Dagens ledare i UNT är intressant i sin analys, då den skiljer sig en hel del från det som vi hört och sett i de större medierna. Lake, som bor i tidningens spridningsområde har läst och stryker under iakttagelsen att Centerpartiet står inför utmaningen – att inse behovet av en tillnyktring i förhållande till den snåriga lagstiftningen, som omger FRA eller att fortsätta vara riddare i försvar för den såpopera, som bl a Advokatsamfundets Anne Ramberg skrev om i den tematidning Advokaten idag som jag refererade till igår i inläggets fjärde stycke.
Under några dagar har journalister och bloggare sökt förklaringar till valutgången, som man med rätta bör förhålla sig avvaktande till. En läsning på valmyndighetens webbplats www.val.se där man kan klicka sig fram till resultatet i det egna länet och den egna kommunen, visar resultat i en del distrikt som skapar fler frågor än svar. Här kan man se att förklaringen, som vi hört, att Piratpartiet tagit de röster, som skulle ha tillfallit Sverigedemokraterna, i stora stycken är direkt felaktigt. Här i Norrtälje, där valdeltagandet (vdt) i vissa områden varit mycket lågt, kan man se exempel på detta. I ett område där vdt varit 31,8 procent har alliansens partier fått 42,2 procent, de röd-gröna har tillsammans fått 41,1 procent, medan Junilistan, SD, PP, F! Och övriga fått 4,1 – 4,1 – 8,5 – 1,2 respektive 0,3 procent. Variationerna inom de båda blocken är påtagliga, medan man kan se att SD och PP gjort inbrytningar på de andras bekostnad. Samma tendenser kan man se i områden som på motsvarande sätt har lågt valdeltagande. Det är FP:s Marit-effekt och MP:s vinnande koncept med kombinationen av en positivare syn på EU, klimantfrågorna och synen på integritetsfrågorna som räddat ansiktet på alliansen och de rödgröna. Junilistans stora tapp från 18,5 till 4,0 svarar väl mot FP:s remarkabla ökning, PP:s och F!:s inbrytning och SD:s ökning från 0,5 till 2,4 procent i hela kommunen, vilket även torde innebära strömningar mellan partierna. En koll på Skåne och man kan undra vad valresultatet hade varit om påståendet om PP:s växt på SD:s bekostnad hade varit sant.
Just när jag vaskat fram detta hör jag Barbro Hedvall, medverkande vid DN:s webbsändning från Utrikesdagen under programpunkten Hotas demokratin i krisens Europa? Här envisas hon med sitt tidigare påstående att de, som röstat på Piratpartiet, har tagit röster från SD. Att det är svårt att rubba människors världsbild visar en diskussion, som pågår i inlägg hos bloggen Arvid Falk med anledning av ett inlägg av Morgan Johansson (S), men även på Morgans egen blogg. Anders Widén vädjar om en juste diskussion med hänsyn till värnet om demokratin och därmed förstår jag att han vill verka förebyggande. Själv blev jag mycket beklämd av Morgan Johanssons inlägg och gjorde en kommentar hos Anders Mildner, eftersom hans bild av tillståndet i södra landsändan skilde sig så markant från Morgans. Det var i går och då kände jag ingen större lust att försöka rubba MJ:s världsbild. Än mindre idag sedan jag lyssnat på statsminister Fredrik Reinfelt under Utrikesdagen. Sedan jag läst Morgan Johansson och hört Fredrik Reinfelts mästrande ton, när internet och Piratpartiet berördes, inser jag varför S och M har så svårt att ta in vad internet är i mitt och andras liv och då är det bara att låta krukorna gå efter vatten tills de spricker. Även om Peter Wolodarski blev förtjust över Fredriks Reinfelts ”utbrott” är det tur för DN att det finns andra med förmåga att se andra bilder, som t ex Henrik Brors.
Att vara statsminister och uttala sig, som om jag och andra, vilka kämpar för internets frihet och repekten för människors integritet, skulle vara anhängare av detta för att vi vill skapa ett laglöst land – det är en oförskämdhet utan like! Blodtryckets höjning, som jag hittills har kallat ”FRA-effekten” får nog efter detta konkurrens med ”Reinfelt-effekten”. Efter detta passar det bra med en länk till gästbloggaren hos Opassande för att bli cool igen. Sedan läser jag gärna Ankersjö, som har en helt annan bild av läget än Reinfelt. Per lider inte av den beröringsskräck, som statsministern drabbats av. Landets högste ledare tror uppenbarligen att man kan komma tillrätta med dåligt uppförande på nätet med hjälp av en lagstiftning runt FRA, som är en skam för ett demokratiskt land.
