onsdag 20 januari 2010

Italiensk lag, makt och moral m m?

IDG.se skriver om ett nytt lagförslag på gång i Italien, vilket innebär att landets invånare måste ansöka om tillstånd från landets myndigheter för att ladda upp videoklipp på internet. Tanken är att skydda personer från att hängas ut på t ex Youtube utan att de getts en möjlighet att försvara sig. Spontant kan man undra om det är Silvio Berlusconi själv, som känt behov av att kunna stoppa sådant kring sin egen person som han ogillar. Ett Googlesök och antalet träffar talar sitt tydliga språk – denne man är uppenbarligen en mycket aktiv linslus. Jag har varken tid eller lust att kolla vad man kan anta att han eller hans stab haft behov av att lägga ut för att upprätthålla bilden av en statsman och vad kritiker anser vara en sannare bild av denne man och som också bör visas. Till det kommer alla dem, som kan se det komiska i olika situationer och lockas att remixa videoklipp och skapa inslag som kan roa andra. Detta är Silvio Berlusconi inte ensam om. Badlands Hyena ger som vanligt politikerna kloka råd. Eftersom många politiker kan råka ut för att bli uthängd vore det nog klokare att öva upp förmågan att kunna skratta åt sig själv och se den egna reaktionen på nidbilder, som ett gyllene tillfälle att lära sig något – inte minst om sig själv. Det är en klart bättre strategi än att kräva att alla användare av nätet ska ansöka om tillstånd för att lägga upp sitt material.


Lyssnar sedan på inslaget om Makt och moral från Folk och Försvars Rikskonferens i Sälen som hölls igår. Fann länken till sändningen hos Mark Klamberg. Efter ett anförande av Säpo-chefen Anders Danielsson, som gjorde sitt bästa för att vara förtroendeingivande, följde ett panelsamtal om makt – moral – ansvarstagande. I det senare bidrog Barbro Hedvall på ett förtjänstfullt sätt med sina reflektioner kring kopplingen mellan bristande tillit till politiker och avsaknaden av konsekvenser när allvarliga brister uppdagas. Senare fick såväl Ärkebiskopen som Säpo-chefen och ÖB svara på frågan i vilken situation de skulle vara beredda att avgå för att visa sitt ansvarstagande. Ytterligare en klurig fråga kom senare ifall det idag finns någon viktig fråga, som behöver diskuteras för att bevara till tron till demokratin. Istället för att jag gör mig till tolk för innehållet rekommenderar jag att du kollar in det hela. Inslaget tar 40 minuter och är väl använd tid då det är viktigt att vi håller oss ajour med hur överheten resonerar.


Går sedan en runda och ser hos Sagor från livbåten att en av PP:s riksdagskandidater, råkat ut för ett ”säkerhetsingripande” från Umeå-polisens sida som beslagtagit hans dator på mycket oklara grunder; By á Bladet, som har sin syn på det som Scaber Nestor och många andra orerat om – min syn på saken har jag redovisat hos den senare; Techrisk filosoferar kring fusk; Christian Engström puffar för pocketupplagan av ”Piraterna” som innehåller ett helt nytt kapitel om EU-valet; Mark Klamberg uppmärksammar att MSB släppt en rapport där myndigheten föreslår ett nytt center för att möta växande it-hot. Avslutar med Anders Widén, som skriver om Den stora val- och civilisationsfrågan. Den tål att grunna på en stund mot bakgrund av en del andra läsvärda funderingar som Marcus Fridholm delat med sig av.

Intressant.

3 kommentarer:

Widham sa...

Tack farmor gör länkarna till Livbåten. Det ska bli roligt att träffas på tjejsnack i helgen.

Den sista länken behöver du ädra på för det är Marcus som skrivit det tunga inlägget om arbetslinjen.

Gun Svensson sa...

@Widham: Mittåt - slarvigt av mig - äras den som äras bör. Ska ändra så snabbt som jag kan. Men jag har en annan Widham-text som tarvar en del tankar :-)

Gun Svensson sa...

@Widham: Fixat! Kul att ses - det ser jag fram emot.