fredag 15 januari 2010

Lära i skolan för livet.

Läser artikeln Dagens kunskapssyn är förlegad i IDG.se och blir varm i hjärtat, eftersom jag sedan barnsben präglats med uttrycket ”kunskap är makt” och idag upptäckt internet som kunskapskälla. En kunskapskälla, som allt fler vill filtrera för att ”folk” inte ska få i sig ”olämpliga” saker, medan jag tycker att just detta att lära sig hur man själv bedömer vad som har ett värde, är roten till en gedigen kunskap.


Artikeln är en värdefull motvikt till den svartsyn som många har i förhållande till internet, där olika grupper har olika mer eller mindre ömmande skäl för ropet på förbud, granskning och filtrering som i sin förlängning leder till att internetleverantörer måste övervaka allt i sina nät för att inte själva råka illa ut, vilket i sin tur leder till att människor stängs av från användningen utan att de får veta varför. Igår fick jag höra att en av mina piratvänner Carl-Johan Rehbinder inte kunde komma in på sitt Facebook-konto – det var avaktiverat. Han vet inte varför. Men, att det sker utan förvarning reser naturligtvis en hel del frågor, vilket Calle tar upp i sitt blogginlägg om saken.


Förutom att kämpa för bibehållandet av ”budbärarimmunitet” d v s att en internetleverantör inte ska göras ansvarig för innehållet i trafiken på nätet, måste vi bevaka nätneutraliteten. DN på plats i Bryssel rapporterar från förhöret igår med den blivande EU-kommissionären Neeli Kroes, som var ovanligt tydlig på den punkten. Det finns hopp för framtiden tydligen, men vi får inte slappna av.


Till sist måste jag säga några ord om det som Brit Stakston twittrade om för en stund sedan – dagens talkshow hos JMW Kommunikation, där jag inbjudits att medverka. Pirrigt! Men, också intressant – och en utmaning. När jag fick frågan att vara med i JMW:s talkshow med sändning på nätet, tänkte jag att det kan vara ett bra sätt att tackla den scenskräck eller om det är prestationsångest, som jag kan känna i sammanhang när en viktig sak kräver att jag gör mitt bästa. Samtidigt kan jag ju inte göra en insats om jag väljer att fly när tillfälle ges. Läste också för en stund sedan Brit Stakstons goda råd till politiker i samband med IDG-artikeln och där är punkt 1 Var dig själv. Det tar jag fasta på och resten ger sig. Jag kommer ju att vara hos proffs på kommunikation! Den, som gillar internet, kan inte banga ur inför risken att göra bort sig. Skulle det hända får jag vädja till Göran Widham och Facebook-gruppen ”Shit happens – stödgrupp för politiker” att göra en insats :-) Hur som helst – håll tummarna!

Intressant.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Lycka till, kommer att gå galant! /P

Beelzebjörn sa...

Det kommer att gå finfint.

"Var dig själv" är ett EXTRA bra råd om man råkar vara Farmor Gun ;)

Widham sa...

Jag läste också den där artikeln och försöker nu samla mig till att skriva om den contra Lessigs tankar om ReadOnly och ReadWrite kultur. Man kan anlägga samma perspektiv på kunskap nämligen.

Tack för att du håller liv i samtalet kring frågan medan jag tänker.

Och tack för att du med en dåres envishet skickar vidare dina läsare till oss i livbåten.

Du ska se att du klarar det där med talkshowandet galant som allt annat!

Gun Svensson sa...

@Pelletsmaskinen: Tack! Jag överlevde och tycker själv att det gick riktigt bra. Var som sagt i proffsiga människors händer.

@Beelzebjörn: Ja, det fungerade alldeles utmärkt :-)

Widham: Tack själv - att jag så ofta länkar till dig och Marcus beror på att rätt ofta tycker att ni finns på samma våglängd men säger det på ett klarare sätt. Bara att veta att gruppen Shit happens finns kan räcka långt!