onsdag 18 november 2009

Kunskapens rot är bitter, men dess frukter ...

... är söta. Den senare halvan av gårdagens inlägg handlade om det informationsmöte som min hyresvärd Roslagsbostäder anordnade m a a fiberanslutning av lägenheterna i deras fastighetsbestånd. Idag har jag fortsatt att skaffa information för att kunna göra ett klokt val. Om vad det lärt mig, så här långt, skriver jag om på NT-bloggen under rubriken Viss valfrihet i utbudet, men på våra villkor. Avtalsvillkoren är verkligen starkt influerade av den senare tidens debatt om internet och upphovsrättslobbyns inflytande på lagstiftningen. Vad jag känner inför detta har jag beskrivit på NT-bloggen och även om det tål att upprepas gör jag inte det – jag vill använda min energi till något mer upplyftande.


Därför upprepar jag gärna det jag skrev avslutningsvis. ”Den känsla, som dessa villkor inger mig, står i stark kontrast till de känslor jag får när jag läser dagens DN-artikel om Juridikprofessor Lawrence Lessig, som vill öppna grindarna till den digitala allmänningen. Och i Vetenskapsrådets Tvärsnitt skriver Roger Säljö, professor i pedagogik en essä om Lärande och externa minnessystem – från stenredskap till googlande, vilken också talar sitt tydliga språk. På onsdag talar Lessig i Sveriges Riksdag. Kan bara hoppas att det föder en och annan positiv tanke”.


Även om det ser mörkt ut, eftersom Monique Wadsted enligt SvD/TT oförtrutet fortsätter jakten på bredbandsleverantörer, som hon misstänker underlättar upphovsrättsintrång. Denna gång bolaget Portlane. Och inför deadline för att leverera trafikdata till FRA har Oscar Swartz ställt frågan till Telia Sonera om de avser att ta strid för att kunna slå vakt om kundernas integritet. Svaret har han fått i kommentarstråden till ett blogginlägg om saken. Intressant.


Måste kolla om här finns några andra som skriver på temat. Jo, minsann Mindpark Lessing och upphovsrätten; Opassande Vem lurar vem, här?; Lars-Erick Att tycka annorlunda; Oscar Fredriksson Ökad övervakning – En lösning på klimathotet?; och sist men inte minst Sagor från Livbåten. Det sista inlägget visar varför diskussionen om internet gått överstyr.

Intressant.

2 kommentarer:

Olof Bjarnason sa...

Go Gun du är en eldsjäl!

Lars-Erick Forsgren sa...

Betr Oscar Swartz o kommentarerna där. Läste Telia "svar".
Något kryptiskt (!). För vad avser Telia med kund, de säljer ju sina nät till andra operatörer.
Kan alltså t ex Tele2, Universal Telecom, Bredbandsbolaget etc, köpa en krypteringstjänst av Telia.
Eller gäller "erbjudandet" slutkunden, dvs mig...

Eller gäller det bara de slutkunder som även köper internettjänsten direkt från Telia?

Hoppas ngn orkar pressa Telia på detta, ngn som är mera tekniker än vad jag är dessutom.