Ser annars hos Erik Hultin att något är på väg att hända kring ACTA-förhandlingarna, vilket bekräftas av Johan Linander. Grattis Erik till ett gott jobb! Ser hos Scaber Nestor att Telekompaketet ska diskuteras ”informellt” vid telekområdsmöte i morgon den 11 juni. MinaModerataKarameller noterar ett ganska uppseendeväckande uttalande om böckernas roll i undervisningen, som naturligtvis kan ses som ett inlägg i upphovsrättsdebatten, eftersom elever, som använder sig av internet, som kunskapskälla, självklart ”lånar” kunskapsstoff, som någon annan har upphovsrätt till, och refererar till detta samtidigt som de gör egna reflektioner. Något, som naturligtvis är helt OK, om de gör källhänvisningar. Det är väl detta sista om, som kan vara svårt för en lärare att hålla koll på. Men i detta gäller, som inom livets andra områden, att den etiska kompassen är något, som ungdomar bygger in under de tidiga tonåren i interaktion med andra i sin omgivning. Den, som mästrar och sätter sig på höga hästar vinner ingen större framgång, det borde statsministern och andra tänka på.
9 kommentarer:
Henrik Oscarsson skriver att andelen Sd-sympatisörer (riksdagsval) bland PP-väljarna (detta EP-val) endast är 5%. Endast en av tjugo alltså.
Analyserna om att PP skulle ha tagit väljare från SD är som du säger i stora stycken direkt felaktigt. Jag skulle vilja gå ett steg till och säga att det är rent förolämpande mot den genomsnittlige PP-väljaren
Statsministerns uttalande är verkligen så stötande att man inte riktigt vet om han är allvarlig eller har Monty Python som rådgivare.
Vad gäller sanningen om PPs SD-väljare tror jag den härstammar från Jan Teorell som uttalade sig tidigt i frågan. Det finns skäl att kritiskt granska det han säger eftersom han har samarbetat mycket med Bo "bloggvärlden är en kloak" Rothstein. Jag tycker det känns som om Teorell är ett ombud för samma åsikt.
@Tor: Det var guld värt att få denna länk. Undrar hur lång tid det tar innan detta blir lika känt som de felaktiga uppgifterna.
@Eduronflux: Eftersom jag röstat PP kände jag inte igen mig och beslutade mig för att kolla uppgifterna närmare här på hemmaplan, där jag inte kunnat undgå att se att SD varit betydligt aktivare på gator och torg än PP.
@Händelsehorisont: Tråkigt nog är hans arroganta uttalande inte tillgängligt. Han sjönk som en sten i min aktning. En tonårspappa, som tappar koncepterna kan ta till den sortens ampra tonläge, men en statsminister ... Knappast.
@Farmor Gun:
Kan du skriva mer detaljerat om exakt vad Reinfledt sa, eller finns det någonstans?
@Putte: Tyvärr, är det inte ordagrant återgivet i DN:s artikel
http://www.dn.se/nyheter/utrikesdagen/reinfeldt-svarade-pa-lasarfragor-1.888844
(men väl inspelat då det sändes på deras webb-tv). I artikeln är det sammanfattat med följande:
"Samtidigt var han tydlig med att regeringen och Moderaterna inte kommer att anpassa sig till gratiskulturen på internet.". Och svaret på frågan som följer är inte heller ordagrant återgivet, om jag minns rätt.
Att inte kunna återge något precis ordagrant ur minnet, är ett problem som följer med åldern, men i gengäld har man erfarenhet, som gör att man vet när någon uppför sig omoget.
"Statsministerns uttalande är verkligen så stötande att man inte riktigt vet om han är allvarlig eller har Monty Python som rådgivare."
Monty Python har ingenting med statsministerns uttalande att göra - då skulle vi ha finemang av högsta klass. Nej, statsministern har tagit lärdom av en viss Berlusconi - du vet, en typ som ständigt förolämpar någon.
@Anonym: Nja, så djupt har F R ännu inte sjunkit, men han måste bli medveten om att han har gått över den anständiga gränsen.
Lite sent kanske men jag upplever inte det finns någon debatt hos piratpartiet som kommer i närheten av sd:s program.
Snarare tycker jag medlemmar är både pålästa och informerade om sakers natur.
Frihet, demokrati och mänskliga rättigheter står över diskriminering av människor.
Hänvisningen till SD är ju logisk.
Alternativet är ju att tvingas acceptera det faktum att samhällsdebatten och innehållet håller på att förändras.
Att människor vill mer än systemet och politikerna tillåter dom.
Jag har sagt det förut och gör det igen, en säkerställning av demokratin är att bygga den från folkdjupen.
Det vill säga utifrån folkets faktiska behov, inte samhällsapparatens tolkningar av den.
Det gör vi genom att stärka medborgarrätten i kommunerna.
Då försvinner inte människors upplevelser och tankar i en åsiktsmekanism som bara ett fåtal har kontroll över.
Skicka en kommentar