Tänkte ta mig an utmaningen från Kent Persson (M) – Vilka bloggare anser du vara bra? Jag är ingen regelbunden läsare av Kents blogg och förstår av många andras omdömen att jag har gått miste om något. Min partikamrat Beelzebjörn har tagit tillfället i akt att orda en del kring internet och Moderaterna, där han konstaterar att Kent, Mary och Karl Sigfrid är ståndaktiga i sin tilltro till Moderaterna på ett sätt som liknar vissa sekters anhängare, men att han trots det respekterar dem och önskar dem lycka till. Det ger mig en osökt anledning att lyfta fram Marys MinaModerataKarameller. Hon var en av de första som visade att det inte var fel på mitt förstånd när jag reagerade på lagklustret kring FRA:s verksamhet. Hon var också den som höll balansen när jag kunde fara iväg. Jag förstår att hon hoppas och tror att hennes parti ska besinna sig. Hon visar med sitt inlägg att det inte är så lätt att välja bland bra bloggar. Som vi kan se på hennes blogg vill hon att väljare, som gillar M, ska kryssa Karl Sigfrid. Det förstår jag – han håller fortfarande stilen.
Sedan var det just detta – vad menas med bra? Korta slagkraftiga texter med en knorr? I den ligan platsar varken jag själv eller många av de bloggar som jag läser. Såg hos Lars-Erick att han tycker att det handlar om ett intressant innehåll, men också om att vara engagerad i och stå upp för demokratiska fri- och rättigheter. Lars-Erick är själv en person som dragit sitt strå till stacken med sina texter om liberalism och integritet. En liberal rebell, som vet att det är en himmelsvid skillnad mellan att ta en kopia och att sno grannens gräsklippare. Mina favoriter är bloggare, som vill komplettera eller ifrågasätta medias bilder av sakernas tillstånd på det tema som jag själv är intresserad av. Berget har som bekant många olika sidor. Mark Klamberg är ett bra exempel på en sådan källa. Jag tycker mig inte få ut särskilt mycket av de partipolitiska bloggare som anser sig stå för den enda sanna rätta läran, oavsett om det är till vänster eller höger.
Därför gillar jag Lakes Lakonismer – en centerpartist som också är Guld-Pirat. Genom att vara Guld-Pirat visar han var han står när det gäller internetrelaterade frågor. Som synes är han integritetscertifierad vilket är en konkret handling som Centeruppropet tagit initiativ till. Även om partiet försöker göra Fredrik Federleys och Annie Johanssons kovändning i samband med omröstningen den 17-18 juni 2008 salongsfäig, är vi rätt många som med egna ögon kunde se att det handlade om ett skickligt iscensatt skådespel. Markus utnämde i år den 17 juni till Partipiskans dag. Han beskriver också mycket bra hur förödande det blir med partipiska om man döljer detta före ett val. Själv gjorde jag mitt bästa för att påverka vår lokale riksdagsman Per Lodenius (C ), men förstod inte då att statsministern gjort hela saken till en kabinettsfråga. Så, trots att jag ser Centerpartiet, som den störste svikaren, när det gäller FRA, respekterar jag Markus ”Lake” Berglund, som fortfarande hyser hopp om sitt parti - Centerpartiet.
Men det gör inte jag! Även om jag – i hopp om att flera ska tänka till – gjort gemensam sak med Magnus Andersson, CUF:s ordförande och Mary X Jensen (M) med ett debattinlägg i Aftonbladet. Efter att ha läst hans blogginlägg börjar jag nu så smått undra om jag gagnat saken – integritetsskydd på internet - med min underskrift. Tjusningen med Internet är ju att vi kan röra oss gränsöverskridande. Europatanken bygger väl ändå på att våra mänskliga rättigheter ska vara lika inom unionen. När jag sedan ser att CUF använt sig av en fiktiv person som bloggare för att föra ut sitt budskap, blir jag än mer fundersam. Att Malmöoperan använde sig av ett sådant upplägg för att skapa intresse för operaföreställningen Vanessa, gillade jag – då handlade det om fantasi och föreställning från början till slut. Helt klart är Corporate Storytelling en verksam metod för att stärka organisation och varumärke, men då handlar det inte om påhittade berättelser. Jag undrar: - Kan man verkligen använda en fejkad figur för att sälja ett budskap, som i så fall ska köpas av väljare som inte vill bli lurade? Eller var tanken att gammelmedia, med sin inställning till internet, skulle hjälpa till med reklamen (eller marknadsföringen, som det heter idag)? I så fall, får vi väl se om strategin lyckas.
