söndag 25 maj 2008

Porr för högutbildade?

Lyrikvännen nr 2-3 2008 behandlar temat sex, vilket SvD:s Fabian Kastner uppmärksammar i dagens Kulturbilaga under rubriken Kvinnorna tog bokbranschen på sängen. Något som i nätupplagen presenteras som Porr för högutbildade, taget ur ingressen.

I förordet till Lyrikvännens temanummer, frågar sig redaktörerna oroligt om de fått sex på hjärnan, skriver Kastner i sin artikel och konstaterar att de i så fall knappast är ensam om detta i Sverige just nu. Han hänvisar till statistiken hos sökmotorer och webportaler där sexnoveller, sexbloggar och sex i allmänhet är de allra mest eftersökta just nu och att det talas om en erotisk trend. Efter en genomgång av litteratur inom detta område, som började för sju år sedan med Catherine Millets självbekännelse ”Catherine M:s sexuella liv”, landar han i en reflektion kring nyutgåvan av 80-talet svenska bästsäljare ”Lustans labyrinter” (som dock förlaget tycks vilja ursäkta med att de noveller som samlats däri, ska ses som något slags tidsdokument). Kastner avslutar sin artikel ”I en uppsjö av iskalla porrdrottningar sticker dessa preglaciära skildringar av varmt bultande hjärtan och lemmar ut som någonting annorlunda. Kombinationen av mjuksex och förälskelse känns plötsligt riktigt radikal”.

För de av oss kvinnor, som av våra mödrar uppfostrats att se sex som något enbart förbundet med avlande av barn, har vägen till sexuell njutning inte varit enkel. Och den har knappast underlättats av den 180 graders svängning, som skett , där sex blivit något helt frikopplat från vårt sociala och kulturella behov av intimitet – av kärlek om man så vill. För min del är Khalil Gibrans ord i Profeten, när han talar till Almitra om Kärleken, den skönaste beskrivning av kärlekens väsen, som jag känner till. Därför blev jag uppriktigt glad och upprymd när jag läste Kastners slutkläm på sin artikel.

Att de porrintresserade blir provocerade, förvånar mig. Deras intresse är inte något nytt under solen, det visar den tidigare artikeln Elden ur askan, där Fabian Kastner skriver om boken Kärlek och erotik i antikens Rom av Dominic Ingemark. Intressant.

Inga kommentarer: