torsdag 5 november 2009

Slut på upphovsrättslobbyns orgier?

Även om jag är feberfri, tar jag igen mig ännu en dag. Men, det betyder inte att jag vilar från bloggandet. Tvärtom tror jag att det får igång livsandarna. Kompromissen om telekompaketet blev klar vid midnatt, skriver DN. Alla känner sig som vinnare, vilket ska känneteckna en bra förhandling, men också ses som en god nyhet. Därför rosor även till DN:s journalister, som följt skådespelet och gett folk intresserade av frågan en bra inblick i Europaparlamentets arbete. SvD skriver också om saken, liksom Expressen och Aftonbladet, men ännu återtår att se vilken av våra stora tidningar som verkligen vill ta sig an uppgiften att synliggöra hela den problematik som upphovsrättslobbyisterna står för när det gäller hotet mot internets frihet och därmed även den oheliga allians som råder mellan dem och alla de politiker som beslutar om direktiv och stiftar våra lagar. Det är dags för en juste informationspolitik för en utveckling av öppenheten och därmed demokratin.


Texten i sin helhet finns hos Christian Engström. Han är värd en guldmedalj för sin insats, även om hans bägge medarbetare tycker att finalen lämnar en del övrigt att önska. Hax verkar tvivla på att alla deltog på lika villkor och Erik ser ut att ta igen sig efter debaclet då 166:an föll. Men utan trycket från deras håll hade Lena Ek och alla de andra inte klarat att hålla ångan uppe. Det är jag rätt säker på. Samtidigt måste vi medge att krävts både kompromissvilja från Ministerrådet och ett bättre fotarbete i Kommissionen för att klara detta. Men, om det varit bättre eller sämre med ett raserat paket i förhållande till Acta-avtalet, det kan vi bara spekulera om.


En av mina FB-vänner, Gail Watt, har tipsat om en länk till Michael Geist, som skriver om dag 2 i Acta-förhandlingarna. Genom att börja följa Michael Geist på Twitter har jag nu funnit en länk till Howard Knopf, advokat med kunskap om Intellectual Property Law (immateriell rätt), som ställer sig frågan om det inte är dags att Canada lämnar detta förhandlingsbord. Här är det inte fråga om förhandlingar mellan jämbördiga parter. USA kan jämföras med elefanten medan Canada och många andra kan ses som möss. ”We know that Canada has very limited ability to influence the Americans. As Trudeau said, when a mouse gets in bed with an elephant, it is the mouse that needs to worry about being rolled over”, skriver han bland annat. (Kan inte nog prisa Google Översätt) Att lämna förhandlingsbordet, kan det vara något även för Sverige? Även Anaïs har funnit ett intressant dokument, som hon rubricerat Sunt brittiskt förnuft. Kulturbloggen skiver också om spelet kring Acta-avtalet.


Även om vi har våra farhågor när det gäller Acta-avtalet, må vi dock glädjas åt att striden om Telekompaketets innehåll, visat att det med hjälp av internet inte är längre väg till MEP:s (Members of European Parliament) än det är till kommunfullmäktiges ledamöter. Tvärtom – MEP-erna har en e-postadress, det har inte alla ledamöter i Norrtäljes kommunfullmäktige, utan här står sig på sina håll ett brev på posten minst lika bra. Månne om någon av våra lokala politiker kommer att delta i Medieakademins höstseminarium? Fler än fem deltagare får en rejäl rabatt!


Avslutar med en runda till en del av dem som noterat vad som hänt med telekompaketet – Rick Falkvinge hos Second Opinion; Tommy k Johansson; Mårtensson; Christian Valtersson; Norah4you; Kent Persson; Karl Sigfrid; (s)andberg; Sidvind; Per Ankersjö; MinaModerataKarameller; Magnus Andersson; Oscar Fredriksson; Lake; Scaber Nestor; Beelzebjörn; Mikael Elmlund; Opassande; Stefan Stenudd; Anders S Lindbäck; Blågrön röra; Händelsehorisont; och Jinge. Monica Horten, Iptegrity.com ställer frågan: - Hur långt kan det skydda brittiska och franska medborgare? Ja, det återstår att se.

Intressant.

5 kommentarer:

Lars Holmgren sa...

Slut på upphovsrättslobbyns orgier?
Knappast, Det här är inte slutet, inte ens början på slutet, men i bästa fall kanske det är slutet på början.

Det blir mer och mer tydligt att Heidenstam visste vad han diktade om.
"Det är skam, det är fläck på Sveriges banér,
att medborgarrätt heter pengar".

SBJ sa...

Jag gillade speciellt den posten hos Anaïs om den brittiska myndigheten för immaterialrätt, och deras syn på situationen. Om nu bara politiker i allmänhet kan ta till sig detta, så kan det vara en början till slutet för upphovsmaffian.

I allafall för den här härvan kan man hoppas.

Mvh SBJ

Gun Svensson sa...

@Lars Holmgren: På nationalskaldens tid var det ju ännu tydligare än idag, men fortfarande är det så att de, som varit med och byggt upp något, har svårt att släppa ifrån sig eller bygga om sina byggen.

@SBJ: Sedan jag nu översatt sammanfattningen i det brittiska dokumentet ser jag att det fortfarande finns anledning att fortsätta diskussionen:
Slutsatsen lyder:
• UK åtgärder för att förbättra tillgången till anonyma verk, möjliggöra utökade kollektiva licensavtal, uppmuntra utvecklingen av standardavtal och klausuler, och angripa P2P file-sharing; och

• En vilja från regeringens sida att överväga EU-åtgärder som ger commonsense regler för privat, icke-kommersiella användning av upphovsrättsskyddat material som kommer att ge konsumenterna mycket mer frihet att göra vad de vill (t.ex. att skapa mash-ups) och göra klart vad de inte får göra. Åtgärderna och rekommendationerna i rapporten redovisas i sin helhet i kapitel 5.
- - -
Blockeringen mot P2P-tekniken verkar vara en total fixering.

Nemokrati sa...

Nu är det högerns janusansikte igen. Det är väl en fullständig absurditet. Att stänga av någon från nätet – för vadå. Om man döms för ett brott så sätts man möjligen i fängelse men stängs inte därmed per automatik av från olika möjligheter att kommunicera med andra – per telefon, brev, kolla på tv, internet – det är ju liksom inget straff i lagboken. Helt sjukt. Det här är mörka krafter. Det handlar om att avskaffa yttrandefriheten och kväsa politisk opposition i form av kritiska bloggare, nyhetsportaler osv – det kan i alla fall missbrukas på det sättet, det är fullständigt solklart. Så inte nog med att det avskaffar yttrandefrihet, det avskaffar pressfrihet också. Groteskt, det är diktatur att ha såna regler. Fullständigt väsensfrämmande för en rättsstat (ja, demokratin den är ju redan avskaffad med Lissabonfördraget och passarellen, icke-vald President, icke-vald utrikesminister (tillika överbefälhavare!!!) se euobserver.com http://euobserver.com/9/28941. Och nu har Ryssland med sin gasledning gett sig in på den ‘inre marknaden’ – åtminstone den svenska delen av den – och vår beredskap är god (förresten har Carl Bildt aktier i rysk gas fortfarande?).

Vilken manipulation från PP att kalla detta för en seger.

Fy – högern har tappat koncepterna vi marscherar bakåt in i historien bokstavligt talat med stormsteg och stöveltrampet stegras till ett öronbedövande dån).

Se något mer pålitliga källor - dels euobserver.com ovan, samt även IpTegrity - Monica Horten och La Quadrature du Net samt även EFF

http://www.laquadrature.net/

http://www.iptegrity.com/index.php?option=com_content&task=view&id=431&Itemid=9

EFF - http://www.eff.org/deeplinks/2009/02/eff-re-launches-legal-guide-

Gun Svensson sa...

@Nemokrati: Den springande punkten i Telekompaketet - som jag uppfattat saken - var väl om vi användare ska ses enbart som kunder styrda av avtalsuppgörelser eller om vi på nätet ska ses som medborgare med demokratiska fri- och rättigheter. Därför var den här striden så viktig.

Sedan kan den, som ogillar EU, alltid tycka att allt är åt häcklefjäll som kommer från det hållet. Men nu är vi med och då tror jag mera på att slipa argumenten för att förbättra saker och ting istället för att bara svära ve och förbannelse. Att militären, som varit van att alltid ha mera makt än andra känner oro kan vara lätt att gå på, men vid närmare eftertanke har jag svårt att ta dem riktigt på allvar - där är väl NATO givet?!