söndag 8 november 2009

Mitt första steg för PP mot riksdagen.

Så nu var det gjort – kandidatanmälan är nu ifylld på PirateWeb. En tacksamhetens tanke sänder jag till alla, som peppat mig. Den första utmaningen var att skriva en reklamtext på 300 tecken för kampanjandet internt inom Piratpartiet. 300 tecken!!! Så här blev det:


Aaargh!

Otroligt att Farmor Gun, 72 år – en yrvaken medborgare i juni 2008 – idag kandiderar till riksdagen för Piratpartiet. Sedan dess har jag lärt mig mycket, som kan komma till nytta. ”Att våga är att förlora fotfästet en liten stund. Att inte våga är att förlora sig själv” (S. Kierkegaard).


Efter kandideringsperioden följer en tid för internt kampanjande. Den sträcker sig ytterligare tre veckor framåt i tiden och då får alla kandidater göra reklam för sin kandidatur på det sätt de själva vill. Uppdatering: Medlemsomröstningen pågår fr o m den 14 december 2009 fram till kl 24.00 den 17 januari 2010.


Varje medlem får under den tiden sätta samman sin egen favoritvalsedel med (upp till) 22 namn och därefter vägs alla dessa röstsedlar samman enligt moderna metoder; den som kommer högst upp på en medlems röstsedel får flest poäng i slutresultatet. Därefter könskvoteras för att se till att det blir en bra balans i den kommande riksdagsgruppen. Kvoteringen sker på en nivå, som minimerar ingreppen i röstresultatet och ändå ger ett bra slutresultat i riksdagsgruppen.


PP går till val med sex valsedlar som heter Väst, Öst, Syd, Stockholm, Mitt och Norr. Det är samma indelning som distrikt i partiet, med undantag för norra distriktet, som är indelat i valsedlarna Norr (Norrbotten och Västerbotten) och Mitt (Dalarna-Gävleborg-Jämtland-Västernorrland). De tio namn, som får flest medlemsröster i hela landet, kommer att stå på uddapositioner 1-19 på alla sex valsedlar. Därefter får de namn, som har bäst resultat i respektive valsedelsområde, de jämna platserna 2 och framåt på respektive valsedel.

- - -

Onekligen ett förfaringssätt, som det ska bli intressant att följa. Öppenheten och transparensen är så här långt föredömlig. Som kandidat gör jag gemensam sak med andra som gått med i gruppen Sharing is caring - tillsammans mot riksdagen! på FaceBook.


Förresten är jag glad att min son gillade mitt beslut. Han ser hellre en aktiv mamma, än en mamma, som bekymrar sig för att liemannen ska komma och hämta henne. Detta sagt då jag tidigare varit tveksam med hänsyn till min hälsa. Måste dock bli mer disciplinerad när det gäller den dagliga motionen. Inte minst viktigt för att jag ska orka läsa in mig på alla intressanta tips jag får – här bloggen Moral Panics and the Copyright Wars som skrivs av William Patry, – ett tack till Gagarin för tipset! Till det kommer Nätverket D2D:s rapporter och Knight-kommissionens rapport och den rapport som Anaïs tipsade om häromdagen. Allt för att kunna sätta in tekniken i ett större informationspolitiskt sammanhang, där även P2P-fildelningen ska kunna försvara sin plats som ett gott verktyg i mänsklighetens tjänst.


Ja, sedan var det ACTA-avtalet, som måste fram i ljuset och frågor som måste ställas till våra MEP:er och till regeringen – väljer ni avtalsvägen för att slippa besvärande insyn? Är ni klara över att ett ingånget avtal kan vara svårare att ändra än en lag? ”Ingånget avtal skall hållas och kan inte ensidigt ändras av endera part”, vilket betyder att en nödvändig översyn och anpassning av upphovsrätten – en copyright för den digitala tidsåldern inte låter sig göras i brådrasket. Är det undanhållandet av detta som gör att Åsa Torstensson och Lena Ek blir svåra att tolka?

Intressant.

13 kommentarer:

Olof Bjarnason sa...

Jätteroligt farmorgun! Jag bestämde mig efter att jag hört att du ska kandidera ;)

Tack för länktips om fb-gruppen, joinar direkt! Kram

Gun Svensson sa...

Jätteroligt! Välkommen i gänget! Sitter och filar på ett inlägg i NT-bloggen.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Häftigt!

Speciellt kul var din inledning på presentationen.

Lycka till Gun!

Anonym sa...

Helt fantastiskt! Åh, vad roligt! Jag ÄLSKAR egensinniga gamla tanter med skinn på näsan och bestämda idéer, och som aldrig blir för gamla för att pröva något helt nytt i livet.

Jag hoppas verkligen att vi blir kollegor i Riksdagshuset. Det skulle verkligen bli otroligt roligt och inspirerande!

Beelzebjörn sa...

Yes!

Lycka till!

maloki sa...

Härligt härligt!
Alltså variteten på kandidater är ju enorm! :D
Fick precis läsa den officiella kandideringen ifrån en lokal pojk på 17 ;)

Lars-Erick Forsgren sa...

