söndag 29 november 2009

Pröva ståndpunkter och reformera mera.

Är så oändligt tacksam för Mikael Löfgrens artikel i DN ”Reformera IT-galaxen”, där han redovisar sina intryck av juridikprofessor Lawrence Lessigs besök i Sverige för drygt en vecka sedan. Mattias Klang kommenterar.


Slutklämmen i DN:s artikel är en lisa för en sårad själ: - Ni är visserligen ett litet land och som alla andra bundna av internationella avtal och överenskommelser. Men det är mitt intryck att här finns å ena sidan en enorm kreativitet och kompetens på IT-området. Å andra sidan har ni ett välorganiserat civilsamhälle som kanske kan försvara medborgarnas och kulturens intressen gentemot rättighetsindustrins samhällsfarliga krav.


Kan det sägas bättre? Och samtidigt händer det positiva saker, som det twittras och Facebookas om, t ex att Stockholms stads Kulturnämnd inför Creative Commons som licenssystem för att tillgängliggöra Stadsarkivets och Stadsmuseets bilder, vilket kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt skriver om på sin blogg. Kan bara hoppas på att lärare och elever får möjlighet att lära sig om detta system för att använda detta i de fall de skapar egna verk i undervisningssituationen, som de vill tillgängliggöra för andra. Men också för att de vid behov ska kunna söka efter sådant material vid framställning av material i den egna kunskapsprocessen. Som aktiv i Piratpartiet gläder det mig att det rör på sig.


Samtidigt ser jag på Karl Sigfrids blogg att Lessigs föreläsning finns tillgänglig på Kungliga Bibliotekets hemsida. Sånt gillar jag, då jag ser nätet som mitt livs universitet, även om aDSL-modemet inte alltid klarar en störningsfri sändning. Men något fundersam blir jag – var det Moderaternas IT-grupp med Henrik von Sydow i spetsen eller var det riksdagsledamoten Karl Sigfrid (M) i samverkan med Lage Rahm (MP) samt Kungliga bibliotekets forskningschef, Pelle Snickars, som stod för inbjudan. Hörde, ”på stan” (som man säger när obekräftade rykten går omkring) att Karl Sigfrid inte ingår i Moderaternas IT-grupp, vilket gör mig mäkta förvånad. Kan det vara sant? I så fall krävs en förklaring, varför jag utmanar Mary XJ som kandiderar till riksdagen: - Om Karl Sigfrid inte är med i er grupp, vore det bra med en förklaring. Han är den i mina ögon, som hittills fått betala ett högt pris för att han, som riksdagsledamot, vågade stå upp emot FRA-lagens tillkomst.


Läser också en intressant bloggpost Vad säger egentligen Jan Rosén? Skriven av Joakim Jardenberg, som visar att det verkar pågå en animerad diskussion mellan de, som tänker nytt, och de, som håller krampaktigt fast vid det gamla, när det gäller upphovsrätt i den digitala eran. Öppna alla dörrar och fönster – vi vill veta mera!


För övrigt twittras det och skrivs en hel del om datorbeslaget i intilliggande lokaler vid en razzia mot en svartklubb i Malmö, här i Sydsvenskan. Scaber Nestor undrar vem som gav låg bakom detta. Intensifier skriver både om tillslaget och om Ipredator – ett verktyg för den som vill freda sig mot FRA:s nyfikenhet. Holmlöv efterlyser dock sans och balans i rapporteringen om tillslaget och undrar om inte datanördarna är naiva i överkant medan Sagor från Livbåten uttrycker förhoppningen att även andra journalister kan nysta i de trådändar, som han och andra kan se på långt håll. Deeped skriver om Ett digitalt Mordor och påminner om att kablarna kopplas in till FRA den 1 december. I samma mission skriver Maloki om l:a Advent. Opassande ser samma saker, som jag ser och konstaterar i likhet med Mary XJ att när kontrollanten också är lagstiftare då är den lille mannen, mittåt jag menar den lilla människan, rökt. Facebook-gruppen som vill att Teliasonera ska ta FRA till prövning i domstol är nu uppe i drygt 1.500 personer och växer för varje minut som går.


Avslutningsvis – ett mycket varmt tack till alla som gjort denna dag till en glädjens dag med alla grattis och ord till uppmuntran. Jag har verkligen gottat mig åt att Dax-bloggen igår korade mig till vinnare i deras bloggtävling, kategorin Politik och samhälle. Men i morgon är en annan dag – då återstår endast en dag innan nätets kablar kopplas in till FRA.


Intressant.

2 kommentarer:

Mary X Jensen sa...

Jo då. Karl Sigfrid ingår i den framtidsgrupp som letts av Henrik von Sydow. Absolut. Vad är det för dumma rykten?

Mest livaktiga deltagarna har varit Karl Sigfrid jag och Per Mosseby som är kommunalråd i Vaxholm ;-). Så det är helt lugnt.

Gun Svensson sa...

@Mary: Bra att få detta bekräftat, då ingen tjänar på att osanna uppgifter sprids.