lördag 7 november 2009

Eftersnack och larm på stora trumman.

Ser hos MEP Christian Engström en kommentar till snacket efter förhandlingen om telekompaketet, där en bild säger mer än tusen ord. Mikael Elmlund har verkligen lyckats fånga situationen, som den kan uppfattas sedan MEP Lena Ek och Infrastrukturminister Åsa Torstensson uttalat sig i media. Håller med Lake ”Vem är det som bör känna sig lurad? Åsa eller Lena? Jag hoppas på att Lena har rätt, men tror att Åsa har dragit det långa stråt i detta fall.” Själv såg jag det som ett genombrott för folkviljan, men började undra när jag lyssnat på och läst om de olika bilder, som finns hos dem som deltog. Ser dock att DN:s Malin Siwe, som brukar vara uppmärksam, noterar att folket haft en möjlighet att komma till tals, vilket inte alltid gäller här hemma. Men, för många av oss, som är vana vid att det är parlamentet som bestämmer, kan det till att börja med vara svårt att se fördelar med den maktdelning, som finns inbyggd där. Sedan får väl den juridiska tillämpningen med tiden visa vad det hela var värt. Hos IDG.se kan vi läsa den slutliga texten.


Känner en mycket större oro för det som kan ha hänt i förhandlingarna om ACTA-avtalet. Oscar Swartz ser i de dokument, som läckt ut, att politiker, administration och lobbyister inom upphovsrättsindustrin, vill tvinga teleoperatörerna att ta in bestämmelser i sina kundavtal, som skulle leda till att vi den vägen får in bestämmelser, som dödar den hittills gällande budbärarimmuniteten, om operatörerna inte tar in möjligheten till avstängning i sina kundavtal. Att en del politiker gillar avtal mer än lag, beror på att avtal kommer till i slutna rum bakom stängda dörrar i en mindre krets, och är svårare att förändra, medan risken finns att medborgare kan lägga sig i hur lagarna ska utformas.


Piratpartiets ordförande Rick Falkvinge med länk till MiNimaliteter slår på stora larmtrumman. Nu gäller det att göra klart för oss vad det är, som de sitter och kommer överens om i ACTA-avtalet bakom ryggen på oss.?! Hos Keionline kan vi se att Vita Huset delat med sig information till 42 insiders. Var sjutton är alla kloka individer, som kan se teknikens potential i det samhälle, som vi talat om så länge – informationssamhället. För att inte tala om Kunskapssamhället. Hur kommer det sig att professorernas copyright har blivit viktigare att slå vakt om, än spridandet av den kunskap, som de är avlönade för att delge våra studenter? Ja, det är bara en av många frågor som pockar och tränger på. Mark Klamberg, som har en mera positiv syn på Lissabonfördragets betydelse i detta sammanhang, tycker sig se att den typen av avtal måste godkännas av EU-parlamentet. Och då är vi tillbaka till Lena Ek och Åsa Torstensson. Tycker de att avtal är ett viktigare instrument för utvecklingen av informations- och kunskapssamhället än lag? Lake har här en uppgift.


Jens O skriver om hur det är att vara bloggare på Cuba och i Tunisien, men att politik blivit en så trist verksamhet att en syster inte vill ”adda” sin politiskt intresserade bror på FB. Det senare ser jag nog mer som att systern tror att hon lever i den bästa av världar. Förstöra internet? Det kan dom väl inte göra? Jag behöver bara gå till mig själv – det tog flera dygn innan jag i juni 2008 fattade att riksdagen var på väg att besluta att en kopia av trafikdata från allt det jag gör på nätet ska levereras till FRA för deras verksamhet. Men varje gång någon ifrågasätter mitt engagemang i just den saken, ser jag det som ett tillfälle att förklara. Jag startar själv väldigt ofta min lärprocess med ett ifrågasättande.


Och mellan varven undrar jag vad en poet som Nils Ferlin (1898 -1961) skulle ha sagt i dagens debatt. Han visste i vart fall att sätta ord på samhällsutvecklingen ”Vi upptäckte mer och mer och jorden blev större och större. Upptäckte ändå mer och jorden blev bara en prick, en liten leksaksballong i oändligheten.” Tack vare internet når vi varandra på nolltid kors och tvärs över klotet! Spännande.

Intressant.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja, som vi har det idag så är det helt sant att en enskild ISP kan pressas att stänga av en kund, men kunden är då fri att vända sig till en annan ISP, och grannen kanske delar med sig av sitt trådlösa nät under en tid. Men den dagen en domstol dömt att någon inte får ha access till nätet, tror du då att personen kan vända sig till en annan ISP? Nej just det, att ge en sådan person access skulle ju vara att obstruera rättvisan.

Kontentan blir att det helt enkelt måste bli förbjudet att lämna sitt trådlösa nätverk öppet för andra, att dela med sig måste bli förbjudet eftersom det då är att obstruera rättvisan. Dessutom, om staten skall ha någon som helst möjlighet att straffa folk som ger dömda access, så måste inloggning till internet ske med identitetskontroll under hot om straff. Din uppkopplade får inte användas av någon annan än du själv. Ja, det är en dyster framtid vi går till mötes.

/Kluris