tisdag 26 februari 2008

Socialchefen i Norrtälje går i protest

Klockan 21.27 publicerade DN.se denna nyhet. Av artikeln framgår att skälet är att budgeten ska hållas oavsett människors behov av bistånd. Tidigare har det funnits en tyst överenskommelse om ett visst överskridande i besvärliga situationer. Nu är det dock stopp, något hon fått klart för sig efter signaler från kommunledningen med kommunalrådet Kjell Jansson i spetsen, skriver DN:s reporter. - Jag ser hur socialtjänsten allt mer kommer i kläm mellan det uppdrag vi har och de resurser som står till buds, säger hon till DN.se.

Då förstår jag att det är därför, som jag hittills varit förskonad från berättelser att människor här i vår kommun blivit nobbade av socialsekreterare och hänvisade till kyrkans diakoner, vilket sker på andra håll. Något jag bloggade om nyligen.

- Vilken modig kvinna, som vågar stå upp för sitt uppdrag! Med sådant driv i steget, står det nog inte på förrän hon gått vidare och gör tjänst hos en klokare kommunledning någon annanstans. Hon betonar att arbetet med Socialnämndens politiker är obrutet gott, så hon har inte tappat tron på politiker i allmänhet.

Efter alla år vet jag att kommunanställda, som vågar stå på sig i kraft av sitt yrkeskunnande, de har det inte lätt i den här kommunens tjänst. De, som inte vågar säga upp sig, de tiger och lider. Det senaste personalpolitiska greppet är att kalla de, som hävdar yrkesetik, för (hör och häpna) buggar, d v s felkodad programvara. Intressant.

Och jag som nyligen lekte med tanken att jag kunde ha haft fel när det gäller kommunalrådets demokratiska sinnelag.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det är tragiskt , det är sorgligt och det är ett underbetyg till den politiska ledningen i kommunen.
Socialchefen har gjort ett gott jobb utifrån de förutsättningat hon fått och kan gå i från sin post stolt.

Gun Svensson sa...

Ja, vi kan verkligen vara glada över att det finns en som vågat - det kan kanske ingjuta mod i andra. Men alla verkar huka och finna sig i det mesta.

Catarina sa...

gösta högberg och nu isabelle. vem blir nästa som får gå kan man undra? endast döda fiskar simmar med strömmen

Gun Svensson sa...

Som du känner till har kommunalrådet juridiskt torrt på fötterna när han står på sig att ingen nämnd eller förvaltning har rätt att överskrida sin budget. Den policyn var uppe till beslut så sent som den 10 dec 2007. Däremot är det hans buffliga sätt som lämnar en hel del i övrigt att önska. Och kommundirektören, som väljer att bara traska patrull, måste nog tänka till en gång extra om hon vill vara en chef, som vinner allas respekt. Hennes roll är att vara brobyggare mellan den glade amatören, politikern, och förvaltningschefen med sina yrkeskunniga medarbetare.