Vad statsminister Fredrik Reinfelt & Co vägrar se, när han talar om att politikerna och teleoperatörerna ska se till att användarna av internet ska hålla sig till lagenligt eller godkänt innehåll, är att de då måste tillgripa metoder för att skrämma till efterlevnad, som inte hör hemma i en rättsstat. Det är den insikten, som knackar på och gör statsministern lika ställd över frågor från moderator och läsare, som en tonårspappa, när ätteläggen inte ger med sig. Vid frågestunden i DN:s webbsändning under Utrikesdagen fick vi bevittna hur han i sin vanmakt tar till sitt strängaste tonfall mot alla, som understår sig att se valresultatet som ett bevis på att regeringen har gjort fel, när det gäller klustret av FRA-lagar och Ipred-lagen. Det blir inte bättre av att han och hans stab är på väg att göra flera misstag, både när det gäller datalagringsdirektivet och genom att definiera oss användare, som enbart kunder eller konsumenter i de EU-direktiv, som kallas Telekompaketet. Frankrike prövar just nu att gå den vägen. President Sarkozy har piskat igenom Hadopi-lagen i den politiska apparaten, men igår nåddes vi av nyheten att den högsta domstolen Författningsrådet granskat ifall lagen är förenlig med landets författning och gjort tummen ner. Anaïs och Jens O m fl bloggar om saken. Sedan vet vi att rapportören Harbour före beslutet i Europaparlamentet den 6 maj, talade sig varm för internet som ”bookshops”, vilket skakat om en del i Storbritannien. Forskaren Monica Horten, skriver om kampen för frihet på internet på sin webbplats Iptegrity.com.
Samtidigt läser vi i DN ”Telekompaketet är ingen formell punkt på dagordningen för ministerrådets möten i Luxemburg under torsdag och fredag. Att frågan ändå kommer upp informellt är helt säkert, men ett beslut blir det alltså inte. Orsaken till detta är att parlamenet ännu inte har lämnat över de redigerade dokumenten efter den överraskande voteringen den 6 maj”. Henrik Hansson, infrastrukturminister Torstenssons sakkunnige i frågan, berättar att man kommer ”att diskutera upplägg och tjeckerna kommer att berätta hur de har arbetat under sitt ordförandeskap”. Saken kan följas direkt på webben, där tiderna angetts till idag kl 09.45, kl 15.00 och 19.30, vilket är beräknade tider. Att det finns teleoperatörer, som insett vad som är på gång kan vi se här: Integrity-märkning.
Under bordet döljs sedan ACTA-avtalet, som är ett handelsavtal där fokus ligger på åtgärder för skydd av upphovsrätt och patenträtt i varje steg av processen från producent till kund via nätet inklusive tullens åtgärder vid gränspassage när det gäller datorer och lagringsmedia samt piratkopierade varor i resenärers bagage. I den senare delen nämnde jag redan igår att Erik Hultin bloggat om att Centerpartiet kan vara på väg att sätta nyckeln i Rosenbads kassaskåp, där avtalet för närvarande ligger. Här i Sverige har inte ens alla politiker tillgång till materialet medan alla upphovsrättslobbyister i USA har försetts med detta. Idag kommenterar Lake att Centerpartiets partistyrelse måste ”Acta sig” - nu är det handling som gäller.
Noterar att eftervalsdebatten på sina håll leder till riktigt hälsosamma iakttagelser, vilket inte nog kan prisas. Här Dagens Arena Förstärk personvalet! Givetvis kommer rädda partistrateger omedelbart peka på företeelsen, som bland andra Politikerbloggen slagit upp rätt stort. Vad man inte tänker på, det är att det som är äkta helt igenom, inte kan avslöjas som falskt. Tack vare medias granskning blir en marknadsföring av politiker, som om det vore konserverad gröt, något som slår tillbaka på dem i form av politikerförakt och ett allt lägre valdeltagande. I begreppet förtroendevald ligger en innebörd – vald för att man vunnit någons förtroende. Och förtroende är, som bekant, inget man kan beordra fram, det är något, som man måste göra sig förtjänt av. Om Anna Maria Corazza Bildt hade varit ett tomt skal, hade ingen PR-byrå i världen kunnat förmå människor av kött och blod att jobba för henne i valrörelsen. Det är inte bara politiker, som måste se upp med cynismen, det gäller i hög grad även journalister.
14 kommentarer:
Farmor Gun, du skriver både klokt och engagerat! Jag känner mig tacksam över att det finns människro som du som orkar kämpa mot "övermakten" var gällande integritetskränkande lagar och dylikt. Tack för att du belyser! / Erica
@Erica: Tack för Din support. Du är själv en mycket klok person, som tagit dina prövningar, som lärospån i livet. Så får man kraft att möta dem, men för den skull får man inte sätta sig på höga hästar och se ner på dem som ännu inte vaknat och insett prövningarnas roll. Paolo Freire och Georg Henrik von Wright var länge några vars filosofi jag anammade, men mest har nog poeten Kahlil Gibran betytt genom sin lilla bok Profeten. Den har hjälpt mig att bli riktigt vaken rätt sent i livet, men bättre sent än aldrig.