Valet av MinaModerataKarameller, Lars-Erik – en liberal rebell/Mark Klamberg och Lakes Lakonismer är ingen utdelning av Guld-, Silver- och Bronsmedalj utan en spegling av att det ligger inom möjligheternas gräns att alliansen skulle kunna handla annorlunda – om man förstod hur viktigt internet är för utveckling och fördjupning av information och kommunikation i en demokrati. Men istället kan vi se att stunder av tillfällig klarsyn, snabbt förmörkas och de inordnar sig i ledet. Finns det en partipiska med i spelet även här? Håller med Christian Engström, PP och MEP i Bryssel – den som kämpar kan förlora, den som inte kämpar har redan förlorat.
Med detta sagt vill jag sedan lyfta fram en hel rad Piratbloggar – Opassande; Sagor från livbåten; Josh; Maloki; Hax; OlofB; MiNimaliteter; Anna Troberg; Emil Isberg; Magnihasa; Beelzebjörn; Skivad Lime; Full Mental Straightjacket; Leo Erlandsson och Calandrella (två som jag saknar då de inte skriver så ofta längre) och många fler, som på olika sätt bidragit till att jag valt PP.
Därutöver finns många andra bloggar/webbsidor där jag hämtar inspiration och information Techrisk; Deepedition; Michael Geist; Knightkommissionen; Julia Skott; Copylinda; Brit Stakston; Politik 2.0; ja, listan kan göras lång. Men jag slutar här, eftersom en insändare i Norrtelje Tidnings pappersupplaga väntar på ett genmäle. Det är Anna Kinberg Batra (M) och Ulla Malutchenko (M), som gör sken av att de och deras parti värnar friheten på nätet. Man kan skratta på sig för mindre :D. Märkligt i sammanhanget är att ett debattinlägg om nätet inte är tillgängligt via nätet. Jag vet inte om tidningar tillhörande Stampen-gruppen har någon särskild policy, som kan förklara sånt?! Det blir till att ställa en fråga.
6 kommentarer:
Tack för "hyllningen" Gun. :-D
Angående debattartiklar och dessa repliker på hemsidan så är det inget "konsern-beslut" utan NT:s debattredaktör, Reidar, som avgör detta. Det handlar mest om att de inte vill lägga ut hela tidningen på hemsidan, utan bara valda delar. Och då är vanliga insändare samt repliker på debattartiklar inte en spådan "vald del".
Ska vi göra gemensam sak, jag tänker självklart svara. Det är ju mig de hoppar på...
Oj.
Tack för omnämnandet. Man känner ju ingen press alls när man blir omnämnd i så celebert sällskap... ;)
Oj då, jag tackar för de fina orden! Betr bloggandet vill jag nämna en sak till. Jag tycker att det blir allt tydligare (är det valet?), att det länkas och donas hit och ditt till överdrift. Visst kan länkning ofta vara befogad, spec när du farmor gör det. Men jag får en känsla av att många andra bara gör länkningarna för att få upp statistiken och betraktas som "viktiga". För mig är det, som du noterat, viktigast med ett intressant innehåll. Nu ska jag skriva om kd och piraterna...
@Markus "Lake" Berglund: Markus - väl bekomme!
Var litet orolig att du kunde få problem - du har säkert partivänner och vänner i alliansen som som har beröringsskräck och ogillar ett samröre :) När det gäller Anna Kinberg Batra och Ulla Malutchenko, tycker jag att de förtjänar en framryckning från olika håll. Har försökt vaska fram substansen i det som de säger och kommit fram till 1. det är ett uppifrånperspektiv som de anlägger - myndigheterna står till tjänst dygnet runt alla dagar i veckan och 2. sedan sjunger de på verserna om brott och straff med 3. sexuella trakasserier och ekonomisk brottslighet, som vi hört förr men inte blir mer tillförlitliga för det.
Sedan vet jag inte vad det är för arbetsgrupp som de talar om, det har du kanske bättre koll på. Det jag hittat är Integritetsskyddskommitténs överlämnande av sitt förslag i januari 2008 - intressant att det kom ett halvår före FRA-debaclet, men vad hände sedan? Är det detta som ska anses vara med i de 15 punkterna? Eller vad? Ser nu att Annie Johansson på sin blogg den 23 januari 2008 inte var så litet stolt över det som sedan möjligen blivit en tumme :)
Ha det!
@Beelzebjörn: Nu ska vi inte vara sådana, säger hon som emellanåt själv känner mig som en sparv i tranedansen :)
@Lars-Erick: Länkkärlek är internets nervsystem. Genom att fler går samman om en viss sak kan samhällskroppen känna ilningar om att allt inte står rätt till:)Sedan har du rätt i att en del stirrar sig blinda på olika topplistor. Kan erkänna att det kändes bra när jag såg mig själv på väg upp första ggn, men sedan gäller det att ta det för vad det är och inte låta det stiga en åt huvudet.
Sedan har vi fenomenet med de politiska bloggarna som gaddar ihop sig för att komma högre upp på bloggportalernas listor, men vem har tid att kolla sådant :) Det är nog mera en lek och då något partigängare emellan, tror jag.
Skicka en kommentar