fredag 12 mars 2010

Håll fast i det korporativa Sverige!

Det ska bli intressant att följa hur väl organiserad kampanjen från det nya lobbynätverket Kulturskaparna är och hur många mediala aktiviteter som ingår i vapenarsenalen. I det mentala imperiet gäller det att ta och behålla makten över människors tankar, har jag läst någonstans. Här gäller det således att försöka slå i allmänheten att enda möjligheten för verksamma kulturskapare att få betalt för sitt jobb, det är att med hänvisning till tekniken avkräva oss alla användare av internets fiberkablar en bredbandsavgift för ett utbud, som Teliasonera, Comhem och andra internetleverantörer ska skaffa sig tillgång till genom licenser med olika producenter och/eller deras ombud. Gör det lätt för mig och länkar till Fredrik Sand, IT-ansvarig hos Stockholms Handelskammar, som förklarar varför Kulturskaparnas väg inte är framkomlig om regering och riksdag lägger sig vinn om "mere conduit" (budbärarimmuniteten) och rättssäkerheten.


Att tekniken kan göra nya affärsmodeller möjliga, har man nog hört, men det verkar man tämligen ointresserad av. Tekniken ska hålla liv i gamla modeller. Varför? Ja, kollar man in listan av undertecknare slås man direkt av att det är personer, som kan ses som gräddan av de intressen, vilka livnär sig på procent eller avgifter från utövarna inom respektive gren. Utövare, som lever under mycket ojämlika villkor, men oftast har det gemensamt att de är i händerna på andra som tjänar pengar på deras slit. När jag ser att Leif Pagrotsky snabbt som attan bjuder in till dialog, kan jag inte skaka av mig känslan av att lobbynätverket Kulturskaparna riggats som en stödtrupp i sossarnas valrörelse - håll fast i det korporativa Sverige!


Det är väl därför lobbynätverket låter påskina att de politiska partierna ifrågasätter upphovsrättens legitimitet på internet. I kraft av sina 50.000 medlemmar (som knappast är tillfrågade om de vill vara med i detta sammanhang) sätter de tryck på Socialdemokraterna, som haft en egen intern strid om Ipred-lagen och annan lagstiftning där upphovsrätten i dess nuvarande form ansetts vara omöjlig att ifrågasätta. De läskunniga kulturskaparna skulle må väl av att läsa Marcus Fridholms inlägg för att kunna ge sig själva en möjlighet att inse att det är dags att bryta upp från det gamla för att kunna dra fördel av de nya möjligheter, som tekniken erbjuder. Jag önskar att kulturutövarna med handen på hjärtat kunde ge hållbara argument varför upphovsrätten, detta tidsbegränsade monopol, ska bestå under livstid +70 år, medan patenträtten är avsevärt kortare. Opassande skriver att det kan vara skillnad på upphovsrätt och upphovsrätt. De är skiträdda för Piratpartiet, skriver Anna Troberg.


MinaModerataKarameller, som fortfarande tror att hennes parti är på väg att nyktra till i sitt förhållningssätt, när det gäller internet, skriver också insiktsfullt. Själv lutar jag åt att de stora etablerade partierna både till höger och vänster inte förstår situationens allvar förrän väljarna gett Piratpartiet mandat att äntra riksdagsskutan. Det finns hopp om förändring, säger Curt Jonsson, som också kandiderar för PP. Tack och lov, men här finns också risker. Det inser jag när jag läser hur Thomas Bodström ivrar för Datalagringsdirektivets inlemmande i svensk lag. Här genom att begära KU:s granskning av regeringens utdragna hantering. OlofB har räknat på kostnaderna för boten om Sverige sätter sig på tvären och jämfört det med kostnaderna för lagringen hos operatörerna, som kunderna tvingas betala, om Bodström får som han vill. Månne om svenska folket förstår varför Thomas Bodström gör på detta viset? Ta upp kampen med alliansen om metoderna för brottsbekämpningen? Eller vad?


Avslutar med en liten runda bland mina favoriter - Lakes Lakonismer som älskar internet; Lars-Erick, som i ett antal inlägg synar FP:s rättspolitiske talesperson närmare; Svensk Myndighetskontroll, som tycker att trygghetsvansinnet gått för långt; By á Bladet med en aktuell rapport från byapolitiken; Mark Klamberg, som försöker klara ut juridiken i den senaste politiska trätan; och sist men inte minst OlofB, som puffar för att SR sänder 1984 kl. 19.03 ikväll. Intressant.

4 kommentarer:

Mary X Jensen sa...

Tack Gun - jag ger aldrig upp...

David sa...

Tja. Jag tror vi lyckades skrämma Antipiratbyrån från sin egen blogg med den här diskussionen:

http://blog.antipiratbyran.se/2010/02/taxi-driver-pa-italienska.html?showComment=1267734945903#c960493257257362272

Lars Holmgren sa...

När man talar om nätavgifter som "kulturskaparna" gör varför syns det nästan aldrig i debatten att man redan tar ut en så kallad kopieringsavgift på allt lagringsmedia? Jag tror att det är väldigt få människor som känner till att man betalar en avgift för allt datamedia, skivminnen, dvd och cd skivor, mp3spelare, ja till och med på minnen till kameror och mobiltelefoner. Varför så tyst om detta? Avgiften ska ju kompensera för upphovsmännens inkomstbortfall.

Googles utvecklare är idioter sa...

Välskrivet och väl genomtänkt som vanligt.

Det är oerhört frustrerande att riksdagspartierna inte verkar ta våra frågor på större allvar. Jag gissar att det kostar för mycket prestige att erkänna att hoppsan vi tänkte fel, det här får vi göra om.

Vilket i sig är skrämmande med tanke på vad det får för konsekvenser...