onsdag 6 oktober 2010

Vilka tjänar på propagandan om det farliga internet?

Nu och då hör och ser jag nyhetsinslag, där journalister inte visar den oväld som vi har rätt att begära när det gäller internet. Alldeles nyss hörde jag på SR:s Studio Ett ett inslag om grooming där en privat företagare, som etablerat sig i ”branschen som kan konsten att sko sig på rädslan för pedofili” helt ostört fick fabulera om sin frälsargärning på det farliga internet. Det hade varit klädsamt om en forskare som t ex Elza Dunkel hade fått komma till tals som motvikt. Men det är klart – nu har moderaternas makt ökat och då gäller det att hålla sig väl med den nya maktens tjänare. Det är väl känt att moderatkvinnorna bedriver en kampanj mot grooming sedan en tid tillbaka. Den kampanjen borde Studio Ett hålla sig för god att medverka i.


Studio Ett tar även upp att datalagringsdirektivet är på gång och jag häpnar över att det är internetleverantörerna som verkar vara de enda som står upp för oss användare. SvD skrev tidigare idag om att ett förslag kommer i december och jag tolkar det som att det blir årets julklapp från regeringen och socialdemokraterna till det svenska folket. Sedan blir det vi kunder hos internetleverantörerna som tvingas betala för det kalaset. I det längsta har jag värjt mig mot tankarna att jag – för att visa vad jag tycker om att staten lägger sin näsa i blöt i allas vår internetbyk borde kryptera min kommunikation – men sedan tyckt att jag inte ska behöva göra mig det omaket. Men en längre tid har jag tänkt att rätten för mig och andra att få ha våra privata liv ifred uppenbarligen inte kan ske med mindre än att vi gör slag i saken, d v s lär oss hur vi gör för att markera att våra privata liv är vår privata sfär och inget som angår någon annan. Undrar varför media inte ser ut att vara intresserad av att se attacken mot enskilda individers användning av internet ur det perspektivet?


Under en tid har allt fler röster höjts för ett förbud mot anonymitet och därmed underförstått även olika anonymiseringsverktyg och -tjänster. När jag nu läser Niclas Lundblads artikel i Computer Sweden förstår jag att det är hög tid att ta ställning – fortsätta medverka i dessa makthavares övervakning och kontroll av vartenda aningslöst får i skocken tills de ringat in vilka som ser ut att vara svarta eller att stå upp för fri- och rättigheter som medborgare. Dit hör rätten att få betraktas som en hederlig individ tills att motsatsen bevisats och att min lust att stå upp för mina medborgerliga fri- och rättigheter genom att bland annat använda anonymiseringstjänster inte får tolkas av statens tjänare som bevis på att jag är en ljusskygg och därmed ohederlig person.


Ju flera hederliga individer som på detta sätt står upp för sina rättigheter, desto svårare blir det för all sköns krafter att i skydd av människors hysteri inför pedofiler och terrorister (i den ordningen) göra oss alla till måltavla för statliga och privata aktörers intrång. Den politiska beskäftigheten borde kunna hållas i schack genom att varje sunt tänkande politiker ställde sig frågan: - Vilka tjänar på propagandan om det farliga internet? Är det sådana intressens ärende som jag vill gå? Ser att Marit också har problem med att inte veta hur man gör – det behövs att någon berättar för oss innan även det blir förbjudet. Rick Falkvinge skriver att Staten kräver nycklarna till ditt liv; Hax skriver Skyll inte på mig; och Anders S Lindbäck har gjort en lista över intressanta ärenden i riksdagen under resten av året. Uppdatering: Mark Klamberg noterar att även Polismetodutredningen kommer i december.


