När jag såg att även Erik Josefsson, assistent till MEP:er i Europaparlamentet, tycks ha problem med att få fram information, blev det nödvändigt att göra det lilla jag kan – skicka ett mejl till våra folkvalda: - Hej! Är intresserad av att få veta om Du känner till namnet på de som ingår i förlikningskommittén för Telekompaketet. Tacksam för svar snarast möjligt.
Jag tänker: - Om 18 folkvalda frågar sina respektive partigrupper vilka som deltar bör det vara möjligt att få klarhet. Den, som inte klarar av en sådan enkel uppgift, berättar något om sig själv, som kan hjälpa mig att förstå det spel som pågår bakom kulisserna. Det är hög tid att vi uppmärksammar att ”betalväggar” (conditions limiting access) kan ställa till problem för oss, som vill kunna länka till något som vi läst och vill referera till. Just nu avhandlas idéer om att ta betalt för nättidningar i en artikelserie i Svenska Dagbladet med start för några dagar sedan och fortsättning idag samt varje dag veckan ut.
Tidningsutgivarnas VD Anna Serner har dessutom ett inlägg på dagens Brännpunkt. Därtill har en bloggstafett startat. Det ska bli intressant att följa, eftersom jag hade några inlägg i saken redan den 7 – 8 juli då det tidningshus, som äger Norrtelje Tidning, hade flaggat för en inlåsning. Den enda nytta, som jag just nu kan se med detta är att den kärlek till bevakning av upphovsrätten i form av copyright, vilken finns i journalistkretsar, blir synligt och lobbyn för musik- och filmindustrin får sällskap av en hittills dold men inte desto mindre mäktig aktör. Samtidigt i en annan del av medievärlden pågår experiment, som kan undergräva tilltron till journalistiken, vilket DN skriver om. Därtill visar Copyriot på en annan del av ordsnickeribranschen och dess oförmåga att förstå värdet av att leva i samspel med läsekretsen.
Budbärarimmuniteten förefaller vara viktigare än någonsin att slå vakt om. Stöd den insamling, som pågår till stöd för teleoperatörers möjligheter att rättsligt pröva de sakliga grunderna för avstängning från nätet. Det betyder att vi måste jaga MEP:erna med blåslampa både när det gäller att värna ”mere conduit” - budbärarimmuniteten och rättssäkerheten för oss kunder d v s att det ska krävas en domstols beslut innan någon kan stängas av (tillägg 138). Det var ett jättejobb före EU-valet att väcka MEP:er till insikt och handling och kräver nya insatser idag, då många ledamöter är nyvalda.
Men, innan jag tog mig an frågan till MEP:erna hade Olof inspirerat mig att skriva till riksdagsledamöterna i Stockholms län:
- Hej! Med hjälp av en länk till Olof Bjarnarsons blogg (som klargör vad som avses med trafikdata) vill jag be dig att med handen på hjärtat berätta för mig hur du ser på det lagkluster som finns idag och som är på väg när det gäller FRA:s verksamhet: - Tycker du att det är något som svenska folket måste vänja sig vid och tvingas leva med? Tacksam för ett uppriktigt svar.
Har nu lagt upp en MEP-mapp och en Politiker-mapp för att inte tappa bort frågor och svar i mängden av input, som jag får från många av mina bloggvänner.
Går sedan min vanliga runda och plockar in sådant med bäring på innehållet i min egen bloggpost. Startar med Opassande som noterar Kontrollsamhället vilar inte, så det kan inte vi heller göra; Henrik Alexandersson, som ger oss syn för sägen - Indect; Badlands Hyena, som ser oanade möjligheter i detta; Mark Klamberg, som bidrar till ökat vetande om FRA; Mary XJ, som också läst Olofs blogg; Intensifier, som också efterlyser de 27; Oscar Fredriksson, som skriver om en ideologisk nytändning inom Centerpartiet; och Karl Sigfrid, som efter att ha läst Rasmus Fleischers debattinlägg i Expressen konstaterar att kulturen styrs av en helt annan logik än den fria marknadens.
Avslutar med Sänd mina rötter regn, som visar vikten av att kolla sina källor.
9 kommentarer:
Uppvaktade ett antal nyckelpersoner i riksdagen redan förra veckan. Fokus var helt och hållet riktat mot FRA:s trafikdatainhämtning.
Jag har faktiskt fått en del svar som tyder på att en och annan börjat förstå problemet. Men frågan är om någon är beredd att driva saken. Fick dock ett par lovande tecken. Säger inte mer än så.
Jag tror att just trafikdatafrågan börjar bli ett huvudbry för FRA-kritikerna som vek sig ifjol.
@Fredrik L: Som du tror jag att det blir allt fler riksdagsledamöter som börjar inse vidden av det beslut som de piskades att ta i juni förra året. Såg nyss att IDG.se skriver om de miljoner som nu regnar över FRA i den nyligen lagda budgeten. Länk här
http://www.idg.se/2.1085/1.252575/miljonregn-over-fra
Det intressanta med artikeln är att de vill att man skall tro att superdatorer kan användas till att knäcka krypton. Triviala krypton kanske, men vem som helst kan skapa krypton alla universums existerande kiselatomer kombinerat till en enda superdator inte skulle kunna knäcka.
Egentligen handlar det om kapacitet för datamining av trafikdatan.
De som minns FRA representanters svävningar om "sökbegrepp" i debatten och att de talade om att det inte handlar om simpla nyckelord i email osv men inte ville gå inte på det mera kanske nu börjar fatta vad det handlade om? Ja, det handlar om att kunna lista alla medborgare som besökt "onormalt" mycket sidor av vissa kategorier och liknande, och sedan självklart mer avancerade former av sökningar som ifall en klick av de personerna kommunicerar onormalt mycket med varandra osv osv.
Det hela leder till en implicit form av åsiktregistrering, sexuell läggning osv osv.
Man har det inte direkt explicit registrerat, men du kan närsomhelst dra ut en sådan lista endast med hjälp av det lagrade trafikdatat.
Spaning på innehåll är inte alls lika intressant. Skönt att folk börjar fatta äntligen, varit många som försökt förklara detta under lååång tid.
@Anonym: Ja, det tar sin tid innan de som företräder oss inser att de behöver lära sig mera om det som de stiftar lagar om. Inte förrän vi själva med andras hjälp klurat ut hur det hänger ihop, kan vi möjligen påverka dem. Men det är många som förväntar sig kunna komma åt både det ena och det andra med hjälp av FRA:s superdatorer.
Det ser ut som om FRA ska behandlas i kammaren den 14 oktober.
Försvarsutskottets planering finns här:
http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=5475
Jag anser att vi aldrig får ge upp att tala om och lära ut hur det fungerar och varför dagens metod är fel. Tro inte att jag gett upp. Never.
@Mary: Jag blir nästan tårögd av glädje över att du står pall.Delade med mig av Olofs blogg på FaceBook och såg att en av dina partikamrater delade med sig, vilket gladde mig mycket, då en av de främsta FRA-kramarna finns i vår kommun. Som du ser av övriga kommentarer har nu fokus hamnat där det ska - på datamining och vad man kan göra med trafikdata.
@Fredrik L: Tack för info och länk - den var värdefull.
Skicka en kommentar