När jag var yngre hade jag svårt att förstå alla mediers vurm för årskrönikor, men idag när minnet sviker allt oftare, kommer jag på mig själv med att jag tar del av allt fler. Idag är det Språkspaltens årskrönika som fångat mitt intresse. Att 2007 var språkförbudens år är intressant, inte minst mot bakgrund att en statlig utredning ska presentera ett förslag till språklag i början av mars 2008. Till min förvåning upptäcker jag att mitt intresse är så udda i cyberspace att artikeln inte platsar i svd.se utan jag får länka till Språkspalten där det bland annat finns en länk till en artikel om Språklagstiftningen. Men tänk om jag inte varit prenumerant på papperstidningen!?
I krönikan ges exempel på kommuner som varit på väg att införa förbud mot andra språk än svenska på kommunala arbetsplatser och i skolmiljöer, men också att Skolverket har anmärkt på grundskolor som låter nästan all undervisning, föräldrainformation och mycket annat ske på engelska. När jag läste det senare tänkte jag på en av mina favoritbloggar Ögonblick i norr där jag häromdagen möttes av hälsningen Happy betweendays. Denna humoristiska iakttagelse av landets språkutveckling, gav mig anledning att uttrycka min förståelse för att Sverige undgått EU:s bannbulla mot biblioteksersättningen till författarna genom att hävda att denna är ett led i att värna det svenska språket. Det senare hade jag läst om på en annan av mina favoriter i bloggosfären Biblioteksbloggen. Den uppdateras dock inte så ofta, vilket förvånat mig en smula. Släpp bibliotekscheferna loss, det stundar ett nytt gott kulturår!?
Gott eller inte? Det visar sig bland annat när Public service-utredningen presenteras i maj och Kulturutredningen är klar i slutet av 2008. Men redan pågår en animerad diskussion om utredningsdirektiven. Här en intressant artikel i SvD om detta. Kan just undra vilka som lobbar i dessa frågor? Och om de kollar i backspegeln någon gång när de tutar och kör.
3 kommentarer:
Det är lite nice att de offentliga kommunikationstjänsterna kallas public service på svenska. :-)
Håller med till fullo - hur skulle de kunna kallas på svenska?
Noterar att du hänvisar till Biblioteksbloggen, vilket är kul :) Jag håller med dig om att den uppdateras för sällan. Ett inlägg om dagen borde vi kunna bistå med. Det är en professionell blogg, vilket innebär att inga inlägg görs (nästan) under helgerna, vi som bloggar är lediga :)
Hälsar Anna-Stina, admin för Biblioteksbloggen
Skicka en kommentar