När nu statsministern presenterat sin nya regering med bland annat en helt ny IT-minister, som också har ansvar för de regionala frågorna, är vi många som ställer oss frågan var hennes styrka i fråga om denna tekniks användning ligger. Av artikeln hos IDG.se drar jag slutsatsen att regeringen prioriterar företagens it-användning och polisens övervakning och kontroll. Värnet av medborgarnas fri- och rättigheter samt rättssäkerheten för enskilda individer, som vistas delar av sin dag på nätet, talar man mycket tyst om. Ser också att många jublar över den satsning som regeringen gör genom de pengar som PTS förfogar över. Om detta och tidigare anslagna medel skriver även Jordbruksverket, SR P4 Jämtland och Länsstyrelsen som t ex här i Värmland. Dogge har dragit en del slutsatser. Scaber Nestor verkar helt perplex av att den nya hatten inte är mera använd :). Jag tror att han misstar sig. Av vad jag läst får jag intryck av att hon inte går av för hackor och att hon redan finns med i bilden som Maud Olofssons efterträdare. Det ska bli intressant se om vi här har att göra med en anhängare av ett öppet och fritt internet eller om hon redan sällat sig till dem som anser att skyddet för producentföretagens närstående rättigheter inom upphovsrätten är väl balanserad i såväl EU-direktiv som lagstiftning. Johan Hallsenius, chefredaktör hos Computer Sweden läser in att satsningen på Anna-Karin Hatt tänder hopp om ljusare tider för framtidsbranschen IT. Men, det beror väl helt på var man har sitt hjärta. Kan tänka mig att ”säkerhet och kontroll” redan är en rätt lönsam del av branschen. Futuriteter noterar Sveriges övervakningsexport m m.


Anna Troberg reflekterar och resonerar om Piratpartiets jobb idag och framgent. Opassande har funderingar kring höger och vänster i politiken samt upphovsrätten. MMN-o jobbar för att få tillbaka sin utrustning sedan kommunens IT-folk polisanmält hans användning av den kabel, som ingår i verksamhetslokalens utrustning.

Intressant.


6 kommentarer:

Anonym sa...

Fy fasen vad du skriver bra, Gun. Det här inlägget o alla andra jag läst sedan jag hittade hit för ngt år sedan. Om bara vanligt folk kunde läsa den regelbundet också. Jag är så stolt över att jag kryssa i dig när jag var o rösta. Varje inlägg du skriver vill jag rama in i en 2 kvadratmil stor neontavla o hänga upp över stan.. Fortsätt skriva o illuminera i högermörkret o rusket.. Det behövs så mycket. Tack för att du finns. /UsL

Unknown sa...

"Det ska bli intressant se om vi här har att göra med en anhängare av ett öppet och fritt internet eller..."

Tyvärr är jag benägen att tro att hon har fått posten för att hon förväntas vara lydig... låt oss hoppas att hon får min fördom att komma på skam!

scaber nestor sa...

Om man klarar av att hålla sig anonym trots att hon varit i den politiska hetluften under hela 2000-talet så vet jag att hon är en oerhört kapabel politiker.

Det är att hon lyckats undvika avtryck som gör mig perplex, jag vet inte var jag har henne.

Anonym sa...

Vem skriver om en bandspelare? Lydiga små apparatniks gör aldrig avtryck, sådana är bakväma och hyllas högt av dem som är likadana och omger sig med ja-sägare.

Jag kan se dem ovanför henne, hur de i avskildhet trycker in REC-knappen på henne och talar, sedan hur hon går vidare och själv trycker på sin Play-knapp vid behov. Alla politiker på denna nivå är av denna fullkomligt ansvarslösa typ, annars hade de aldrig kommit dit hän eftersom hela statsapparaten sedan länge är fullkomligt genomsyrad av dem.

-Magnus.

Unknown sa...

Denna sida upp!

Lars-Erick Forsgren sa...

Jag är djupt tacksam för att åtminstone du orkar med denna viktiga uppgift!!! Jag känner en viss hopplöshet f.n. betr detta.
Liksom uppenbarligen stora delar av PP.

Däremot gläds jag åt liberaldemokraternas första stora utspel idag. Om inv-politiken!!!
Där den repressiva politiken emot invandrare bl a exemplifieras med lagar som FRA-lagen, Ipred mm.