fredag 22 maj 2009

Den tredje makten – ett danskt drama.

Har just sett programmet i SVT1 och tänker att det är demokratins styrka att den renhållning, som massmedia har till uppgift, kan gestaltas på film och sända viktiga signaler, utan att någon behöver kläs av offentligt. Viktigt dock att de, som detta rör, inser att den typen av maktspel förr eller senare leder till att människor faller offer för än det ena än det andra samt att den, som styr och ställer med sådana fasoner, aldrig kan vara riktigt säker. Det finns alltid en ”Ulrik Torp” därute, som tar sin granskande uppgift på allvar.


"Den tredje makten" var skriven av någon med insikt om hur maktsfärer kan växa samman, när bägge parter tjänar på att man håller sams. Det handlar om att följa minsta motståndets lag. När en sådan film bjuds mitt i valrörelsen inför valet till EU-parlamentet, då är det någon som har tänkt till ;-) Tack för det! Avigsidan av detta tillstånd berättas det nu om i olika media, bl a Sydsvenskan.


Även om det är sent tar jag en liten runda och läser Mitt i steget och blir konfunderad – är Johan trött? Går vidare till Bloggen Bent och det känns som ett omedelbart svar på Johans tilltal. Efter det kan jag lugnt göra kväll.

Intressant.

4 kommentarer:

Daniel sa...

Glöm allt elände för en kväll nu å ta en syp!

Gun Svensson sa...

@Daniel: Tack det var ett mycket klokt råd, men nubbe kräver sill och trevligt sällskap som gärna sjunger, varför det får bli en annan kväll. Hälsade på och såg att du hade en sjysst mormor ;-)

Gun Svensson sa...

@Daniel: ... har en sjysst mormor, ska det vara!

Mattias sa...

Såg oxå Den tredje makten igår. Danskar är riktigt bra på att göra politiska thrillers. Inte helt olik Brottet som gick i höstas.