onsdag 20 februari 2008

Svårt att se sig själv

Läste för en tid sedan en ”understreckare” i Svd med rubriken ”Den svåra konsten att få syn på sig själv” författad av Peter Gärdenfors, professor i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet. Som vanligt, när jag tar itu med den typen av artiklar, måste jag läsa dem om och om igen och däremellan pröva om jag verkligen begriper detta, som författaren vill förmedla. Efter att ha vänt och vridit på innehållet blir det här fullkomligt självklart att det finns två sidor av mig själv – en som jag visar utåt och en som jag visar genom tal och handling.

Den första ser jag i en spegel och den andra genom självreflexion. Dialogen och skriften ger oss ytterligare möjligheter att se oss själva inifrån, skriver Peter Gärdenfors. Spegelbilden har jag inte varit särskilt intresserad av, inte ens i min ungdom. Varför? Ja, säg det. Tidigt fick jag höra att jag var så otrooooligt lik min farmor Evelina. Hon dog av cancer och bodde de sista månaderna i sitt liv hemma hos oss, nerbäddad i kökssoffan. En av hårt arbete och sjukdom tärd kvinna framstod inte som något ideal att efterlikna. Däremot har pappa ofta talat om farmors inre egenskaper, som helt klart var aktningsvärda. Något som präglat mig, på gott och ont.

Sedan jag börjat blogga, har jag upptäckt att skrivandet stärker en del sidor, som jag vid närmare eftertanke vill utveckla. Men också att bloggandet ställer krav på avgöranden – hur mycket av mitt inre är jag beredd att visa upp för omvärlden? Det blir en avvägning, där jag väljer att vara personlig, men inte alltför privat. Motsatsen är väl det, som Alex Schulman och en del andra ägnar sig åt – att göra en skenbild av sig själv, som snart lever ett liv, som man inte riktigt vill kännas vid.

Önskar dock att jag hade förmågan att formulera mig på det humoristiska sätt, som en del andra bloggare gjort till en konst. Bjuder här och här på ett par exempel. Det är en sak att inse att livet är en komedi för den, som tänker, och en tragedi för den, som känner, men något helt annat att i skrift visa prov på den insikten.


4 kommentarer:

Anonym sa...

Och jag som avundas din förmåga att fånga tanken, värdera och beskriva den på ett varmt personligt och ärligt sätt.
Humor är för mig både en sköld och ett vapen...
Tack för länken!

Gun Svensson sa...

Både en sköld och ett vapen? Där fick jag något att fundera över. Och sett i det ljuset, vill jag öva upp mitt sinne för humor för att kunna avväpna mig själv, när jag tar det som sker alltför allvarligt.

Anonym sa...

roligt !

Gun Svensson sa...

Icedaniel.se: Förstår att du sätter mig på prov. Men om du/ni är mer intresserad av yta så är det OK för mig.