onsdag 3 juni 2009

Media, Makten och Integriteten.

Det är svårförklarligt, närmast obegripligt, skriver Lena Mellin, AB i en artikel rubricerad Hatten av för PR-genierna i Piratpartiet. ”Varför rösta på ett parti som gör väldigt lite?” Det är bara en av många frågor, som hon ställer, för att komma underfund om varför Piratpartiet får ett sådant gensvar i opinionen. I såväl rubrik som text visar hon att hon tror att det krävs PR-genier för att vinna framgång på frågan om internets framtid. Hon kan uppenbarligen inte förstå att det finns människor, som fått nog av de etablerade partiernas brist på ett juste förhållningssätt, när det gäller internet. En brist, som de delar med en rätt stor andel etablerade journalister och landets kulturelit med några få undantag, som t ex författaren Lars Gustafsson. DN, som ena dagen spinner på PR-tråden, gör idag ett riktigt hyggligt porträtt av Piratpartiet även om de också gör ett nummer av att PP ”framförallt är de unga männens parti” med ett smalt program. För mig – tant 70+ – är Piratpartiet ett fokusparti med intresse för internets framtid, där värnet om demokrati och medborgarnas fri- och rättigheter är grundbultar. Med kunskap om teknikens möjligheter och begränsningar har man en hälsosam skepsis till de etablerade partiernas idéer om att en allmän övervakning av folket ska leda till ett tryggare samhälle.


Även om Lena Mellin antagligen innerst inne förstår att motståndet mot det kluster av lagar, som FRA:s övervakning lett till, kan vara en stor del av förklaringen, tycker hon nog ändå att en röst på en kandidat från något av de etablerade partierna kunde vara ett bättre alternativ än Piratpartiet. Men då bortser hon från att det just nu pågår ett arbete i regeringen innan riksdagens sommarlov, där det gäller att snygga till draperierna kring FRA, vilket Frendo försöker synliggöra, medan Lena Mellin och andra journalister förefaller att ha gett upp den bevakningen. Mark Klamberg kompletterar. Dessutom är det faktiskt en fullt legitim rätt, som människor utnyttjar när de, som man i den analoga världen säger, röstar med fötterna istället för att välja sofflocket.


Har sedan några dagar ett inlägg liggande hos chefredaktören för Norrtelje Tidning i hopp om publicering senast fredag, som jag avslutar på detta sätt: ”Den, som fortfarande sätter värde på att staten respekterar folkets integritet samt förbehåller sig rätten att markera när staten har gått för långt, den kan visa det genom att rösta på Piratpartiet och i den meningen är din röst inte en bortkastad röst. Tvärtom. Värnar du om din integritet – lägg din röst på Piratpartiet”. Min argumentation för detta hoppas jag att tidningens läsare ska hinna få ta del av före valet.


Internetintegritet är betydelsefull, vilket MinaModerataKarameller betonar i ett väl formulerat inlägg. Andra som reagerar på Lena Mellins eloge till PR-genierna i Piratpartiet är bland andra Hax; Anna Troberg; Navigation i aktuella farvatten; Trött; Messerschmitt; och Kjellberg. Apropå detta med PR, är det inte en visa vi hört sjungas tidigare? Så sent som i går ställde jag själv frågor om vilken politik, som ligger bakom och varför.


Karl Sigfrid noterar att det finns länder, där politiker ogillar sociala medier, som inte går att kontrollera. Scaber Nestor funderar kring bland annat CenterUppropets grepp med integritetscertifiering och en del EU-kandidaters ställningstaganden, men också kring det spel som pågår hos infrastrukturminister Åsa Torstensson kring Telekompaketet. Intressant.


7 kommentarer:

Lars Holmgren sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Lars-Erick Forsgren sa...