Du har så rätt i att det är bättre sent än aldrig! Kahlil Gibran och hans bok Profeten är en av mina favoriter! Martin Buber, tillsammans med Kirkegaard är såna som revolutionerat mig. Men håller man ögonen öppna, så finns det många saker att ta in. Därför blir jag så glad när det finns extra ögon som hjälper en att bli vaksam för sånt som händer i världen. ´:-)
Förtroende, något man måste göra sig förtjänt av. Just det. Men hur gör vi när de ljuger sig in och bryter det förtroende vi gett dem? Just det, då är det försent eftersom vi blivit fråntagna rätten att stryka ut dem i nästa val. Det är på grund av personvalet som vi får allt fler politiker som skiter i sina väljare och gör allt för att ställa sig in hos partiledningen. Alla de repressiva lagarna och paranoida övervakningen skall ses i detta ljus.
Införandet av personvalet och borttagandet av möjligheten att stryka ut, är nog en av de mest skadliga reformerna vi sett i detta land. Att kunna stryka ut politiker som missbrukar sitt förtroende är långt mycket viktigare än att lockas att kryssa in dem som är bäst på att bedra sina väljare.
/Prost
@Prost: Tanken bakom förändringen - att stimulera genom en positiv handling, istället för det negativa att stryka - den gillar jag eftersom jag vet att ingen stimuleras av att bli struken. Negativa åtgärder kan bara försvaras med lusten att ge någon på nöten, vilket aldrig fört civilisationen framåt. I den meningen kan man se att min röst på PP var en reaktion på alliansens beteende när det gäller FRA, men dessförinnan närde jag ett hopp om att poletten skulle trilla ner och prestigen skulle sättas åt sidan. Naivt? Ja, men hoppet är det sista som överger en människa.
Det innebär ju då att du anser det vara bättre att lockas kryssa in dem som är bäst på att bedra sina väljare, än att stryka ut dem som förbrukat sitt förtroende. Du har ju blivit fråntagen din rätt att utkräva ansvar. Å du välkomnar det!
Vi ser ju vad som händer. Politiker som inför allt mer paranoid övervakning där varje medborgare behandlas som en potentiell brottsling, där staten ökar sin förmåga att utkräva ansvar. Detta samtidigt som vi fråntas en rätt att utkräva ansvar. Vill du ha mer av den utvecklingen?
Personvalet är antagligen på lång sikt en av de skadligaste reformer som någonsin införts i sverige. Det är på grund av personvalet som vi får allt fler politiker som efter valet skiter i sina väljare och gör allt för att ställa sig in hos partiledningen. Väl inne kan de inte strykas ut och objektet för inställsamheten vänds till partiledningen, det försvagar demokratin och leder till en extrem toppstyrning. Examplet Federley blir mer och mer regel än undantag, det är en utveckling vi redan sett sedan personvalet infördes.
Du har helt rätt i att ingen stimuleras av att bli struken, men det är inget argument i detta eftersom stimulansen istället vänds till att vara bekväm inför partiledningen, därav toppstyrningen. Du har själv skrivit om politiker som vill hoppa av på grund av precis denna toppstyrning och det är frånvaron av möjlighet att stryka ut olämpliga element som grundlägger det. Det är därför politiken allt mer befolkas av element som underkastar sig toppstyrningen, folk kan inte längre utkräva ansvar. Det är en långsam utveckling under många år som sker, personvalet uppmuntrar kappvänderiet och ryggradslösheten mot väljarna. Före valet, fagra ord. Efter valet: Ja herr statsminister, skall bli, du bestämmer. Hela riksdagen lägger sig platt, det är sådana människor som gynnas av personval. I utvecklingens förlängning är det väl Robinsson deltagare och liknande som får flest kryss..
/Prost
@Prost: Sedan personvalet infördes har ofoget att knyta upp kandidaterna med enskilda avtal före valet om partilojalitet införts av flera partier, vilket borde vara förbjudet i grundlagen - låt oss arbeta för en ändring på den punkten.
@Tjena farmorGun:
(Lyssnar på 5:an i lurarna, så jag är väl lite mer stingslig än jag brukar vara...)
Har du något exempel eller någon kopia på ett sådant "avtal"?
Snälla nåt litet nått? ...
Mmmmmmm grrrr ....
Reinfeldt borde ta itu med korruption och rättsröta som verkar breda ut sig.
http://www.totalskandal.se
@Hans J: Det är några år sedan nu som jag fick se ett sådant och fick höra att det var vanligt i flera partier. Ska kolla upp om jag kan få fram ett aktuellt sådant avtal.
Micke H: Jag är ingen klagomur när det gäller sjukvården, men jag har kollat var du kan vända dig - här är en länk
http://www.kommun.se/topic____10203.html
@FarmorGun:
Bra, då slipar jag knivarna under tiden.
Taaack Farmor Gun för Din ihärdighet... - och jag hoppas på att Du också fördjupar Dig lite i det här också... = att kärnfrågornas kärnfråga = natio-nal-eko-no-min kommer upp i valrörelsen 2010. :idea:
@Josef: Meningsutbytet kring de ekonomiska teorierna och deras hållfasthet vid tillämpningen överlåter jag gärna åt dem som tror sig veta något om detta.
Att binda upp kandidater genom avtal. Visst finns det. Själv fick jag info om det redan ngn ggn i slutet eller mitten av 90-talet betr fp. Har tyvärr inget papper, det var mest muntlig info. Mycket var ganska självklara saker, men mycket var mera tveksamt och ett och annat direkt märkligt. Minns dock inte detaljerna.
Och det var nog ungefär då som det kom sådant på tal inom de flesta partier.
Skicka en kommentar