en guddomlig rättvisa. Något han tänkt när Hans Holmér sjabblade med utredningen efter mordet på Olof Palme, eftersom det var Hans Holmér som tillsammans med Ebbe Carlsson hjälpte Olof Palme att mörklägga Geijer-affären, enligt Leif GW, då Rikspolischefen Carl Perssons högra hand. Den reflektionen var värd sin vikt i guld!