söndag 30 december 2007

Journalister vi inte glömmer

Lyssnade tidigare idag på P1:s program Publicerat, som i huvudsak ägnades åt en intervju med Kenne Fant, som nyligen skrivit en bok om den legendariske journalisten Torgny Segerstedt. Segerstedts ståndaktighet i kampen mot nazismen var imponerande. Annonsörerna bojkottade tidningen Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning, folk på gatan kunde spotta efter honom och kungen Gustaf V kallade honom till sig för att i stränga ordalag varna honom för att Sverige kunde dras med i kriget på grund av hans skriverier.

-Jag skriver bara det mitt samvete säger mig, blev hans svar. Sedan fortsatte han envetet att skriva vad han tyckte och tänkte om Hitler och nazismen. Kenne Fant hade själv minnen av hur han som ung soldat intresserat följde Segerstedts Idag-spalten och diskuterade den med andra. Han tyckte sig kunna se vissa likheter mellan nu och då varför den problematik som boken speglar kan vara av värde i dagens diskussioner.

Därifrån var steget inte långt till att påminna oss radiolyssnare om den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak, som sitter fängslad i Eritrea sedan den 23 september 2001. Medan fru och tre barn väntar här hemma i Sverige på hans frigivning. Den som känner lust att göra en insats för hans befrielse kan gå in på www.freedawit.com

Avslutningsvis uppmanades lyssnarna att delta i redaktionens arbete att söka efter God journalistik. Redaktionen skriver på sin webbplats: - Du kan rosa en utmärkt artikel, ett bra inslag i radio och tv. En bild eller fyndig rubrik. Eller ett nytt sätt att presentera svårtillgängliga fakta på. Eller något helt annat... Det sista fick mig att tänka på debaclet kring omröstningen om 2007 års bästa politiska blogg. Eftersom Jinges Web och Fotoblogg på mycket snåriga grunder inte fått vara med i Bloggen Bents omröstning, luktar det mygel lång väg. Miljöpåverkan?


Inga kommentarer: