måndag 30 november 2009

1 december 2009 – ett historiskt datum.

Så har vi nått vägs ände – SvD påminner om att lagen som tvingar teleoperatörerna att leverera en kopia av trafikdata in till FRA:s superdatorer träder ikraft i morgon. Tidningen har även upptäckt Facebookgruppen Vi som vill att Telia tar FRA-lagen till domstol, vilket känns som att de stora drakarna blivit varse att ”debatten” ännu inte lagt sig. Som bekant är jag en av dem som försöker hålla dialogen igång med deras kommunikatör i kommentarstråden på min blogg. Men, uppenbarligen förstår de inte att det inte räcker med ett enda inlägg. Bloggsordiner brukar vi kalla den sortens aktörer och den gubben går inte. Amanda Brihed och många, många andra trycker på.


DN skriver också om FRA och gör en kort resumé. Vi vet att de som har beslutat inte riktigt har klart för sig vad det är som de sagt ja till. Vi vet också att beslutet drevs igenom på ett minst sagt diktatoriskt sätt. Vi vet att det som visades upp den 17 och 18 juni, bara var ett spel för gallerierna. Det som hänt därefter bär syn för sägen. Själv har jag varit med om att tillsammans med en rad andra bloggare skapa en minnessten på nätet - Riksdagssvar.se – som visar svårigheterna att få svar på de mest elementära frågor i saken. Opassande gör också en tillbakablick. Instämmer i hennes GRATTIS till Oscar Swartz, som råkar fylla 50 denna dag.


Många har samlat information och fakta – StoppaFRAlagen.nu, Frendo och Mark Klamberg bara för att nämna några. Mark har för övrigt en alldeles fräsch bloggpost som är mycket intressant. Annars pågår nedräkning på flera håll här bl a Maloki, Rick Falkvinge, Josh, Beelzebjörn, Sagor från livbåten, Berinder, MinaModerataKarameller och Deepedition. Lars-Erick sätter in saken i ett globalt sammanhang.


Avslutar med länkkärlek till Joakim Jardenberg och ett tack för support. Vinsten i Daxbloggens tävling har verkligen varit omtumlande. Idag kl 17.15 blev jag intervjuad i P4:s Radio Stockholm och fick då ett osökt tillfälle att berätta om allt gott som jag får ut av att vara en bloggande farmor. Men också hur beslutet om FRA-lagen i juni 2008 blev starten på en kunskapsutveckling, som heter duga och där engagemanget i Piratpartiet till sist blev det enda möjliga.

Intressant.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är ju självklart att FRA ger material till SÄPO. Vad är problemet? Ska vi ha en säkerhetstjänst eller ska vi inte?

Jag skulle ha röstat ett bestämt JA till minareter. (Böneutrop är en lite annan sak). Vi får inte marginalisera muslimerna för då driver vi dem i armarna på islamismen,.

Det där nya "stödet" från de rödgröna`? Nonsens! En skenåtgärd som inte skapar ETT enda nytt jobb - utom för byråkraterna.

HEJA VATTENFALL!

- Peter Ingestad, Solna

Scary Devil Monastery sa...

Problemet jag personligen undrar över är HUR mycket vår säkerhetstjänst skall få leka med och på vilka villkor. Betänk att SÄPO har en lång tradition av grov inkompetens, mygel, och direkta lagvidrigheter. Det finns INGEN kontroll över vad de tar för sig. Sedan kommer FRA's signalspaning delas med till USA, resten av EU, interpol, m.m. Litar vi verkligen på alla tredje parter också?

Under de förhållandena som vi hittills haft skulle jag vilja svara dig att SÄPO kan vi lika gärna skrota samtidigt som FRA - ingendera klarar de uppgifter de ålagts och båda är de till mer belastning än nytta för medborgarna.