Ja, i och för sig så lutar jag starkt åt pp. Det är så mkt von oben-syn på pp och mkt av det som skrivs om pp gör mig bara mera benägen att vända alla gammelpartier ryggen.
Men så är det den mycket omogna kommentar jag fick på min uppmaning till vidareutveckling av pp, som gör mig mycket tveksam igen. Jag vill inte lämna ut den, men ett så inkrökt och korkat svar från en av Ricks medhjälpare gör mig djupt bekymrad. Och det är inte mycket tid kvar innan valdagen är inne...

Gun Svensson sa...

@Lars Holmgren: Följde länken och kommenterade där.

@Lars-Erick: Jag tänker inte ta på mig uppgiften att reformera PP - jag har tydligt deklarerat att det för min del handlar om en klar protest mot dem, som jag tycker har satt demokratiska fri- och rättigheter på undantag i samband med besluten om FRA och andra integritetskränkande lagar och direktiv. Rösta med fötterna är det enda som återstår när jag inte tror att det hjälper med något annat. Sedan får vi se.

Dennis Nilsson sa...

@Lars-Erick:

Du som gammal politisk räv, med din politiska erfarenhet borde ju veta bättre, än att tro att ett “uppmaning till vidareutveckling” skulle gå igenom ögonabaj, och att uttrycka dig på det mästrande sättet du gjorde.

Flera av de frågor jag o många andra drivit i PP har fått gehör.

Sedan är man aldrig fullärd. Man lär sig något nytt varje dag.

Du borde ta dig en funderare på min ide till reformering av riksdagen, att man får sitta som riksdagsledamot max två valperioder, som du sågade med fotknölarna. Det fick inte jag ihop med dina övriga liberala ståndpunkter.

Uppenbarligen fungerar inte den demokratiska processen något vidare i riksdagen, som du gärna vill tro.

Friheten kostar allt sa...

Jag heter Markku Heikka och är kommunansvarig i Vara för PP.

Den representativa demokratin kan inte vara helt misslyckad, eftersom det uppenbarligen finns människor som tycker den är bra.
Men den är otillräcklig i sin nuvarande form.
Systemet finns inte för människornas skull, utan människorna finns för systemet.
DET är reformmålet tycker jag.
Genom lokalpolitisk frihet, nya forum, internet, folkomröstningar som inte bara är rådgivande utan faktiskt åstadkommer en verklig förändring, kan vi återerövra den demokrati vi ständigt påstår oss äga.

Omogna kommentarer eller ej är i det sammanhanget oväsenentligt.
Det är, i min grundtanke, den lokala folkviljan och dom lokala frågorna som utgör PP existens.
Det är i min egen närmiljö jag kan praktisera min medborgarrätt och frihet.
Medborgarrättens existens skapar en verklig politisk arena för dom som vill engagera sig.
Politikerföraktet bevisar att den rätten inte finns i människors vardag.

Helt enkelt för att politiker INTE bryr sig om den enskilda individen mellan valen.

Vi vill låta den enskildas rätt till ett samhällsengagemang vara vägledande mellan valen.
Utan det spelar det ingen roll hur mycket demokrati vi påstår oss stå för.

John Lennon sa : TÄNK GLOBALT - VERKA LOKALT

Det är precis vad jag ämnar göra i min roll inom PP.

Det är ur människors vardag och liv, ur det svenska folkdjupet som hoppet för vår framtid står.

Vi är inga lakejer för makten, media eller kapitalet.
Vi är ett parti för medborgarrätten, demokratin och vår frihet att få verka i den med vår integritet intakt.

Gun Svensson sa...

@Markku: Du har den rätta glöden och kommer att lyckas om du förstår att tålamodet är det viktigaste modet ;-)Alla politiker är inte ointresserade av väljarna mellan valen, men alltför många av dem förstår nog inte riktigt att det tar tid att upprätta en bra kanal för en kommunikation där även andra kan hoppa in och delta så som vi gör med våra bloggar. En del vet dessutom inte hur de ska hantera personliga påhopp varför de stängt av möjligheten att lämna kommentarer och och då fungerar bloggen bara som en megafon - väldigt trist då det leder tankarna till något helt annat än meningsutbyte i en levande demokrati.

Friheten kostar allt sa...

så rätt du har :)