tisdag 11 december 2007

En journalist med nazistsympatier

Journalisten. se skriver idag om den fackligt aktive journalisten med nazistsympatier, som nu lämnat både jobbet och det fackliga uppdraget sedan tidningen Expo avslöjat att han sedan år tillbaka är medlem i Nordiska rikspartiet. Detta parti är känt för att ha hotat journalister och lokalpolitiker. Reportern har spridit nazistiska idéer på flera webbplatser på nätet och donerat pengar till nordisk.nu. Han är också medlem i Combat 18s internetforum. Combat 18 är en terroristförespråkande nazistgrupp som utfört attentat i flera europeiska länder.

Enligt artikeln i Journalisten blev uppgifterna att en mångårig medarbetare – vid sidan av sin journalistiska verksamhet och sitt fackliga uppdrag i klubbstyrelsen – är medlem i ett nazistparti uppskakande för alla i redaktionen. Journalisten skriver bland annat ”Många ville inte tro att det var sant. Flera säger sig må mycket dåligt. – Det är fullständigt osannolikt. Jag blev så chockad när han bekräftade att det var sant. Jag hoppades på något sätt att han hade lekt grävande journalist, säger chefredaktören”, skriver Journalisten.

En webbfrågan ställs också om en journalist med nazistsympatier kan vara med i fackförbundet för journalister och glädjande nog sätter läsarna av Journalisten.se yttrandefriheten högt och röstar för ett ja. Åsikter ska bemötas med sakliga argument – inte genom att stänga dem ute, så länge en debattör håller sig inom de pressetiska reglerna, vilket varit ett förhållningssätt som vår lokala tidning Norrtelje Tidning tillämpat sedan länge. Det är ett ur demokratisk synvilkel anständigt förhållningssätt.

Inga kommentarer: