tisdag 17 november 2009

www globalt och lokalt.

Politiker har blivit hindrare, säger författaren Lars Gustafsson, till Computer Swedens Anders Lotsson, som kollat upp om Gustafsson verkligen röstade på Piratpartiet i EU-valet. – Vi är mitt i en teknisk revolution, och den blir tydligare för varje dag. Och tekniska revolutioner möjliggör politiska omvälvningar, säger Gustafsson och berättar vad historien kan lära oss om den saken. I anslutning till artikeln finns en länk till hans blogg. I en tidigare artikel ställer Sverker Brundin, teknikredaktör på CS, en rad mycket relevanta frågor, som visar varför PP behövs i svensk politik. Det handlar om synen på tekniken, som verktyg för såväl demokratisk som kulturell utveckling genom tillgången till ett öppet internet och en allmän digital intellektuell domän.


Tidigare ikväll har jag varit på ett informationsmöte om den teknikrevolution som pågår i det lilla, när det kommunala bostadsbolaget Roslagsbostäder låtit dra in fiberanslutning från stadsnätet till lägenheterna i sitt fastighetsbestånd, som möjliggör internetuppkoppling med IP-telefoni samt ett utbud av s k Öppen bredbands-TV med valmöjligheter mellan Viasat, IP Sweden, Kramnet och Disatra med Serverado AB, som förmedlande länk. Kostnaden för anslutning till stadsnätet är enligt prislista beroende på antalet Mbit/sekund Fiber 2 – 125 kronor, Fiber 10 – 175 kronor, Fiber 100 – 225 kronor. I den överenskommelse som finns mellan Roslagsbostäder och Norrtälje Stadsnät kostar fiberanslutningen 99 kronor/månad, vilket läggs på hyran. För IPTV krävs förutom en digitalbox med stöd för HD-TV för 1.795 kronor inkl moms ett tilläggsabonnemang för Fiber 100 hos Norrtälje Stadsnät. Fram till årsskiftet erbjuder Serverado ett specialpris för digitalboxen, som behövs för varje TV i hushållet, på 1.395 kronor, ett belopp som kan delas upp och betalas under 12 månader. Men väljer man t ex ett paket hos någon av deras samarbetspartners med en bindningstid på 24 månader, då kan boxen ingå i abonnemangspriset.


Det tidigare avtalet med RKTV, som vi hittills betalat 80 kronor/månad i påslag på hyran gäller ytterligare fyra år, vilket gör att jag måste tänka igenom om jag verkligen kollar så mycket på TV att jag behöver detta utbud med allt vad det kostar. Jag har nog störst behov av internetuppkoppling med IP-telefoni och möjlighet att se de seminarier och konferenser som sänds via nätet. Enligt stadsnätets info är skillnaden mellan Fiber 10 Mbit och Fiber 100 Mbit/sek 50 kronor/månad. När jag kollar hos Bahnhof upptäcker jag att de just nu har en kampanj med 50 procent rabatt under tre månader. Det måste jag titta närmare på. Dessutom måste jag ta reda på vad som behövs för att kunna kolla på sändningar på nätet samt vad tilläggsabonnemanget hos stadsnätet kostar för Fiber 10 respektive Fiber 100.

Intressant.

3 kommentarer:

Anonym sa...

10 Mbit räcker gott och väl för att titta på vilka sändningar som helst från nätet...

Även om jag kör Bahnhofs 30/30 tjänst nu via fiber så fungerade det utmärkt att titta även när jag körde 8/1 adsl från tele2.

Mvh

/J-O

Gun Svensson sa...

Tack J-O - det låter bra. Just nu håller jag på att dividera med Norrtälje Stadsnät om möjligheten att ta del av deras Avtalsvillkor på webben. Min webbläsare Mozilla Firefox gör slarvsylta av deras filer, som ser ut att vara pdf-filer men som inte verkar vara det. Ett första samtal per telefon och jag har erbjudits få texten i ett vanligt brev på posten :-D. Måste nu uppbåda hjälp som kan kolla upp om det är hos mig eller hos dom som problemet ligger.

Gun Svensson sa...

Problemet är löst - filerna var omvandlade till pdf-filer, men saknade det viktiga .pdf i filnamnet vilket jag med hjälp av Olof enkelt kunde avhjälpa genom att ta hem varje fil på nytt och lägga till .pdf i filnamnet och simsalabim, så var det problemet löst - Tack Olof!