onsdag 27 maj 2009

Hurra för en pirat i kultureliten.

Läser Lars Gustafssons inlägg i Expressen och blir helt lyrisk. Äntligen någon i den s k kultureliten, som förstår vad hela den här diskussionen om friheten på internet egentligen handlar om. Copyriot skriver om detta på engelska; för spridning över Sveriges gränser tänker jag. Mot bakgrund av Telekompaketet och en del annan lagstiftning, där MEP:er inom hela EU är involverade, är det mycket bra. Isobel;är också lycklig över Lars Gustafssons ställningstagande.


Fick för övrigt tidigare idag ett mejl från Kathy Sinnot, Independent MEP for Munster, Cork Irland, som avslutades med:

I will continue my fight for net neutrality and keep you updated. Thank you for all your advice and guidance on this very important matter.

Thank you,

Kathy”


Alla, som jobbat med direktiven för Telekompaketet, vet att det är upphovsrättslobbyn, som ligger bakom, mycket av det tryck med krav på övervakning, som politikerna har utsatts och fortfarande utsätts för. Därför är Lars Gustafssons ”brandtal” så välkommet. Det står i mycket bjärt kontrast till kulturministerns aningslösa frieri till SKAP:s medlemmar vid en middag häromdagen. Något som Sagor från livbåten skrivit mycket bra om. Mårten Schultz ser med juristens ögon på saken och ser det olämpliga även om det inte kan kallas ministerstyre. MinaModerataKarameller ser det jag ser – det är okunskapen som är sorglig. Jag är helt säker på att kulturministern är en trevlig person, som vill väl. Men tyvärr inser hon inte att det var ett illa valt tillfälle att deklarera sitt personliga åsikter. Kulturbloggen berättar mer ingående, men lägger dessutom ett rött filter över det hela.


Hax noterar att Mark Klamberg sågat den senaste FRA-propositionen. Men vad hjälper det? Regeringen är rent förhäxad när det gäller detta kluster av lagar, som anses vara av nöden för att statens olika myndigheter med tillgång till fiskekort ska kunna fiska i den trafikflod, som vi alla bidrar till. Detta trots att alla fiskare vet att fiskekort och tillgång till fiskevatten inte garanterar ett lyckat fiskafänge.


Ser att Erik Josefsson (V) och Camilla Lindberg (FP) gjort gemensam sak i en artikel i SvD:s Brännpunkt och uppmanar regeringen – bjud motstånd mot inordnandet av datalagringsdirektivet i svensk lag. När EU-kommissionen nu anmält Sverige till EU-domstolen för detta finns ett läge då Sverige skulle kunna pröva om införandet av allmän datalagring är förenligt med vad som är nödvändigt i ett demokratiskt samhälle. Det är just den formuleringen, "nödvändigt i ett demokratiskt samhälle", som är grundbulten för alla inskränkningar i våra medborgerliga fri- och rättigheter, skriver Josefsson och Lindberg.


Förutom att det handlar om en integritetskränkande lagstiftning kommer det att kosta en massa pengar, som alla teleoperatörers kunder kommer att få vara med och betala. I ett inslag i SVT:s Sydnytt får Erik Josefsson tillfälle berätta om sitt engagemang till försvar för medborgarnas rättigheter på internet, vilket kan vara bra att veta för den som inte kan tänka sig att rösta på Piratpartiet, men vill rösta på en politiker som står pall i dessa frågor. Tidigare har jag tipsat om att Lars-Erick slår ett slag för såväl Olle Schmidt (FP) som Erik. Nätverket Svart Måndag har gjort en lista på bra kandidater för den som vill markera sitt stöd för kandidater med en tydlig profil i fråga om ett fritt internet och respekt för folkets behov av demokratiska fri- och rättigheter även vid vistelse på nätet.


Karl Sigfrid skriver också om datalagringen Bättre för sent än för snabbt. Lake slår ett slag för Aftonbladets senaste kampanj – gå och rösta! Men, jag jublar inte precis när jag ser upplägget även om pengarna går till en god sak. Man anser väl att man behöver göra på det här sättet för att slå igenom mediebruset. Min personliga kampanj: - Delar du Lars Gustafssons uppfattning – rösta på Piratpartiet! Jag har redan förtidsröstat på deras första namn och tycker att det är skönt att se att det finns människor på den kulturella parnassen, som inser att all makt behöver balanseras.


Noterar till sist att ett under har skett: MinaModerataKarameller berättar att STIM öppnar upp för Creative Commons License-användning bland sina medlemmar. Även om beslutet är försett med både hängslen och livrem till förmån för den gamla vanliga modellen, så är det ändå ett välkommet tecken på en islossning. Släpp kompositörerna loss det är vår!

Intressant.

5 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Ja visst var det härligt att läsa Lars Gustafsson i Expr!!! En liberal som inte korrumperats av att sitta i maktens korridorer, utan som fortsätter att granska tillvaron med liberala glasögon!
Och så smååååå en del högt placerade politiker är...

Och så skönt att se att Erik Josefsson (v) ännu en ggn skriver ihop sig med Camilla Lindberg (fp) om datalagringsdirektivet, liksom att Erik och Olle Schmidt hyllar varandras insatser i EU.

Det är så härligt när folk kan förenas i kampen för demokratin, oavsett deras partitillhörigheter!

Gun Svensson sa...

@Lars-Erik: Håller helt med dig och därför var det så roligt att skriva dagens text.

Petter sa...

"Regeringen är rent förhäxad när det gäller detta kluster av lagar, som anses vara av nöden för att statens olika myndigheter med tillgång till fiskekort ska kunna fiska i den trafikflod, som vi alla bidrar till. Detta trots att alla fiskare vet att fiskekort och tillgång till fiskevatten inte garanterar ett lyckat fiskafänge."

Helt underbart!!!

Josef Boberg sa...

Anarki innebär också att lagarna är så många och så krångliga - att hart när ingen enda kan hålla reda på dem - och än mindre följa dem.

I den meningen är väl mitt kära fosterland Sverige ett av världens föregångsländer avseende anarki - eller ?

ChickenInSpace sa...

Du är bäst, farmor!