måndag 17 december 2007

Författardrömmar?

Läste för några dagar sedan på Biblioteksbloggen om självpublicerings- och bokhandelssajten Vulcan.se som några dagar tidigare presenterats i !nternetworld. Bakom satsningen står bl a Linda Skugge och Sigge Eklund. Sigge E är känd i bloggosfären och arbetar för närvarande hos Bonniers. Vulkan.se är inte ett förlag utan en teknisk plattform, där författaren själv står som ansvarig utgivare. Publiceringstjänsten d v s överföringen av materialet till den tekniska plattformen är gratis, men sedan tillkommer ett Distributionspaket, vilket gör det möjligt för författaren att publicera sitt verk genom plattformen. Där ger Vulcan.se en köpare möjlighet att beställa verket antingen i digital form eller i form av en pocketbok till ett pris, som innehåller produktionskostnad enligt Vulcans prislista, eget påslag och Vulcans påslag i förhållande till detta, samt bokmoms och ev. fraktkostnad (pappersexemplar). Allt enligt de publiceringsvillkor, som ingår i avtalet mellan Vulcan.se och författaren. Vid lanseringen den 15 november 2007 presenterades Vulkanmanifestet som presenterar det revolutionerande med denna tjänst.

En liknande tjänst finns hos Bokutgivning.se som förlaget Recito i Borås står bakom. Recito presenterar sig som ett innovativt företag, som jobbar med kreativitet inom det skrivna och lästa ordet men också inom informationsteknologin. De har skapat, äger och driver ett antal svenska websajter, som riktar sig till kreativa människor och de jobbar nära författare i sin förlagsrörelse.

Jag vågar inte ge mig in på någon regelrätt jämförelse och uttala mig om vilken av dessa tjänster, som förefaller vara mest prisvärd. Det överlåter jag åt den, som är intresserad därav, att reda ut. Mina drömmar med bäring på ordsnideri stannar vid bloggande, av och till en debattartikel i NT och en och annan text som BalticFem behöver.

1 kommentar:

Anonym sa...

Intressant att veta, ska omedelbums kollas!