Farmor. Din kandidatur är välkommen. Och ditt inlägg ger besked på några frågor jag sökt svar på hos en del pp-aktivister, men inte sett ngt svar på. Som detta med hur listorna är tänkta. Precis som jag hoppats, en kombination av riks- och regionala kandidater. Med en intressant knorr som varvning, alltså inte riks bara högst och lokala efteråt utan just varvat.
Hur sammanvägningen ska ske i "provvalsomgången" ska ske är dock lite oklart för mig.

Ser dock att du är betänksam betr partipiskan, i likhet med mig och ngn annan kandidat, men i motsats till en del andra (rätt högljudda). Jag förutsätter att du kräver och får rätt att följa samvetet, hur mycket ledningen än svänger piskan.
Dom skulla bara våga att söka tvinga dig! Får jag minsta antydan om att ngt sådant sker så slipper pp min röst. Att kryssa dig räcker ju inte då. Och jag tror att många andra frihetsälskande presumtiva pp-väljare ser det på samma sätt.

Om pp anser att målet helgar medlen, då blir partiet lika goda kålsupare som de gamla partierna. Då är pp inte värda att komma in i riksdagen.
Inte de heller.

Anonym sa...

Du är ju bara helt fantastisk! Jag skulle gärna vilja medverka till att rösta in dig om det inte var för PP.
Ändå, full av beundran, en stor kram och lycka till!

Gun Svensson sa...

@Lake: Tack min vän! Vill att du klämmer Lena Ek och Åsa Torstensson på pulsen när det gäller avtal vs lag och hur de ser på möjligheterna att ändra avtal i jämförelse med att ändra lag.

@Tantrikblog: Det är en bit dit, men vi må kämpa för det. Har fått många spontana tillrop av Norrtäljebor då jag har en blogg på Norrtelje Tidning också. På tidningens webb hade man lagt ut en två-spaltare med rubriken Jag har anmält mig som kandidat för Piratpartiet. Blir både rörd och skakad över intresset. Såg dig på håll när jag var vid riksdagen den 14 okt. Måste erkänna att jag är rejält nyfiken på dig, som person, sedan jag läst en del av dina blogginlägg.

@Beelzebjörn: Yes! Du och många andra ordnade ett positivt tryck!!!

@Maloki: Du är så rar med din översvallande reaktion. Gillar positiva överdrifter :-D

@Lars-Erik: När jag anmälde mig som kandidat accepterade jag Piratpartiets vågmästarstrategi. Det innebär att PP avser att förhandla med båda sidor och den part, som är beredd att jobba för PP:s frågor, ska PP:s partigrupp vara lojal mot i alla andra frågor, där PP inte har någon egen politik. På NT-bloggen har jag utvecklat hur jag resonerat i just den delen. http://www.norrteljetidning.se/blogg/2234/147/id/11988

@Red: Med tanke på redaktörns frispråkighet och PP:s liberala hållning i en rad frågor av privat natur, tycker jag att redaktörn ska ta sig en rejäl funderare om det inte är läge att pröva ett nytt parti.

Men hur det nu än blir med den saken sätter jag mycket stort värde på Gub... jag menar ... Redaktörns stora kram och lyckönskan. Spar det till en regnig dag.

Beelzebjörn sa...

@Gun:
Skönt att veta.

@Alla andra:
JAG övertalade Gun att ställa upp i riksdagsvalet.

Hah!
Tacka mig inte, pirater.
It's what I do...

^^

Markus "LAKE" Berglund sa...

@Lars-Erik o Gun:

Det är dock annorlunda vad det gäller partipiskan i PP gentemot andra partier. I PP går de till val på att rösta enligt partiets linje i överrenskommna frågor, dö övriga partierna verkar fortfarande hävda att de har någon typ av valfrihet, men att deras ledamöter ska rösta enligt partilinjen ändå...

Anonym sa...

Lycka till!

Aktuellt om psykisk sjukdom

- Peter Ingestad, Solna

Gun Svensson sa...

@Beelzebjörn: Vill inte såra dig, men det var faktiskt ett antal andra som också hjälpte till, men det gör inte din insats mindre värd. Sharing is caring ;-)

@Lake: Det är inte så enkelt att förklara saken, eftersom mitt förhållningssätt är att politiken och därmed riksdagen skulle friskna till betydligt om de valda tillåts att följa sin egen övertygelse, vilket det faktiskt är lag på. Med bättre civilkurage bland enskilda riksdagsledamöter skulle människor i allmänhet bli modigare. Men kan dom så kan vi ... är ett vanligt talesätt. som visar behovet av förebilder. Därför var min omedelbara tanke när jag läste Vågmästarstrategin: - Aldrig i livet, det är mot allt vad jag står för. Sedan började en process: - Hur ändra på det system som göder kadaverdisciplinen? Står man utanför avfärdas man med att man inte förstår hur det fungerar. Är man på insidan har man en möjlighet att se var skon klämmer. Här förstod jag innebörden i talesättet att ont ska med ont fördrivas - då när det begav sig handlade det om att bota mänskliga krämpor. Här handlar det om något sjukt i samhällskroppen.

@Kraxpelax: Tack Peter! Lycka till själv i din kamp för psyksjukas rätt till ett värdigt liv!