fredag 26 juni 2009

Objektiv nyhetsförmedling – finns den?

Under senare tid har vi litet till mans kunnat notera att rätt många journalister i traditionella media skruvat till nyheter, som rör Piratpartiet. Om det handlar om brist på källkritik eller om detta visar deras personliga aversion mot Piratpartiet, som de ser som hot mot deras egen upphovsrätt som skribenter, är svårt att avgöra. Eller kan det vara en kombination av detta och ett eget uppodlat politikerförakt, som drivits bortom förnuftets gräns? Eftersom Piratpartiet gett sig med i leken, får de nu lära sig att leken tåla. Förlorare blir vi läsare, som inte längre kan tro att det vi läser ger en hyggligt sann bild av den sak som speglas. Medan den andra sidan av myntet blir att Piratpartiet genom egna kanaler kan sprida medias vrångbilder, som exempel på den brist på insikt som råder framförallt bland äldre människor.


Ett bra exempel på en sådan skruvad nyhet är Aftonbladets artikel idag, där det påstås att Rick Falkvinge kommer att anställa sig själv som assistent åt MEP Christian Engström för en månadslön på 188.000 kronor. Hur det verkligen förhåller sig kan vi ta del av på Ricks egen blogg och Makthavare.se där det handlar om att använda det totala beloppet för ett antal personer, som kan vara ett stöd för såväl PP:s MEP:er i Bryssel, men också den gröna gruppen, som de valt att tillhöra. MinaModerataKarameller är uppdaterad och köper således inte artikelns ”sanning”. Jinge känner också behov av att lufta sina tankar kring AB:s artikel, som vore den sann, men landar till sist i ett ”Men, alla partier är väl angelägna om att förtala PP så det kanske är en hårdvinkling som Aftonbladet gör.” och en länk till Ricks blogg. Ingen upprörd kommentar om det uppenbara att en nyhetsjournalist hos AB av någon outgrundlig anledning med hjälp av halvsanningar lånar sig till att smutskasta Piratpartiets ledare. Kommentarer visar hur PP:s medlemmar försöker förklara hur det ligger till medan de, som ogillar Piratpartiet, gärna vill tro att artikeln speglar en sann bild.


Själv ställer jag mig frågan varför Aftonbladets redaktionsledning tycker att det är OK att publicera en artikel som (vad jag kan se) bryter mot koncernens policy. Av detta har jag nu lärt mig att en del av Aftonbladets nyheter måste tas med en rejäl nypa salt. Men, för den sakens skull tänker jag inte skåpa ut alla journalister. Jag tror fortfarande att det finns journalister, som sätter en ära i att spegla saker ur olika perspektiv för att ge oss läsaren en mera komplex bild av hur saker ligger till.

Intressant.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Där satte du huvudet på spiken, folk tar in vad de vill tro på. Socialpsykologi farmor.

/kluris

David sa...

Jag började bli extra försiktig i och med Lincon 2006, där en psykologiprofessor uttalade sig om spelberoende i samband med spelkonventet. När man fick tag i professorn så visade det sig att han inte visste vilket sammanhang reportrarna hade satt intervjun i. Sverok (Sveriges roll och konfliktspelsförbund) skrev en gemensam artikel med professorn i corren där professorn gjorde klart att han syftade på hasardspel och inte den typ av spel som förekommer på Lincon.

Sedan dess har jag aldrig tagit tidningarna på deras ord, och alltid kollat upp deras nyheter när jag reagerat på dem. Det är ytterst sällan det som rapporteras inte är antingen en missuppfattning eller så bortglidet från originalsammanhanget eller förenklat att resultatet i grund och botten blir en ren lögn...

Gun Svensson sa...

@Kluris: "Folk tar in vad de vill tro på" må vara en riktig iakttagelse, men min poäng var att journalisters utbildning borde hjälpt dem inse att de verkar i upplysningens tjänst och därför borde kommit en bit längre än vi läsare, som vill tro att det som står i tidningen är så nära sanningen som möjligt.

@David: Det du berättar visar att det finns journalister med förutfattade meningar som inte drar sig för att utnyttja en sakkunnig och använda denne för sina egna syften. Ett exempel som jag själv varit med om var när en journalist verksam hos DN utnyttjade professor Nils Enlund, KTH, vilket jag bloggade om här
http://farmorgun.blogspot.com/2009/06/nagra-mycket-intressanta-timmar-pa.html

Lars-Erick Forsgren sa...

Men vad blir konsekvenserna av pp:s gruppval?

Gun Svensson sa...

@Lars-Erick: Jag hoppas att det blir något helt nytt med fokus på medborgarrätt i den digitala utvecklingen, vilket blandningen av flera kunniga assistenter från vänster till höger talar för.

Lars-Erick Forsgren sa...

mn hur reagerar partierna på hemmaplan, när pp valt de gröna.

och i eu, ALDE är ju större än de gröna, och borde inte vara omöjliga att omvända i liberal riktning... dvs för att nå resultat

Gun Svensson sa...

@Lars-Erick: Eftersom alliansens partier varit så döva när det gällt FRA, Ipred m m så är det nog många av deras väljare som kan förstå det valet. Att alliansens partier inte förstår det vet vi. Lyssnade på KD idag och där talade partiledaren i ampra ordalag om stöld m m när PP nämndes. Sedan var det rätt kul när en professor i folkhälsofrågor luftade sina känslor inför svårigheten att fritt kunna nyttja material som sänts i SVT.

arthur sa...

Samtliga de få gånger tidningar har skrivit om någonting där jag verkligen vet vad som hänt har tidningens skildring varit rejält felaktig. Så är det förmodligen också i fråga om artiklar om händelser där jag inte särskilt vet hur det ligger till. Tidningarna är sedan länge vana vid en miljö där det inte granskas och saknar ambitionen att vara sannfärdiga. Snarare ser de sig som en del av underhållningsbranchen.

DNs kulturchef, Schottenius, deklarerade öppet i TV att sannfärdighet inte eftersträvas av henne eller hennes redaktion, och detta i ett så allvarligt fall som smutskastning med grova falska äreröriga anklagelser mot namngivna personer, vilka sedan nekades rätten till replik.

Det är i det ljuset vi skall se den dominerande journalistiken i ledande gammelmedia.

Gun Svensson sa...

@arthur: Vill inte tro att det är så illa som du säger. Kan dock tro att snålheten bedrar visheten och att tiden är alltför knapp för de slimmade redaktionerna. De kloka inser att sociala medier kan vara ett komplement, medan de som vill vara vid det gamla gör en dygd av det nödvändiga. Sanningen är som bekant svår att fånga, saker behöver belysas ur olika perspektiv.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Gun Svensson sa...

@disa: Tog bort inlägget som var totalt obegripligt.